Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové pagáčky

Škvaříte sádlo doma, nebo si škvarky kupujete v oblíbeném řeznictví? Poctivých škvarků není nikdy dost a kynutých pagáčků už vůbec ne. Jakmile je jednou vyzkoušíte, příště už budete péct rovnou dvě várky, protože se po nich jen zapráší.

Hodnocení receptu je 5,0 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

120 min (90 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 199 kJ /
4 111 kcal
Bílkoviny108,96 g
Tuky233,82 g
Vláknina16,60 g
Cholesterol 747 mg
Sodík 1,20 g
Sůl2,70 g
Sacharidy384,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky v misce připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě 15-20 minut vzejít. Krok 2: Vykynutý kvásek přilijeme k prosáté mouce a přidáme vše ostatní kromě škvarků. Vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout. Krok 3: Škvarky pokrájíme na menší kousky. Krok 4: Vykynuté těsto rozválíme na plát, posypeme pokrájenými škvarky, přehneme, znovu rozválíme a to vše opakujeme 2x. Krok 5: Z vyváleného těsta vykrájíme kolečka a necháme ještě asi 15 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Krok 6: Nakynuté pagáčky ještě můžeme přizdobit tím, že na ně obtiskneme kolečko, které používáme na bramborový salát. Protože ale pagáčky ještě nakynou, ve výsledném efektu to není moc vidět. Krok 7: Před pečením pagáčky potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme je posypat hrubou solí a kmínem. Krok 8: Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

TIP: Návod na přípravu domácích škvarků

Zveřejněno 4. 8. 2008

Poznámka autorky Hella

Pozor na sůl. Někdo solí sádlo již při škvaření.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové pagáčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6yP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové pagáčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6yP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Kvásek nakynul luxusně, těsto poté taky, ale po vykrojení už na plechu nenakynuly a v třoubě se také nezvedly. Takže za mě je to jen placka, na jiných receptech je to krásně nakynuté v trouě a tady jen sušší placka. Tak příště vyzkouším jinde, tady to mě neoslovilo8-(

Jak to dopadlo?:-?

magdalenka: Ja to robím podľa teba, veľmi sa mi to pri kysnutom ceste osvedčilo! :yes:

Marija5: nevadí, upečené cesto bude mäkšie. A určite budú pagáče dobré. Ja obyčajne na každé kysnuté cesto (buchty, pagáče, koláče) miešam polohrubú múku s hladkou.

Marija5:Ja bych nechala dele kynout, a zakryla folii aby neoschly. Prelozit zakryt, prelozit. zakryt a vykrajet a zakryt folii a nechat poradne nakynot. Mohlo by to fungovat!:yes:

Pomoooc...ted jsem zadelala....jsme a já zjistila,že tam.mam hladkou mouku...vadí to moc!???

Moc dobré! :yes: s těstem se skvěle pracovalo, vůbec se nelepilo, dávám bodík :-):yes:

tak to jsou vážně boží placky!!! Právě jsem je dopekla. Zadělávala jsem je v ruce a musela jsem přidat trochu víc mléka a smetany, ale jinak fakt super. Dávám bodíka a ukládám ;-) díky

dnes jsem dělal poprvé a snad se povedly díky za recept:yes:

Pagáčiky si pamatuji z dětství, tak jsem je konečně upekla z domácích škvarků, jsou výborné:yes: Beru je zítra sebou na Silvestra, jen nevím, jestli vydrží:-p;-)

Dnes 15.3 jsem pekla pagáče na oslavu mého otce Lea který slaví své 66 narozeniny.Protože můj manžel pochází ze Slovenska a můj otec je má strašně rád tak jsem je pekla podle tohoto receptu a povedl se mi tak vám chci poděkovat protože to mému otci to moc chutnalo. Tak vám moc děkuju:-K

To se mi líbí. Hned jdu na to.
A zítra maji hoste pečivo na snidani.
švehlíkova chatawww.sum.cz

milanek.krimsky 2. 9. 2012 11:15
já je sice dělávám z mletých škvarků, někdo přidává celé škvarky, ale pagáče na jakýkoliv způsob chutnají stejně, tento recept super,...:-K:-8

Pagáče jsou pořád pagáče i když je více receptů,já jich vyzkoušel několik a nějaký velký rozdíl v nich není,základ jsou škvarky a to je to podstatné.Hlavně,aby se povedly,když se rodina do nich pustí a nic nenechají,tak byly dobré a tak to má být a já jsem spokojený.:-):yes:

Tématické fráze:
škvarkové pagačiky, recepty ze škvarků, škvarkový pagáček, skvarkove pagaciky slovenske, škvarkové recepty, pagáček, škvarkové placky recept, škvarkové, skvarky recept, škvarkový pagáček recept, recepty se škvarkama, škvarkové pečivo, škvarkove placky top recepty, recepty se škvarky, škvarky recepty, škvarkové placky jako od babičky recept, pagáčiky recept, bramborové pagáčky, pagaciky, slovenské pagáčíky

Suroviny:
mouka polohrubá, smetana zakysaná, vejce, droždí, sůl, cukr, mléko, škvarky, vejce, sůl hrubá, kmín celý

Přidat fotografie receptu