Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím

Připravte si podle našeho receptu opravdu syté jídlo z vepřového masa. Dobře propečené vepřové je pro zachování šťavnatosti špikované špekem. Spolu se zelím, či okurkou se k bramborové příloze, krajově zvané "slejšky" opravdu hodí.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

honza.mat

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 205 kJ /
5 068 kcal
Bílkoviny267,24 g
Tuky264,48 g
Vláknina33,65 g
Cholesterol 1,08 g
Sodík 4,68 g
Sůl11,21 g
Sacharidy387,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso prošpikujeme. Poté potřeme olejem a okořeníme ho zvolenými druhy koření. Krok 2: Pekáč vymažeme olejem a vložíme do něj maso. Pečeme asi 2 hodiny při teplotě 200 °C. Krok 3: Asi v polovině pečení maso nakrájíme na 6 plátků a přilejeme k němu 250 ml vody. Za častého podlévání necháme dopéct. Krok 4: Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den dopředu. Studené oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme. Krok 5: Do důlku, který uděláme uprostřed, rozklepneme vejce a posypeme částí mouky. Ručně vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáváme mouku. Množství mouky je orientační, záleží na kvalitě brambor. Musí vzniknout hladké husté těsto, ze kterého půjdou vytvarovat slejšky. Krok 6: Těsto rozdělíme na dvě nebo tři části. Mezi tím připravíme vodu, kterou dáme na plotnu vařit. Poté na prkénko dáme mouku a začneme dělat malé válečky (na délku asi 7 cm a tloušťku 3 cm). Krok 7: Když se voda začne vařit, dáváme po několika várkách do hrnce připravené slejšky, které vaříme 15-20 minut. Vyjmeme a uchované v teple do podávání. Krok 8: Maso podáváme se slejšky a zelím. Místo se zelím můžeme slejšky a plec také podávat s okurkou. Před podáváním dozdobíme maso i slejšky nasekanou petrželkou.

TIP: Univerzální těsto na bramborové přílohy

Zveřejněno 5. 10. 2011

Poznámka autora honza.mat

Tento recept mám od Libora Luňáčka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1BGq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1BGq

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Šlejškami (šiškami) naše babička vykrmovala husy. 😁Ovšem v téhle podobě a s flákotou dobře propečeného masa bych to husám nenechala!👌😋

Dnes jsme měli k obědu s raným zelím..:-) Foto jako důkaz :-)

Výborný recept:yes::yes:Asi jsem tochu natvrdlá:-8proč je v surovinách u slejžků 800 ml studené vody a ještě 2000 ml vroucí vody:-?:-?

Anna Kocikova:Naše prababi taky, dělaly je z uvařených brambor a šrotu.

1974andrea::-))Prababička šlejškama ty husy opravdu krmila a já jsem jí je kradla:-Dmoc mi chutnaly:-p
Recept je hezký,líbí se mi:-p+5:yes:

:yes:Honzo.mat., vítám tě v naší Topkové rodině jako nového člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-)
jinak recept je skvělý, ale polemizovala bych s tebou o tom, že "šlejšky" vymyslel Libor Luňáček:-O já je znám a dělávala je moje babička a to je sakra dávno;-) Škoda, že není foto, ale dávám ti 4.bod

Nevím, ale šlejšky jseou docela velké šišky (7x3 cm), je to podle šlejšek, kterými se vykrmovaly dříve husy. Teda, pokud mě paměť neklame;-)

toto bude ukrutně dobrééé:-p:-p:yes::yes:
ještě, že tu není foto...už bych olizovala monitor:-8:-D:-D:-D:-D

Jana Remkova: jj, už jsem si našla, nočky ;-);-)aháá, už jsem zas chytřejší a dá se to prý dělat i přes cedník;-)

spagetka: spagi, jako nočky, nemáme to tady někde? Fakt nevím. Zkusíme zadat... Vlastně jsou to malé bramborové šištičky;-)

Jana Remkova: dobře, ale jaký to tedy má tvar? Jako knedlíky, noky?

spagetka: nene, jsou to šlejšky, u nás se tomu tak říká;-) Honzo, škoda, že není fotopostup, ale jinak vím, že je to skvělé jídlo;-)
Vítej na Topreceptech:-K

Slejškami myslíš asi šišky? Jinak podobně dělám :-p:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
pečená vepřová plec recepty, vepřove plecko se zelim, pečená vepřová plec, šlejšky, pečená vepřová plec recept, plecko pečené se zelím, veprova se zelim, pečené vepřové se zelím, pečené plecko se zelím, pečené vepřové plecko, plecko se zelím, vepřová plec, slejšky pro husy, vaříme z vepřové plece, vepřová plec pečená, recept na slejsky, peceni vepřove plece teplota, pecena vepr.plec, vepřová plec s knedlikem, vepřová plec bez kosti se zelím

Suroviny:
plec vepřová, špek, olej, koření na vepřové maso, majoránka, kmín mletý, paprika sušená sladká, sůl, pepř mletý, brambory, mouka hrubá, vejce, sůl, voda, zelí, petrželka

Přidat fotografie receptu