Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta

Znáte odpalované těsto? Je poměrně snadno připravené a příjemně tvárné. Můžeme z něj na plech nastříkat a upéct věnečky, větrníky, nebo naopak malé bobečky - profiterolky. Upečené tvary hned prokrojíme a po vychladnutí plníme nadýchaným krémem nebo pevnou šlehačkou.

Hodnocení receptu je 5,0 (48×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 20 min

65 min (45 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 plechy

80 ks

2plechy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 601 kJ /
1 578 kcal
Bílkoviny49,35 g
Tuky105,44 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 1,27 g
Sodík 803 mg
Sůl1,84 g
Sacharidy105,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu, sůl a máslo povaříme, ztlumíme plamen a vsypeme mouku. Krok 2: Důkladně mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a nechytá se dna. Konzistence hmoty nesmí být kašovitá (jde z ní vytvarovat koule, která drží tvar). Krok 3: Poté odstavíme z ohně, necháme částečně vychladnout, aby hrnec nebyl již horký. Krok 4: Troubu předehřejeme na 250 °C. Krok 5: Postupně přidáváme po jednom vejce a šleháme. Výsledná hmota je lehce "táhlá", věnečky po nastříkání na plech drží kontury. Krok 6: Na vymaštěný plech stříkáme cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou malé věnečky (2 patra kroužků nad sebou) či menší pusinky/hromádky bez vnitřního otvoru (větrníčky). Krok 7: Dáme do trouby předehřáté na 250°C, po 5 min ztlumíme na 200°C a dopečeme dozlatova. Krok 8: Troubu během pečení pokud možno neotvíráme, nemáme-li skleněná dvířka, pečeme cca 5 min zprudka, 5 min volněji a poté můžeme krátce zkontrolovat, ale jen pootevřít dvířka a nakouknout, aby teplota prudce neklesla. Krok 9: Horké věnečky sundáme z plechu a ihned prokrojíme. Po vychladnutí plníme krémem dle chuti nebo jen šlehačkou.

TIP: Jak se vyhnout chybám při odpalování těsta?

Zveřejněno 16. 8. 2011

Poznámka autorky isindy

Na oslavu 60. narozenin jsem dělala 60 ks, naskládala na tác do pyramidy, celé "svázala" karamelovou nití jako pavučinou... Vznikl efektní a chutný dárek pro mlsného oslavence.

Ještě doplnění - pokud byste dělali také karamelovou nit, skladujte v chladnu, ale ne v lednici, jinak vám vlhkost uvnitř nit rozpustí a ona zmizí...tedy skápne na věnečky...chuti to vůbec neublíží, ale efekt bude pryč ;)

Hledala jsem odpalované věnečky, ale našla jsem jen jiný poměr surovin a použitou hladkou mouku, tak přidávám i tuto variantu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k63E

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k63E

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

Vynikající, pekla jsem na oslavu a moc chutnaly. Těsto super rychlé, tento recept všem doporučuji. Pekla jsem z dvojité dávky a bylo jich spousta

Dobrý den, přidávám fotečku. Větrníky jsou skvělé. <3

Delala jsem poprve a povedli se me. Myslim ,ze jsem je mela nechat o trochu dele v troube, proto ze Vy je mate vice doruzova. Mam jen otazku ,mohu jiz uslehanou slehacku s michat se studenym vanilkovym pudinkem? Dekuji za odpoved.

Vynikající těsto, jiné už dělat nebudu ;-) :-K

vyzkoušeno,nádhera a byly výborný.:-) a to jsem je dělala poprvé:-)) Dávám bodík:yes:

Dělala jsem již 2x - poprvé na zkoušku z poloviční dávky a podruhé jsem dělala ze 4 dávek na oslavu. Všem moc chutnali. Výborný recept!

:-p:-p:-p:-p utírám sliny:-p:-p:-p, je to nádhera, :-K:-K:-K:-K letí bodík:yes::yes::yes: ukládám a vyzkouším, dík za receptík:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

:yes::yes::-K

evík: není zač :-):-K

Děkuji za radu:-K:-K:-K

evík: já jsem dala na pánev 3 rovné lžíce cukru krystal a k tomu asi 1/2 lžíce vody...a míchat...jakmile vznikne zlatý karamel, ihned odstavit, aby nezhořkl...nechat truchu tuhnout, aby se začal táhnout při zamíchání...a pak už jen tahat a tahat nitě ze lžičky a motat kolem :-) nějaký karamel zbyl, tak jsem znovu trochu na teple rozehřála, už jen na mírném plameni, aby zase povolil, přimíchala máslo a byla poleva na zmrzlinu ;-)

Skutečně velice nápadité zdobení, jen nevím Isindo jaký poměr na tu karamelovou nit. Nikdy jsem jí nedělala a chtěla bych jí vyzkoušet. Můžeš mi prosím poradit??;-(:-8:-K:yes::yes:

Super :-)):yes:+

Tématické fráze:
větrniky z odpalovaneho těsta, domácí větrníky odpalované těsto, odpalované těsto na větrníky, větrníky z odpalovaného těsta video, věnečky nebo větrníky recept, recept na větrníky z odpalovaného těsta, větrníky odpalovaného těsta, větrníky z odpalovaného, odpalované těsto větrníky, větrníky odpalované těsto, recepty z odpalované těsto, rychlé větrníky, odpalované těsto na plech, věnečky z odpalovaného těsta, těsto na větrníky, domácí větrníčky, větrníky z odpalovaného těsta na plech, recept na odpalované těsto větrníky, větrníčky, věnečky a větrníky

Suroviny:
voda, sůl, máslo, mouka hrubá, vejce, tuk

Přidat fotografie receptu