Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaparová omáčka našich prababiček

Kapary jsou nerozvinutá poupata rostliny kapary trnité, která jsou naložená v soli nebo solném nálevu. Dnes je známe spíše jen jako sardelková očka. Dříve se běžně používaly do omáček, které výborně doplňovaly vařené hovězí maso nebo pečené ryby.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 853 kJ /
443 kcal
Bílkoviny8,84 g
Tuky22,33 g
Vláknina5,85 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 768 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy49,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na másle zpěníme jemně pokrájenou cibuli, přidáme cukr, necháme trochu zkaramelizovat, přisypeme mouku, osmahneme a zalijeme vývarem. Krok 2: Důkladně prošleháme, osolíme, dochutíme octem a necháme vařit 20 minut. Hotovou omáčku procedíme a vmícháme kapary. Krok 3: Podáváme s vařeným hovězím masem a bramborem.

TIP: Jak uvařit hovězí vývar: rady a tipy

Zveřejněno 6. 9. 2011

Poznámka autorky maris

Recept je ze staré kuchařky, bohužel nevím, kdy byla vydaná, protože v ní chybí listy, tipuji konec 19.století. Mírně jsem upravila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaparová omáčka našich prababiček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B1Dx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaparová omáčka našich prababiček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B1Dx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Vytahuji recept po letech na světlo boží:yes: k vařenému hovězímu a bramborám, dávám místo octu citron, lze i trochu smetany ( viz poslední foto rp)....s kaprlaty je to jako to jako třeba s olivami, koriandrem...buď ano nebo ne, já ano...

magdalenka: díky za fotku z Kejřové, já ji mám taky moc ráda:-)

Aj ja mám nové vydanie A. Kejřové a pre zaujímavosť som vyfotila stránku s jej kaparovou omáčkou...teda, ak sa nenahneváš...
Pripútaná na lôžko si tu prezerám recepty, mám tú knihu veľmi rada.

Anna Kocikova: Aničko, moc děkuju:-K. Maso je vykostěné hrudí a takhle krásně měkkoučké, šťavnaté, ale přitom nerozvařené a pevné je z Pomalého hrnce;-):-). Staré vydání Kejřové Ti z celého srdce " závidím ":-8:-)), já mám nové vydání a i to je perfektní:-)

Lidičky to je receptík:-p+16:yes:Maruško,ale to masko nemá chybu:-pJe nádherné,dala bych si ho klidně jen tak a bez ničeho:-8:-)
Po babičce mám starou"Zlatou kuchařku"s rozpočty do Anuše Kejřové a M.Kuchařové z r.1948 a to je panečku počteníčko:-*Těch príma surovin,co se tenkrát používalo,to mi až zrak přechází:-!No a ty recepty,jako např."žabí stehýnka smažená s dušeným špenátem"to jsou opravdu skvosty:yes:Ale ať neodbočuji od tohoto rcp-je prostě moc fajn a líbí se mi:-K:yes:

Milujem staré kuchárske knihy, staré recepty. Mne osobne kapary zatiaľ k srdcu neprirástli, ale sa posnažím. Už kvôli tej krásnej atmosfére okolo tohoto receptu...
:yes:

Kaprdlata znala i moje babka a dělala je na různé způsoby :-p:-p:yes::yes:

Maruš, jako vždy....:-p:yes::yes:

V jednoduchosti je kouzlo:yes: Taky bych neřekla, že babičky znaly kapary. Maris, závidím Ti knížku po babičce a porcelán, takové věci jsou k nezaplacení:-8 Ráda podléhám nostalgii;-)

rebeka: Rebi, porcelán je po mé prababičce - a možná ještě starší, je úžasně jemný a křehký.
Eli - pár takových pokladů ve své sbírce kuchařek mám:-K, moc ráda si v nich čtu, protože většinou jsou tam nejen recepty, ale i způsob uchování potravin, sestavené jídelníčky, udržování domácnosti apod. - člověk se z nich dozví spoustu zajímavých věcí o životě našich předků.;-)

Ano, porcelán - a taky překrásnou kuchařku. Mám také jednu velmi starou, ale tam se pojídají pávi, medvědí tlapy, veveřice a jiná roztodivná havěť:-((, takže je sice historicky zajímavá, ale do našich dob nepřevoditelná...:-))

maris:a ještě jsem zapomněla napsat..máš překrásný porcelán:-8:-8:yes::yes::-K:-K:-*

Eliza:A v tom to právě je, dřív jsme měli taky brambory od dědy z políčka a dneska jsme odkázaní na to, co nám předloží v marketu, dovezené bůh ví odkud. A někdy se to opravdu nedá jíst. Mít větší zahradu, tak ji celou zúrodním:-)). Alespoň ostatní zeleninu si vypěstuju sama.

1974andrea: Moje máma si letos pořídila políčko s brambory, takže mám vystaráno... Komické bylo, když jsme k nim celá rodina nadšeně čuchali, jak voní opravdicky bramborově - zasyrova, oloupané i vařené...;-):-D

Eliza: Eli:-), když jsem sem recept dávala, tak jsem si na Tebe vzpomněla, že by se Ti mohl líbit. Děkuju:-)

Tématické fráze:
kaparová omáčka, kaparová omáčka recept, kapary omáčka, omáčka s kapary, caparová omáčka, kaprlata, kaparová pomazánka, recepty našich předků, bramborová jídla prababiček, kaparová, recept na kaparovou omáčku, kaprdlata, recept kaparová omáčka, omáčka kaparová, omáčka z kapary, caparová omáčka recept, kapari omáčka, čadarová omáčka, kaparová omáčka recepty, kaparová omáčka smetanová

Suroviny:
máslo, mouka, cibule, vývar hovězí, kapary, cukr, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu