Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček je sváteční moučník s kandovaným ovocem, který se peče zejména na Vánoce. Je ale tak lahodný, že si ho s chutí upečete i během roku. Obvykle se peče ze zbylých bílků, ale v tomto receptu jsou i žloutky a těsto má díky nim lepší chuť.

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

bundada bundada

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 096 kJ /
2 413 kcal
Bílkoviny60,18 g
Tuky70,44 g
Vláknina14,22 g
Cholesterol 671 mg
Sodík 313 mg
Sůl0,66 g
Sacharidy377,51 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Formu na biskupský chlebíček vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 160 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky s cukrem ušleháme s pomocí robota do nadýchané pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh. Krok 3: Ke žloutkové pěně prosejeme mouku a kypřicí prášek. Přidáme lžíci másla, mléko, rozinky, čokoládu, ořechy a kandované ovoce. Vše důkladně promícháme a na závěr do směsi lehce vmícháme sníh z bílků. Krok 4: Těsto přesuneme do připravené chlebíčkové formy a úhledně zarovnáme. Krok 5: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Správné propečení těsta vyzkoušíme špejlí, kterou zapíchneme do těsta a pokud je po vytažení suchá, chlebíček je hotový. V opačném případě chlebíček ještě 5-10 minut dopečeme.

TIP: 7 oblíbených receptů na biskupský chlebíček

Zveřejněno 2. 8. 2008

Poznámka autorky bundada

Je skutečně výborný. Peču obvykle z 1,5 dávky a mám 2 neplné formy na biskupský chlebíček, jeden pak dám do mrazničky. Vše z mrazničky dobré není, ale tento moučník je opravdu dobrý, je nutné ho zkusit. Pokud dáte více přísad (sekané ořechy, rozinky, kandované ovoce atd.), nic se nestane.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Biskupský chlebíček

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRZE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Biskupský chlebíček

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRZE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (42)

Dnes jsem upekla, na radu ostatních přidala jablíčko, cukru jsem dala jen 110 gramů ( zdálo se mi ho v receptu hodně). Přidala jsem vlašské ořechy, brusinky namočené v rumu a kousky čokolády na vaření. Chlebíček je moc dobrý a podle mne sladký akorát.
S dovolením přidávám foto. Dělala jsem v srnčím hřbetu o velikosti 30 x 11cm a z uvedeného množství surovin je z této formy chlebíček menší. Příště udělám z 1 a1/2 dávky.
Jinak super, děkuji za recept :-K.

Já do syrového těsta nastrouhám jablíčko, poradil mi to muj zeťák, je to pěkně vláčné, zkuste to, pěkný den L.

Biskupský chlebíček se peče pouze z bílků. Peče se o vánocích kdy bílky zůstávají z vánočního cukroví.Tento recept můze být dobry, ale název špatný.

Ziji v anglii a mam za manzela angicana recept jsem vizkousela a manzel a me deti ho proste milujou musela jsem delay dalsi zmizel behem 20minut

do biskupského chlebíčku to má daleko,přeslazená buchta neurčité chuti:-//

Olina-preclik:kdybys koukala dobře, tak bys poznala, že je to 18, jelikož jeden prášek do pečiva atd v receptu je vidět že se jedná o jedničku...

Chlebíček 10. 12. 2013 21:05
Prosím vás, " žebro čokolády " je kolik kdyz vezmu celou čokoladu do ruky? :-//

je výborný, peču už po několikáte a nejen na vánoce :-) a všude chválím jak úžasný recept mám:-):yes:

Zdravim vsechny cukrare :-)
Nevim jeste jaky je, ale uz,se chladi :-)
Akorat se nechtelo testo ve stredu v babovce dopeci, tak jsem misto 45 min., pekla 60 ;-)

nevim ale asi jste biskup nikdy nejedli.jako buchta neni spatny ale s biskupsky.m chlebickem to ma spolecneho pouze ovoce.:-//

Vyborny recept, vcera jsem delala podle vaseho receptu jeden chebíček a dnes uz musím delat další! moc dekuji

Pekla jsem několikrát. Vždy byl výborný. A 1 dávka je opravdu málo. Musím dělat vždy dvojtou,protože je jinak během hodiny pryč, ale na dvojtou dávám 25dkg cukru. Nebo záhadným způsobem zmizí přes noc:D

nervoznideda:
dodatek chlebíček skvělý a toho cukru max 10 dkg
já jsem strašně mlsný deda :-)doporučuji
všem uděláte radost nikdo vám to nepomluví honza

zkusil recept je velice podobný olejové bábovce
pekl 45 minut 175 st celsia s tím cukrem?
uvidím až to ochutnám :-)
ovoce naložené v rumu rozinky merunky brusinky
plná miska a navíc velký panák toho vonavého rumu
nemá to chybu Váš nervozní důchodce (70) ahoj

Musím velice pochválit, výborný recept. Pro svou dvouletou dceru jsem vynechala ořechy a místo kandovaného ovoce jsem použila na drobno nakrájené gumové medvídky. Opravdu nemá chybu!:-p

Míchaela 7. 1. 2012 18:38
Ines:Ja tam teda dávam mléčnou,mléčná tomu dá takovej šmrnc ;-)

Ines:

Chci se zeptat, to žebro čokolády má být hořké nebo mléčné?

markettkka
děkuji a to mě těší.

:yes:je úplně luxusní a jednoduchý :-p

Recept dobre napsany akorat 1/8mleka je lepsi napsat to v dcl a jak dlouho se pece skousim to upect :-p

Jiří Bureš 13. 4. 2011 17:35

Ha!!!! Supéééér!!!:yes:

tak jsem to zvládla a manžel říkal, že je opravdu mooooooooooc dobrej.
Už má tu jednu půlku snězenou, tak musím tu druhou schovat, nebo to zase sežere:-D, a na Vánoce budu dělat znovu...
Hezké Vánoce všem!!!:-K

hele, tak to mám opsaný a jdu na to, zítra pisnu, jak se mi povedl...:-K

poprvé jsem pekla biskupský chlebíček. Musím smeknout, výborný recept. Chlebíček je chuťově vynikající, kam se hrabou kupované :-)) dávám bodíka. Pekla jsem při 175°C 30 min pod alobalem a 20 min odkryté, formu jsem vysypala strouhankou.

Chlebicek byl vyborny,jen velmi rychle ztvrdl,,,na tredi den byly kraje skoro jako kamen;-) Je to u tohohle chlebicku bezne nebo jsem ho nejak spatne pekla?Diky za odpoved.

také jsem už ten chlebíček dělal ale skusil jsem ho znovu udělat byl vynikající:-K:yes:

chlebíček jsem zkusila, ale bohužel jen z jedné dávky. Zmizel ihned a tento recept budu dělat často!!! Udělala jsem ho i s polevou jelikož přítel miluje čokoládu a výsledek byl fakt úžasný!!! Moc děkuji za tento recept a ostatním radím: Jedna dávka je mááááálo :-D

Musím velmi pochválit o velikonocích sem během víkendu pekla hned 3 kousky a nezůstal ani kousek.Velmi jednoduchý recept a úžasný výsledek:yes::-K:-D

zkus ho přikrýt alobalem,dělám tak dorty a nikdy nejsou vypouklé...víc neporadím...všude dávám alobal a ke konci pečení ho sundám,těsto už by vyskočit nemělo...

Tématické fráze:
biskupský chlebíček z bílků, biskupský chlebíček z domácí pekárny, biskubský chlebíček, recept na bílkový biskupský chlebíček, byskupský chlebíček, biskupsky, bílkový biskupský chlebíček, biskupský chlebíček beránek, biskupský chlebíček v domácí pekárně, biskupský chlebíček domácí pekárna, biskupskychlebicek, biskubský chlebíček recept, biskupské těsto, chlebíček, biskupské chlebíčky, bikupsky chlebicek, biskupsky chlebicek-recept, biskupky chlebíček, chlebíček recept, recepty-biskupský chlebíček

Suroviny:
žloutek, cukr krupice, mouka polohrubá, kypřící prášek do pečiva, mléko, rozinky, čokoláda, ořechy, ovoce kandované, bílek, máslo, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu