Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Utopenci dle mé prababičky

Utopenci patří neodmyslitelně na jídelní lístek každé české hospody. Recepty se liší, každý kuchař má svůj tajný recept. Základ chuti vždy spočívá v kvalitních špekáčcích, dobře vychuceném nálevu a velkém množství cibule.

Hodnocení receptu je 4,9 (52×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

santa

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby odležení

35 min (30 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie585 kJ /
140 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 14 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy35,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Špekáčky oloupeme a rozřízneme, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Krok 2: Jedním plátkem cibule vyplníme špekáček, položíme do nakládací nádoby ("okurkáče"), prokládáme cibulí, vrstvíme. Poslední vrstva je vždy cibule. Krok 3: Připravíme lák ze všech surovin. Krátce ho svaříme a necháme vystydnout. Krok 4: Vychladlým lákem zalijeme utopence a necháme je v lednici odležet.

TIP: Utopenci - jak si hospodskou klasiku připravit doma

Zveřejněno 9. 8. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Utopenci dle mé prababičky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g7ok

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Utopenci dle mé prababičky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g7ok

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (65)

utopenci právě naloženy, dle rady jsem přidala sůl a do řezu nasypala trošku pepře. Tak uvidíme za týden :-)
Týden utekl a utopenci luxus. V pondělí naložím další várku;-)

spinner: Pravda..Ale nejsou špekáčky jako špekáčky..Z Globusu jsou fakt TOP,a nádherně se loupou..

...zajímalo by mě zda je nějaká finta jak oloupat špekáčky aby tam už nebylo kousíček střívka!

Slavomír Vácha 13. 8. 2017 10:52
Do láku dávám ještě vyvařit 1 cibuli nakrájenou na polokroužky a lák liju poloteplý.Cibuli přidám do sklenice. !!!!Jinak špekáček podélně na dva řezy,potřít hořčicí,posypat mletým pepřem a dát tam polokolečko cibule.

beda3241 6. 8. 2017 18:09
Čekal jsem nějaký bombastický recept a myslím si,že je to klasika.Jak si to kdo vylepší a přiostří,záleží na chuti.Já mám zkušenost,že základ je kvalitní uzenina a špekáčky z Globusu nejsou vyloženě špatné,ale ne nejlepší.Před 5 lety jsem dostal utopence od kamaráda a byli v něm párky od soukromníka z Nymburka.Od té doby jsem lepší nejedl.

Marie Pajerová 5. 2. 2017 19:22
Já vytřu rozříznuté špekáčky pálivou hořčicí a je to dobré !

Já to dělám úplně jinak:Dělám to do dvojky---špekáčky,cibule,kysané zelí!
lák-1 třetina ocet 2 třetiny voda 5kul.nk -5kul.pepř.2bob.listy.2kl soli ---Bez cukru!!!
Do sklenice---trochu zelí-špek.cibule na kolečka.a opět to samé.můžete přidat malé kolečka čili papričky.1 týden čekání a šup už je po nich

lenka Špásová 22. 12. 2016 15:38
prosím,lák na špekáčky svaříte?děkuji

Danuše Prášková: moji úpravu receptu si přečti v komentáři o pár řádků níž. Pro nás byl lák dost nevýrazný, takže v komentáři popisuji, o kolik a čeho jsem dala víc.;-)

Danuše Prášková 25. 11. 2015 14:44
ivulinka:Ahoj,budeš tak hodná a pošleš mi recept s Tvojí úpravou?Chci udělat synovi radost,tak ať není zklamán.;-)Děkuji

ivulinka:

Utopenci dle tohoto receptu nám moc chutnají, tak dneska opět naloženo:-8;-), dovoluji si přidat fotku:-K

Jsou i lepší špekáčky než z Globusu :-)

Tak už jsou hotové, čili utopené...lák je výborný a v té sklenici to vypadá taky výborně. Udělala jsem je do tří 0,7l sklenic od okurek. Ty velke sklenice do kterých to děláte nemám a taky to pak nestíháme sníst. Takle v těch 0,7l jsou 4ks špekáčků, pro kamioňáky na cesty jak dělaný - ihned snědený. Díky za recept.. :yes:

Utopenci vypadají lákavě, už jsem je dlouho nedělala, tak se do nich asi pustim :-p:yes:

Tak jsem se taky do nich pustila, když tu mají tolik kladných hodnocení, dala jsem na ně, ale: po pěti dnech, když jsme se rozhodli s mužem naše utopence ochutnat, tak jsme zjistili, že nejsou vůbec slané / a to jsem podle rady Rebeky dala dvě čaj. lž./, takže jsem to celé kilo špekáčků vytahala ze dvou sklenic, nálev dala znovu povařit, přidala jsem další 4 čaj. lž. soli, 1 dcl octa a povařila jsem i cibuli s kapií a feferonkou. Po dalších dnech netrpělivého čekání mají utopenci konečně to správné grády:-!
Takže do receptu rozhodně patří sůl:-! A varem projitá cibule nemá tak palčivou ostrou chuť a je v nálevu jemnější.
Přidávám foto.

Pavel F. 5. 9. 2017 18:48
ivulinka: no - já a kupa mých přátel milují utopence podle vašeho receptu, jenomdávám 3-4 nasekané stroužky česneku a přisypu koriandr....a je to SUPEEEET !!!!!! :yes:

Pravý špekáček má mít--Hovězí-35.5%+vepřové-20%-+hřbetní sádlo-27%-maso z hlav-3%-vepřová kůže-1.5%--čili celkem masná složka---86.5%----tak to i možná bývalo--dnes prý múže mít min. masa--40% a tuku max.45%---to jsem takto info dostala...tak co ty špekáčky co tu prodávají?---no a pokud se to jmenuje buřt--tak to nemusí obsahovat vůbec žádné maso---to je mazec-a my je děláme takto-do 3 litrové lahve se vejde asi 19-20 špekáčků---a je na to třba nálev--0.5 l. octa+ 6/8 litru vody což je trochu víc než 1 litr--+2 lžíce cukru+16-20 kuliček celý pepř+ 16-20- kuliček nového koření- a soli dle chuti-----možno dát pár lístků bobkáče....a i hořčičné semínko si 2 lžíce--my to tak rádi---špekáčky klasicky oloupat--nakrojit a dát dovnitř kolečko cibule a také když je dát okurku a papriku červenou proužek--to je na každém co chce---na dno lahve cibuli a skládat špekáčky a vrstvy lze prokládat cibulí, paprikou, feferonkou....a zaléváme SKORO STUDENÝM nálevem..jinak špekáčky pustí tuk do nálevu a je to špatně...a jen potahnu celofánem a zagumičkuji...a do chladu a temna--ne do lednice---pokud je to možné..a hlídat po 3 dnech jak se macerují a jak jsou už dobré mohou jít do lednice---tam vydrží 14 dní pokud se nesní--to jen taky se mi to chtělo po těch různých komentářích něco dodat..a tot vše--dobrou chut a víc to nekomentuji!!!Každý má své.

Tématické fráze:
lák na utopence, recept na utopence s cibulí klasika, vynikající utopence, lak na utopence recept, utopence naložene za 2 dny, utopenci recept, jak udělat lák na utopence, vynikající utopenci, recept na utopence, recept na klasika utopenci, utopenci, recept na klasické utopence, naložené buřty s cibulí, jak dlouho nakládat utopence, jak nakladat utopence, nejlepší lák na utopence, lák do utopenců, nejlepší utopenci, recepty lák na utopence, nakládání utopence se zelím

Suroviny:
špekáček, cibule, voda, ocet, pepř celý, koření nové koření, cukr, feferonka

Přidat fotografie receptu