Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Katův šleh

Klasické a velmi známé hospodské jídlo patří k rychlovkám, které zvládnete připravit i večer po práci. Základem jsou nudličky z vepřového masa, chybět nesmí cibule a paprika. Ideální přílohou jsou křupavé bramboráčky.

Hodnocení receptu je 5,0 (86×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

alus.s

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 457 kJ /
587 kcal
Bílkoviny87,82 g
Tuky13,22 g
Vláknina14,16 g
Cholesterol 160 mg
Sodík 1,82 g
Sůl4,40 g
Sacharidy24,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme. Maso opláchneme a nakrájíme na nudličky. Krok 2: Cibuli osmahneme na rozehřátém oleji, přidáme nakrájené maso a prudce opečeme. Krok 3: Osolíme, opepříme, přidáme lečo, mírně podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Krok 4: Ke konci přidáme prolisovaný česnek nebo chilli a zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, nebo tmavou jíškou. Množství mouky zvolíme podle potřeby. Po zahuštění necháme ještě důkladně provařit. Krok 5: Podáváme s malými bramboráčky, rýží nebo vařenými bramborami.

TIP: Příprava běžné přílohové rýže

Zveřejněno 2. 8. 2008

Poznámka autorky alus.s

Směs je vynikající na bramborák a nebo topinku, v tom případě ale necháme lečo vydusit a jemně zahustíme moukou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Katův šleh

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxY0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Katův šleh

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxY0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (68)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Super k plackam zemiakovým

MaminkaVladuska: Tak ono to také docela záleží na kuchaři, jak moc to jídlo bude jedlé. 😉

Dělám ho malinko jinak, ale "Kaťák" je prostě stálice jídelníčku. U nás nejraději s rýží nebo hranolky.

Varivam trochu jinak klidně leco domácí či kupovane klidně čerstvá paprika rajčata dle moznosti
Za mě doporučuji maso den před naložit ve směsi hořčice kecupu soli pepře česneku klidně i chilli
Pak na oleji cibulku na drobné pulkolecka jak zesklovati tak maso z prudka orestovat přidat zeleninu a podusit a když je moc stavy tak vysušit nezahustuje se.. To udělá zelenina ????‍♀️
Brambor, ryzu, topinky či placek<3:-8

Maso se nezahušťuje,ale vyrestuje aby tam zůstala jen šťáva.Každý to dělá jak mu to chutná.

MaminkaVladuska: ale no tak...napíši že nechutná...ale "hnus":-//

Nejsem vybíravá ale tohle se nedalo jíst, škoda maso má tenhle hnus :no::no:

:no::-//

Nejsem žádný pozér, takže s lečem rozhodně žádný problém nemám. Ideální, když si to chci uvařit s rýží na několik dní. Pokud bych si chtěl udělat minutku, pak jistě budu postupovat jinak. Olej, kýta, pepř, sůl, cibule, kapie, kečup/protlak, worchestrovka, chilli. Nikoho nechci poučovat, že jen to je jediný a správný postup. Každý má své preference. Já bych si do tohoto jídla okurky, hrášek nebo brambory tedy v životě nedal. A mám pocit, že ani v recepturách teplých pokrmů se nic takového nevyskytuje. Také jsem tu četl připomínky ke kyselosti. No tak ty nakládané okurky to jistě narovnají. :-D

Jaroslav Petrů 19. 12. 2017 15:03
Hrozná patlanina,co to udělat z čerstvých paprik a rajčat. Jo do katáku patří také steril. okurky

Tohle není Katův šleh,ale lečo s masem.:-//:-//:-//

Tohle je příšerný recept,nic k chlubení!
:-((

Vera: Tu sa recepty nedávajú na chválenie, ale na varenie. Ak ti recept nevyhovuje, nájdi si iný, o ktorom by si sa mohla vyjadriť slušnejšie.:-)

Tak s prominutím katův šleh se dělá trochu jinak a hlavně bez kupovaného leča. Recept na katův šleh: vepřové maso nakrájené na nudličky osmažíme osolíme opepříme a přidáme nakrájenou cibuli na půl kolečka a tři různě barevné kapie také zhruba nakrájené na půl kolečka a nakrájené na půl kolečka zhruba 3-4 nakládané okurky a vše zalijeme rajčatovým pyré a přidáme sojovou a worcestrovou omáčku a chilli a vývar dusíme půl hodinky. Pak přidáme na jemno nastrouhané 2 menší brambory a přilijeme vodu a dalších půl hodiny dusíme. Na závěr přidáme plechovku hrášku a můžeme podávat s rýží.

Ašek : Super recept. Bob:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tento recept s malou změnou dělám léta. Recept jsem dostala z jedné restaurace , kde dělali nejlepši masový toast (někdy v 80. létech :-) ).Protože se to podává na klasické topince, musí být směs hustší (nedávat tam buď tolik vody z leča, nebo nechat vyvařit) zahušťuji trochou solamylu, dávám trochu Worchesteru, kečupu a třeba feferonku. Ale stejně to nemám bohužel nikdy takové, jako měli oni. Někdy dělám s pečenými brambory, chlebem, tousty pečenými na sucho. Všem vždy chutnalo.

Jindřiška 26. 12. 2016 20:52
Proč se mi zdá, že je to gulášová omáčka? Taky dáváme do guláše lečo. :-)

Katuv sleh je rychlé a chutné jídlo.Dnes ho dělám k obědu.:yes:<3

at delam co delam je to kysele a to jsem nic krome leca do panve nedala ;-(

Problém odjakživa všech leč z obchodu. Ve složení ocet a nešetří s nim. Možná nejlepší si koupit mraženou zeleninu, která bývá v leču a použít tu. Potom úplně na závěr si to dokyselit podle sebe.

Zobrazit 3 starší odpovědi

já dám maso na nudličky, dám do misky a přidám na kolečka nakrájenou cibuli a pórek, přidám mletou červenou papriku a 4 lžíce hořčice. Nechám odležet a potom dám na rozpálené sádlo a dusím.Nedávám mouku ani rajčata.

jednoduché levné rychlé chutné-takové recepty mám nejraději

Dnes jme meli s rodinou k obedu a musim rict, ze pecka. Rychle, jednoduche a chutne, jako prilohu jsme meli bramboracky :yes::yes::yes:

Ota: Oto, kritika receptu nevadí, pokud je napsaná slušně. Vulgární výrazy si nechte jinam;-)

A prosím vás copak tam dáváte za zeleninu?

zaluzie000 13. 11. 2014 18:44
ja pridavam do masa mrazenou zeleninu cinskou smes a konzervu ananasu v kostickach moc mna
;-)

At je to co je to, ale bylo to moc dobrý s tím lečem. :yes:

Dnes "kaťák" na přání drahé polovičky, už jsem nic podobného dlouho nedělala. Malé obměny (krůtí maso, domácí uzený bůček, domácí lečo), k tomu rýže, sobě chilli omáčku navrch. Přiznávám se, že jsme si pochutnali, polovička už hlasitě "zařezává". Přidávám bodík za inspiraci. :yes::-)) +27

vepřové maso na leču,škoda masa:no:

stenly:

Hezký recept:-p+25:yes:Když chci použít na topinku,většinou dávám místo zmíněného veřového(kuřecího)masa mleté maso.To úplně postačí:-)

nezlob se na me katuv šleh vypada uplne jinak a urcite tam neprijde lečo:-D

Mouka????Na co????:-O

Tak jsem to právě uvařila a velký úspěch:-D:yes:, přidala jsem ještě trochu kečupu a opravdu je to na jedničku :yes: určitě to budu vařit častěji díky za super recept :-K:-):-D Bod už letí :-)

dobrý nápad:yes::yes:

moc dobrý nápad du na to:-O

Moc dobré ... ale chce to hooooodně česneku :-))

Včera jsem vařila a úspěch byl veliký.Dávám bod :-)

andrejika 1. 9. 2010 09:39
Tento recept na katův šleh je vynikající:-p

Vynikající:yes::yes::yes:

tak jsem to vyzkoušela a lečo nám v tom vůbec nevadí:-pmanžel si moc pochvaloval:-*a to moc na nějaké změny není, má rád klasická česká jídla;-).moc dobré:yes::yes::yes:

Tak tohle můžu:-p.:yes:

Ježíš, to musí být dobré:-p:-p:-O:-K:-)):yes:

:yes:Super,použila jsem krkovici a vůbec jsem nemusela zahušťovat.Místo chilli jsem dala (zvonky)-feferonky doma nakládané.Bylo to mňamózní:-p.

:-p děkuji za bezva recept. partner chce stále něco nového a toto ho zaujalo. rychlé, výborné, dávám bod a ukládám do kuchařky:yes::yes::yes::-))

Scarlet ja tam zadne kapary nevidim.:-?

tvoje varianta zní taky zajmavě jen mi tam nesedí ty kapary.....:-O

To jsem čekal že se do mě pustíte, zkuste ho udělat takhle : lžíci sádla do toho vepřové maso (já používám kýtu)vcelku je jedno jaké ale musí být na pěkné nudličky (bůček ne) až začne červenat tak přidám cibuli (na kolečka)s česnekem chvilku podusím pak 2malé lžíce cukru rajčata na čtvrtiny (jak se začnou dusit stahnu šlupky)dvě feferonky (dávám bez zrníček)sterilizovaný okurek,nasekané kapary a zelený pepř,sůl,worcester, kapie červené a zelené pak přidám kečup který to zahustí kapie musí zůstat křupavé aby to nebylo jak lečo!! pak už jenom na talíř posypat křenem a k tomu chléb :-p celou přípravu dělám hodně zprudka a za 25 min je hotovo .

tak ja jedlo pod názvom katov šleh nepoznám, nikdy som nejedla ale tento recept sa mi páči (rýchly, ľahký....) uložila som si ho a vyskúšam a to lečo mi tam teda vôbec nevadí mám svoje zavarené a je to mnamka ....

Pavle , možno som stará škola, ale výrazy typu blivajs mi k jedlu nepasujú...nejde tu o chválenie, ale aj kritika sa dá povedať primeranými výrazmi, to slovo mi pri jedle vadí.

Podle mě se "Katovu šlehu" hodně blíží tento recept... http://www.toprecepty.cz/recept/4788-dech--z--pekl...

Pavel a samouk, kluci:-!:-D, já tedy nevím:-O, ale určitě si připravím recept podle svého - tzn. lečo zavřu do sklepa:-O, je pravda, že bych nedala jíšku ,ale zase něčím jiným (zelenina atd.) bych určitě musela masenko nějako "zahustit":-O, každý katův šleh je jiný, už jsem jedla 10x "katových šlehů":-! a pokaždé to bylo něco jiného - v restauraci:-!, doma si uvaříme svůj katův šleh a přidáme si, co máme rádi a v tom je ta "dobrota:-!", každý doma podle své chuti, si tedy myslím já:-!:-D

Pavle, tady tento web není web profesionálů, má tady možnost přidat recept každý. Většinou to jsou recepty z našich domácích kuchyní a každý si recept pojmenuje podle svého, jak ho třeba nazývá doma. Někdo by ho pojmenoval tak a někdo zase jinak. Co donesou na talíři v hospodě, to záleží buď jen na majiteli, někde v lepším případě na majiteli i kuchaři a na interních recepturách pro danou hospodu. Někde ani takové receptury nejsou a použije se zrovna to,co je třeba spotřebovat a každý den je jídlo jiné,to je ten horší případ,ale děje se to. Setkala jsem se pod tímto názvem s hodně variacemi, hlavně aby to bylo ostré.Já osobně doma dělám jako kdy a nezatracuji ani to lečo.Jinak tady má každý právo na svůj názor, proč by ne.A jinak Pavle ti nikdo nebrání v tom, přidat tady svůj recept na Katův šleh a na další recepty, podle kterých by se lidi učili vařit. Já osobně se těším;-)

pro Pavla: dlouho jsem zde nebyl, ale nic se nezměnilo.Máte pravdu, lečo tam nemá co dělat, zato chybí kyselé okurky, červená a zelená kapie.Nedivte se,děvčata milují hlavně pochvalu a bodíky,jinak mažou nebo přesunují příspěvky nebo neodpovídají.
Tak se mějte.

Jo máš pravdu pokud tomuto říkáte Katův šleh a slovu "blivajs" sprosté slovo, nemám co dodat.:-)Ale proč autor receptu nedá tomu název vepřové maso na leču? Myslím že recept na katův šleh je dán a lečo tam jistě nepatří !! Potom se člověk nemůže divit když si v hospodě dá Katák a oni mu přinesou lečo.A nakonec pokud máte web s receptama tak by měl lidi učit vařit a jist a ne kazit recepty.Taky děkuji za smazání mého prvního příspěvku (můžete smazat i tento) protože komentář je od toho asi chvalit chvalit :-D:-D

Pavle, prepáč, ale takto sa o jedle predsa nehovorí. Ak máš čerstvú zeleninu, tak ju použi, ak nemáš, použi lečo ( mimochodom, ten, kto zavára, ten určite použije svoje vlastné ), ak nechutí, tak to napíš slušne, ale takéto slová k jedlu nepatria. Čo nechutí tebe, môže inému a naopak. Trocha úcty k jedlu aj autorovi receptu by nezaškodilo.

Miloš V. 9. 9. 2009 08:31
Taky oblíbené jídlo u nás v restaurantu :-p

Oblíbené jídlo v restauracích:-p Plusík!:yes:

Díky za recept. Manžel i dcera jsou milovníci červených omáček, tak se úspěch dal čekat. Dcera ale moc nejí maso, takže mne překvapilo, že svou porci spořádala včetně masa. Dala jsem jen jeden stroužek česneku, ale příště klidně dám oba. Bylo to výborné. :yes:

Jenda 8 let 23. 3. 2009 14:14
Bylo to výborný :-D taťka tam přidal masox a vegetu co mi na tom obědě vadilo bylo to zě jsem si musel umýt talíř :-//

Jelikoz se tahle mnamka spapa u nas hned,zahustim malinko skrobovou mouckou.Po opakovanem ohrati opet ridne!

Je to super:-D

Ale i "omáčka" může šlehnout :-D Já osobně tento typ jídla taky mírně zahušťuji, zapráším moukou hned po orestování masa do tuku, chvíli osmahnu a přidám vše ostatní.

zahustit moukou? proboha!:-// to pak není katův šleh, ale jakási omáčka

macek22 - díky :-)

:yes::yes::yes:super receptík:-)):-))

Tématické fráze:
katuv sleh veprove maso, katův šleh z kuřecího masa, katuv sleh z veproveho masa, šleh, vepřové maso recepty, recepty z vepřového masa, vepřový šleh, katůvšleh, kluci v akci lečo, krůtí maso podle polreicha, recept katův šleh z vepřového masa, kuřecí šleh, recepty-katův šleh, vepřové maso, šleh z vepřového masa, vepřové nudličky na lecu, recept na šleh, šleh recept, šlech, kantův sleh

Suroviny:
kýta vepřová, cibule, lečo, česnek, olej, sůl, pepř mletý, mouka hladká

Přidat fotografie receptu