Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravá francouzská brioška

Brioška je typ pečiva, pocházející z Francie, nápadně připomínající mazanec. Z briošek můžete připravit sendviče, plněné nasladko nebo naslano, dle vaší chutě, anebo je můžete konzumovat samotné.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lovie

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby odležení a kynutí těsta

85 min (60 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby odležení a kynutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1 bochník a 4-8 malých briošek (dle formičky)

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 529 kJ /
6 819 kcal
Bílkoviny151,12 g
Tuky433,73 g
Vláknina24,90 g
Cholesterol 3,19 g
Sodík 7,25 g
Sůl17,68 g
Sacharidy565,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto je nejlepší připravovat v kuchyňském robotu, ale lze i v domácí pekárně. Krok 2: Do mísy nasypeme mouku a po jednom přidáváme vejce, mícháme na nízkou rychlost (v pekárně pochopitelně nelze ovlivnit), až jsou vajíčka zapracovaná, přidáme cukr a sůl. Krok 3: Dále přidáme droždí, vodu a necháme spojit. Pak pomalu po lžících přidáváme měkké máslo (ne roztopené!) a necháme opět zapracovat a hnětat klidně půl hodiny. Krok 4: Těsto přendáme do čisté mísy (je lepivé, raději stěrkou), zakryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Krok 5: Poté si pomoučíme ruce a stlačíme těsto v míse. Opět zakryjeme (fólií) a dáme do ledničky nejlépe přes noc. Krok 6: Druhý den z těsta vytvoříme briošky požadovaných tvarů - jde to dobře, je potřeba namáčet kousky těsta v mouce. Já dělám šest malých kuliček do formy na ramekin (malé mističky) a jeden bochník do formy na chlebíček. Takto připravené opět zakryjeme a necháme v teple 2 hodiny kynout. Krok 7: Troubu předehřejeme na 200°C, briošky opatrně potřeme směsí žloutku a mléka, dáme péct. Malé pečivo je hotové za cca 15 minut, bochník za 25 minut. Krok 8: Hotové vyklopíme z forem, necháme zchládnout a podáváme.

TIP: Chyby při zadělávání kynutého těsta

Zveřejněno 10. 8. 2011

Poznámka autorky lovie

Takto připravená brioška je spíše slaná, pro sladkou variantu snižte množství soli a dejte dvakrát tolik cukru.

Zdroj: videojug.com

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravá francouzská brioška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nGy7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravá francouzská brioška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nGy7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Sovička 3. 4. 2015 10:59
Brioška je moc dobré pečivo k snídani. V šedesátých letech jsem znal jedno místo v Praze kde jsem si toto pečivo kupovat a to na Václaváku v cukrárna ASTRA , - tam to bylo a jezdil jsem tam kupovat po dlouhá léta. Dokonce si pamatuji že tam pracoval šéf-cukrář pan Valenta, který byl moc a moc dobrý a co hlavně odborník a nic nešidil, dělal vše jak se mělo. Toto pečivo jsem měl doma zabalené v utěrce v troubě a jedl jsem ho k ranní snídani po dva dny. MŇAMKA.
Proč se to nedá kupoval v této době?:-?:-))

magdalenka:ano, skutečně je to druh "chleba" s vysokým podílem poctivého másla. Ovšem ta chuť a jemnost za to stojí..doporučuji kombinaci s olivami, oblíbeným sýrem a vínem. Ale vynikající je i k snídani třeba s bílou kávou ;-)

Mňa by zaujímalo, či pravá francúzska brioška obsahuje naozaj taký vysoký podiel masla? 660 g múky a k tomu 440 g masla? Dík.

1974andrea: to skutečně nejsou, je to luxusní francouzská specialita.

Myslela jsem, že brioška je plněné pečivo - buď nasladko nebo naslano. Ale jsou jak malované! :-):yes:

rebeka:No fakt:-O a já to mám úplně zafixováno jako ruské slovo

1974andrea: matrjoška :);-)

:-p:yes:

:yes:+2:yes:

A nejsou briošky spíš z rusky hovořících zemí než z Francie?

Tématické fráze:
brioška, brioška recept, slané briošky, brioše, briošky slané, briošky, plněné briošky, brioška z francie, briošky recept, francouzke briošky recept, ruské briošky, briozka, sladké briošky, francouzké briošky plněné, francouzské pečivo, francouzke briošky, francouzké briošky plněné recept, recept na slane briosky, brioška slaná, francouske briosky

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, vejce, sůl, cukr krupice, droždí suché, máslo, voda

Přidat fotografie receptu