Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobošův dort

Dobošův dort, který byl původně vytvořen pro císaře Franze Josefa II., je pradědeček všech vrstvených máslových dortů s čokoládovou polevou. V jeho chuti vynikají oříšky ve formě griliáše, kterým je celý dort prosypán.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min + 1 hodina chlazení

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, + 1 hodina chlazení)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 735 kJ /
6 151 kcal
Bílkoviny118,93 g
Tuky358,17 g
Vláknina20,20 g
Cholesterol 3,65 g
Sodík 790 mg
Sůl1,68 g
Sacharidy602,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Dva plechy vyložíme papírem na pečení. Vejce na korpus rozdělíme na žloutky a bílky. Krok 2: Žloutky a polovinu cukru s vanilkou ušleháme v míse do pěny. V jiné míse s čistou metlou ušleháme bílky, velmi opatrně přisypeme zbytek cukru s vanilkou a šleháme dál, až vznikne pevný a lesklý sníh. Spolu s moukou ho pak opatrně vmícháme do ušlehaných žloutků. Krok 3: Těsto rozetřeme rovnoměrně na oba plechy. Plechy vložíme do trouby a upečeme pláty dozlatova, asi 12-15 minut. Vyjmeme je a jakmile vychladnou, sloupneme je z papíru. Krok 4: Připravíme griliáš: Na malém plameni rozpustíme cukr ve třech lžicích vody. Pak plamen zvýšíme a vaříme, až karamel získá tmavě zlatou barvu. Občas s pánví zakroužíme. Krok 5: Vsypeme oříšky a směs vylijeme na plech potřený olejem. Necháme vychladnout, odlomíme kousek na ozdobu a zbytek nalámeme do robota a rozmixujeme na drcenou, sypkou hmotu. Krok 6: Teď je na řadě máslový krém. Čokoládu rozpustíme v misce, kterou dáme nad hrnec s mírně vroucí vodou. Krok 7: Žloutky vyšleháme do pěny. Cukr svaříme se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přiléváme ke žloutkům. Šleháme tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Zašleháme po kouskách nakrájené změklé máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém necháme vychladit. Krok 8: A už můžeme sestavovat dort. Každou placku (obě upečené placky překrojíme na polovinu) potřeme částí máslového krému a posypeme drceným grilášem. Zbylým máslovým krémem pak potřeme boky i poslední plát a zasypeme vše drceným griliášem. Korpus dáme vychladit.

TIP: Jak krájet moučníky s krémem

Zveřejněno 29. 9. 2011

Poznámka autora evosheek

Tento recept jsem objevil na apetitonline.cz a jen nepatrně jej obměnil.

http://www.apetitonline.cz/recepty/900-dobosuv-dor...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobošův dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P5Z2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobošův dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P5Z2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Veronika.Hrozna: vždyť jsi psala, že použiješ krém z odkazu od Casino...Máslo do pěny...žloutková směs...rozpuštěná čoko směs...smíchat v pořadí čoko do žloutkové směsi a to vše do šlehaného másla...

Mě taky není jasný krém, přišlehejte máslo, ale už rozšlehané, nebo celé a přidat ještě do teplých vajíček s tím uvařeným cukrem? Nebo do studených, tam se mi už nerozšlehá a budou hrudky másla v krému? Jak to je, tedy?

Moje teta na pečení koupusů používala dna k forem na dorty, byly pak krásně tenké a dělala jich 8. Moc na ten dort vzpomínámn dělal mi ho vždy k narozeninám

a kde je čokoládová poleva? bez té to není Doboš. ostatně i jiné kuchařky, staré, tento recept píší jinak, ani Apetit není všemocný.

moccccc dobryyyyyyyy

asi to bude pracnější, ale vypadá to moooc dobře:yes::yes::-p;-):-K

magdalenka: jj, tak nějak to bylo. Tenkrát to rozkrájení dopadlo špatně hlavně z estetického důvodu, placka i s polevou se mi rozlámala na nevzhledné kusy :-8:-8 Ale někdy před půl rokem jsem si na recept vzpomněla a uvažuju, že mu dám ještě šanci...přece jen, uteklo pár let, trochu zkušeností přibylo... uvidím ;-)

zizala:Moja mamka kedysi dobošku často piekla, v jej receptoch sa píše, že karamel sa natiera na poslednú placku (celkom je 6 okrúhlych placiek). Samotný karamel: 1 KL masla, 150 g kr. cukru, - do svetlohneda + niekoľko kvapiek citrónu, rýchlo natrieť na placku, nôž potretý maslom pri natieraní a kruh rozkrájať na 16 dielov. Stále maslo na noži! Výseče potom dať navrch a podľa nich krájať tortu.

Já znám Dobošův dort, ale místo griliáše je nahoře karamelová vrstva, která se musí zahorka nakrájet. Tím je právě zákusek jedinečný. Kdysi jsem to zkoušela a vůbec se mi ten karamel nakrájet nepovedl:-( proto si to pamatuju. Tohle je určitě moc dobré, i celkem jednodušší než originál, ale nevím, co by této variantě řekl pan Doboš ;-)

Jůůů pěkně to vypadá a bude to dobrůtka :-p;-):yes::yes::yes:

Vždyt je tam přidáno www.atd. ,tak si to přečtěte pořádně. Tam je to napsaný podrobně :-)

Moc pěkné! :yes::-K a jistě dobré, ráda vyzkouším.

Korpus není hnědý. Hnědý je pouze čokoládový krém. Kakalo se nedává.
Ano, původní dvě placky jsem rozkrojil, omlouvám se. Hned to opravím.

To musí být mňamka- vypadá úžasně....:-p :yes: Také jsem nepochopila z receptu to vrstvení...na Dobošův dort se má dělat 6 stejně velkých placek...tady upečeme dva plechy s těstem a potom si to nakrájíme na šest částí ?

Jiřička 29. 9. 2011 09:43
Omlouvám se, to hnědé je krém už to vidím.

Tématické fráze:
dobošovy řezy, dobšův dort, dobešuv dort, dort z placek, řezy doboš, dobošovi řezy, dobšuv dort recept, doboš řezy, dobošovy dort, dobosovi rezy recept, zákusek doboš, dobešuv dort recept, madarsky dort, dorty a jiné pečeníčko, dorty a jiné pečeníčko, dobošův karamel, dobošuv zakusek, dorty recepty, bobošův dort, dobošovy řezy - recept

Suroviny:
vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, mouka hladká, cukr krupice, ořechy lískové, olej, čokoláda na vaření, žloutek, cukr krupice, máslo

Přidat fotografie receptu