Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Griliášový dort

Griliášový dort je delikátní spojení nadýchaného piškotu, křupavého karamelu a jemně mletých ořechů. Tento dort vyniká bohatou chutí griliášové a čokoládové náplně, která dodává každému soustu příjemnou sladkost.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Fantom

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

cca 4 kg

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie68 837 kJ /
16 452 kcal
Bílkoviny228,99 g
Tuky1 225,88 g
Vláknina62,10 g
Cholesterol 3,62 g
Sodík 1,43 g
Sůl4,43 g
Sacharidy1 094,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 250 g lískových jader lehce opražíme na sucho, necháme vychladnout a pak je rozdrtíme. Troubu zapneme na 160 °C. Krok 2: Na lžíci oleje rozpustíme třtinový cukr, přidáme druhou polovinu rozdrcených lískových jader a opražíme, přidáme cca 200 ml horké vody a rozvaříme na karamel. Krok 3: Když nám hmota lehce zhoustne odstavíme ze zdroje tepla a necháme zchladit. Zchladlé oříšky v karamelu zpracujeme v robotu na griliášovou pastu. Krok 4: Čtvrtinu samotných suchých oříšků odložíme na zdobení, třičtvrtiny přidáme do mléka a s vanilkovým cukrem uvaříme řídký pudink, který necháme zchladnout. Krok 5: Vejce ušleháme do pěny a postupně přišleháme olej. Griliášovou pastu rozmícháme se smetanou přidáme našlehaná vejce, prášek do pečiva, mouku a lehce promícháme. Krok 6: Těsto dáme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme při 160 °C cca 25-30 minut. Hotový korpus necháme schladnout a poté nití rozřízneme na dva díly. Krok 7: 500 g másla ušleháme s 2 lžícemi moučkového cukru a poté postupně zašleháme vychladlý pudink. Na druhý krém ušleháme 250 g másla s 1 lžící moučkového cukru a přidáme Nutellu, zamícháme a můžeme plnit a zdobit.

TIP: Pudinkový krém v robotu

Zveřejněno 31. 8. 2011

Poznámka autora Fantom

Dort má průmer 32 cm, váží cca 4 kg a náklady na suroviny činí cca 550 Kč, (ceny roku 2011) na ozdobu jsem přidal lískové oříšky v čokoládě a v jogurtu a cukrové berušky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Griliášový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WWYg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Griliášový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WWYg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Pořád hledám něco s relativně velkým množstvím ořechů...
Tady je zajímavá ta griliášová pasta, dobře se s ní pracuje :yes: ale korpusu dala akorát barvu a ořechovou chuť :-(
"uvaříme řídký pudink" PROČ řídký :-? Opravdu byl jak políffka:no:
Pokusím se to zachránit nějakým griliášovým krémem
No, podle mého názoru je to Griliášový dort pouze proto, že obsahuje griliáš;-) ale jeho chuť se jaksi vytratila... ;-(

:yes::-*:-*:-*:-Kuž bez komentáře

nikoliv fantom, ale ferda bráboš-kuchtění všeho druhu;-):yes:
pro griliáš mám slabost:-p jakožto liberečanda s láskou vzpomínám na griliášový pohár s vanilkovou zmrzlinkou,griliášovou drtí a griliášovou polevou:-p úžasná dobrota...chodila jsem na ní do cukrárny v nebožtíku Ještědu a do cukrárnz dole v Pražské:-p ale kdeže je tomu konec...jak cukrárnám, tak griliášovému pohárku;-(

Pekná a hlavne chutná torta :yes: ;-)

Dort vypadá moc pěkně a griliáš z lískových oříšků musí být opravdu extra :-O:yes:.

paráda a paráda:-K:-):yes:

:yes::yes::yes:...tak to je fakt paráda...:yes::yes:...už je v oblíbených...peču dorty jednou za rok synovi a už pomalu začínám přemýšlet jaký :-8

páááni:-8:-K jak živý:-*:-* griliáš zbožňuju:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
griliášový krém, griliášový pohár, griliášový krém do dortu, griliasovy krem recept, griliášovy rez, griliasovy pohar recept, dort pohár, griliasovy, recept na griliášový krém, čokoládové řezy s griliášovou polevou, gryliasovy krem, dort krém griliáš, kolik porcí je 4kg dort, karamelová drť na ozdobu dortů, domaci griliasovy pohár, griliáš, dorty pohar, rez griliasovy, griliáš krem, griliašovýdort

Suroviny:
ořechy lískové, cukr třtinový, olej, olej, vejce, smetana, mouka polohrubá, kypřící prášek do pečiva, mléko, cukr vanilkový, pudink vanilkový, máslo, cukr moučkový, nutella

Přidat fotografie receptu