Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roštěnky naší rodinky

Šťavnaté, dobře kořeněné plátky hovězího masa v omáčce připravené z cibulového základu, hořčice a vývaru jsou ideálním jídlem na nedělní oběd. I když příprava trvá trochu déle, výborné jídlo plné chutí za to stojí.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 90 min

105 min (15 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 475 kJ /
591 kcal
Bílkoviny6,04 g
Tuky48,81 g
Vláknina11,23 g
Cholesterol 34 mg
Sodík 381 mg
Sůl0,90 g
Sacharidy28,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechno koření smícháme. Maso naklepeme, nařízneme po okrajích, osolíme a potřeme směsí koření. Při nanášení koření si můžeme pomoct trochou oleje. Plátky masa necháme odležet. Krok 2: Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli a utřeme česnek se solí. Krok 3: V kastrolu rozehřejeme sádlo a maso, které jsme obalili v hladké mouce a přebytečnou z něj oklepali, opečeme z obou stran dohněda. Pak ho vyjmeme. Krok 4: Na sádle opečeme cibulku dozlatova, cca 10 minut. Poté ji zalijeme malým množstvím horkého vývaru. Krok 5: Přidáme hořčici, utřený česnek a maso a dusíme doměkka, za průběžného podlévání sběračkou vývaru. Připravovaný pokrm neustále hlídáme. Krok 6: Když je maso měkké, zahustíme omáčku jíškou a na mírné teplotě vaříme dalších 20-30 minut, až tuk vystoupí na povrch. Krok 7: Jíšku připravíme tak, že do rozehřátého tuku přidáme stejné množství mouky a osmažíme. Krok 8: Podáváme s rýží, kuskusem nebo houskovým knedlíkem a zdobíme čerstvými nebo naloženými sušenými rajčaty a petrželkou.

TIP: Rozdělení hovězího masa

Zveřejněno 31. 8. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Roštěnky naší rodinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QAPY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Roštěnky naší rodinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QAPY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Dobrý den, dovolila jsem si přidat fotku. Měla jsem jen kousek masa, tak jsem ho nakrájela. Jinak jsem vše udělala podle vás a musím říct, že je to skvělé. Určitě tento recept budu vařit častěji. Moc děkuji. Opravdu super:yes::yes::yes:

casino, podle mých zkušeností bych určitě nedělala maso na dozlatova usmažené cibulce. Odhadujete to správně :)

Klasické,moc dobré roštěnky. :) PS: Je to kardamom

casino::-)) krásný popisek :-))

No, už hodinu dusím maso z býčího nízkého roštěnce...
A protože NEMUSÍM:-! "Připravovaný pokrm neustále hlídáme." jak stojí psáno v rcp, tak brouzdám po netu a koukám jak dělají roštěnky jinde:-O
Dělám klasiku: Osolené, popepřené maso osmažím na sádle dohněda (ne že aby se zatáhlo a bylo šťavnaté - to je pitomost, ale kvůli barvě a chuti), pak vyndám, a ve stejném kastrole usmažím cibulku dozlatova - krásně se uvolní přípek po opékání masa. Podleju a dusím a dusím a u plotny netrčím a netrčím, jen sem tam hodím oko a smýknu kastrolem sem a zase tam a teprve později, když už maso měkne, s ním semtam pohnu "špachtlí". Pokud (zřídka) zahušťuji řídkou šťávu moukou, pak teprve chvíli hlídám jak vlčák, než se mouka provaří.
Zde uvedenou kořenící směs zkusím příště, jsem žádostiv té chuti:-) Asi je jedno, když se bude vařit i z uvedené kýty - to koření patrně zabije specifickou chuť pro kterou se dělá právě z roštěnců...
Akorát nevím, zda mám risknout na dozlatova udělané cibuli opékat pomoučené maso dohněda... Ta cibule se prosímsakra nespálí, než maso chytne barvu, he :-?

Náhodně courám po Dadalově kuchařce a našla jsem tam koření, které patří na dušené roštěnky a vzpomněla jsem si na tento recept, který jsem nedávno psala...
"ROŠTĚNKY - KOŘENÍ / n. ROSTBRATEN / a. POTROAST
- bohatá směs sestávající z dvanácti druhů mletého koření. Obsahuje černý pepř, zázvor, kardamom, koriandr, rozmarýn, papriku, nové koření, kmín, muškátový květu, skořici, cibuli, česnek a sůl (5 %). Dává dušeným masům vyváženou, nepříliš ostrou chuť, příjemnou vůni a barvu."
Takže to moje drahá babička dělala téměř předpisově...;-)

hafikov: Janinko, kdes byla, kočko??? Ráda tě vidím...:-K:-K
Suslajdo, děkuji za bodík...:-)

Určitě vyzkouším.Zrovna teď by mi porce přišla k chuti:-D:yes::yes::yes::yes:

:-Knádhera:-p+1:yes::yes:

Moc všem děkuji:-K:-K
Koření se možná zdá dost, ale já k tomu dělávám hodně omáčky, takže je vlastně i k jejímu ochucení.

Roštěnky mám moc ráda, určitě vyzkouším, jak vidím krásně připravené roštěnky od Elizy na fotce, tak mám na ně šílenou chuť :-D , maso i šťáva už od pohledu dráždí chuťové pohárky , mňam.

+14 :yes::-K

Zajímavá kořenící směs, voní mi orientem :yes::-K.

Pěkná roštěná,hora koření,někdy až moc:-((:-p

moc pěkně udělané a fotka super jen na mě je tam moc koření;-)

Tématické fráze:
dušené roštěnky, dušená roštěná, dusena rostenka, roštěnky recept, roštěnky od babičky, hovezi rostenka podle babicky, koření na roštěnky, roštěná recept, roštěnky podle babičky, roštěnky na hořčici, dušená roštěná recept, roštěnky, rostenka, prave rostenky, klasické roštenky, jak se delaji rostenky, recepty roštěnky, rostenky klasika, roštěnky dušené, recept roštěnky

Suroviny:
plátek hovězí, cibule, česnek, mouka hladká, sádlo, hořčice, vývar masový, sůl, pepř černý, paprika sušená sladká, zázvor mletý, kmín drcený, koření nové koření mleté, rozmarýn sušený, skořice mletá, kardamom mletý, květ muškátový, koriandr sušený, olej, tuk, mouka hladká

Přidat fotografie receptu