Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort z lesního ovoce

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Backy

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 364 kJ /
1 282 kcal
Bílkoviny56,56 g
Tuky47,72 g
Vláknina23,20 g
Cholesterol 1,55 g
Sodík 623 mg
Sůl1,26 g
Sacharidy144,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mražené ovoce necháme roztát. Krok 2: Těsto: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky šleháme s horkou vodou do pěny a pak přidáme polovinu cukru a zase šleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme druhou polovinu cukru a ještě šleháme. Do žloutkové pěny vmícháme polovinu mouky a opatrně přidáme polovinu bílků, potom zase vmícháme zbytek mouky a nakonec velmi opatrně - metličkou - zbytek bílků. Těsto nalijeme do Herou vymazané a hrubou moukou vymazané dortové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 180°C až hodinu. Kontrolujeme použitím špejle, zda-li je dost propečené. Zapíchneme do několika míst a pokud se těsto nelepí máme upečeno. Těsto necháme vychladnout. Krok 3: Očistíme si jahody od zelených lístků a rozkrájíme je na čtvrtiny. Krok 4: Krém: V misce smícháme 1/2 kelímku zakysané smetanu, 1/2 kelímku bílého jogurtu a nakrájené jahody. Směs opatrně rozšleháme ručním šlehačem, dokud se krém nezabarví dorůžova (Pozor, stříká!) Poté dochutíme krystalovým cukrem podle vlastní chuti (přidávala jsem 2 kávové lžičky). Stejný postup opakujeme s rybízem i borůvkami. Uvaříme si vanilkový pudink a necháme trošku zchladnout (ani moc tekutý, ani moc hustý) a přidáme k jednomu z krémů. Tento postup opakujeme s každým krémem. Krém dosladíme podle chuti. Krok 5: Tvorba dortu: Piškotový korpus si zarovnáme. (pokud se nám při pečení vytvořila "čepice"). Rozkrojíme podélně piškot na 4 části (mezi ně budeme klást náplň) Doporučuji dno piškotu použít na vrchní část dortu (Je pěkně zarovnaná z dortové formy) a horní (zkrojenou) dát dospodu (ať nikdo nepozná nějaké zkrajování). Zkrojenou část položíme zpět do dortové formy a opatrně doprostřed naneseme jeden z krémů (např. jahodový). Opatrně rozetřeme, ale ne úplně k okrajům (mohl by vytéct). Na jahodový krém položíme další část piškotového korpusu a opakujeme stejný postup s borůvkovým krémem. Postup opět stejný i s rybízovým krémem. (piškot, krém). Nakonec přiklopíme poslední vrstvou a necháme na 30 minut vychladit v ledničce. Krok 6: Zdobení: Potřeme si celý dort (buď bílým jogurtem nebo jedním z krémů, pokud nám zbyl). Strany dortu obložíme kulatými piškoty. Klademe nahoru a dolu (viz. obrázek) a doprostřed nakrájíme plátky jahod. Očistíme si 12 středně velkých nebo menších jahod (zhruba všechny stejně velké). Zelených lístků je zbavíme zkrojením dorovna. Rozmístíme si 12 piškotů podél kraje vrchní části dortu a na každý naneseme asi 1/2 kávové lžičky dortového krému nebo bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Na každý piškot usadíme očištěnou jahodu. Doprostřed dortu nasypeme hrst borůvek a rybízu. Nakonec necháme dort zchladnout v lednici.

Zveřejněno 12. 8. 2011

Poznámka autorky Backy

Tip: Ovoce na dortu můžeme polít želatinou (déle vydrží)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort z lesního ovoce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R8NO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort z lesního ovoce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R8NO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

:yes::yes:

Backy: Určitě ano!!:-)

Děkuju moc :) Je to můj první dort a myslím, že se povedl :)

:-K:yes::yes:+1

:-K:-p:yes:

Puvabny dortik,ty jahudky na vrsku jsou trpaslici cepicky;-):yes:

Hezká fotka a prima popis postupu :yes::yes::yes:

:-p:-pmňam jahody :yes::yes::yes:vypadá úžasně :-K

WOW:yes: Vítej na Topreceptech!!!:-K Krásný dort!:yes:

Tématické fráze:
mrazene ovoce na dort, ovoce na dort, dort z ovoce, lesni ovoce, dorty z ovoce, horké lesní ovoce recept, dort z mraženého ovoce, mražené ovoce recepty, ovoce na dortu, mražene lesni ovoce, mražené ovoce recept, mražené ovoce do dortu, použití mraženého ovoce, ozdoby z ovoce na dort, lesni ovoce recepty, horké lesní ovoce, dort ovoce, ovoce do dortu, recepty z mraženého ovoce, mrazene ovoce na dortu

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka polohrubá, voda, borůvky, rybíz, jahody, pudink vanilkový, smetana zakysaná, jogurt bílý, cukr krystal, piškoty, krém kakaový, jahody, borůvky, rybíz

Přidat fotografie receptu