Postup přípravy
Krok 1: Pracujeme nad nádobou na syrovátku. Velmi hustý kefír, který jsme přecedili - (zbavili houbiček, které dáme opět do mléka), nalijeme do obalu, nejprve opatrně rukou vyždímáme nejřidčí tekutinu (pozor, aby moc nestříkala okolo), pak těsně nad hladinou kefíru pevně omotáme provázek, aby se syrovátka už uvolnila a kapala sama.
Krok 2: Zavěsíme tak, aby obal byl nad nádobou a syrovátka kapala volně do ní.
Krok 3: Vždy tak po 2 hodinách zkontrolujeme a umístíme provázek pevně nad povrch již tuhnoucího sýru. Mělo by to trvat tak 24 - 48 hodin, doba je závislá na množství a hustotě kefíru.
Krok 4: Že je hotovo, zjistíme tak, že zmáčknutím obalu už nekape syrovátka - nějaká kapička za dlouhou dobu už nevadí.
Krok 5: Sýr je neuvěřitelně jemný, voní po kefíru má příjemně nakyslou chuť. Je sice malilinko drobivější, ale dá se zředit mlékem a utřít do hladka. Dá se využít jako základ pomazánky a i různě ochucovat. Můžeme ochutit pivem.
Na domácím chlebu s hrnkem mléka nebo kefíru mana nebeská. Krok 6: Pozor syrovátku rozhodně nevylíváme!!!!! Je vhodná k přímému pití, můžeme ji přidat do chleba - jak jsem se dozvěděla díky cathleen, výborně nahradí sušenou syrovátku.
O jejích dalších účincích a použití si přečtěte tu v odkazech v POZNÁMCE
Zkusila jsem poprvé, když mí hodně zhoustnul kefír, že byl skoro nepitelný a opravdu doporučuji.
Postup i recept je samozřejmě staletími odzkoušený a autora fakt nelze nalézti.
Stejný recept jen z kefíru zde není, ale vím, že řada lidiček si kefír doma dělá.
Na domácím chlebu s hrnkem mléka nebo kefíru mana nebeská. Krok 6: Pozor syrovátku rozhodně nevylíváme!!!!! Je vhodná k přímému pití, můžeme ji přidat do chleba - jak jsem se dozvěděla díky cathleen, výborně nahradí sušenou syrovátku.
O jejích dalších účincích a použití si přečtěte tu v odkazech v POZNÁMCE
Zkusila jsem poprvé, když mí hodně zhoustnul kefír, že byl skoro nepitelný a opravdu doporučuji.
Postup i recept je samozřejmě staletími odzkoušený a autora fakt nelze nalézti.
Stejný recept jen z kefíru zde není, ale vím, že řada lidiček si kefír doma dělá.
Zveřejněno 7. 10. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí sýr z domácího kefíru
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o6jL
Moje poznámka
Domácí sýr z domácího kefíru
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o6jL
Nejnovější recepty
Pečené brambory s chřestem
Přidáno před 14 hodinami
Bezlepková bábovka s vaječným likérem
Přidáno před 15 hodinami
Květákový koláč à la pizza bez mouky (vhodný pro diabetiky)
Přidáno 25. 4. 2025 12:56
Chléb z červené čočky s tahini (vhodný pro diabetiky)
Přidáno 25. 4. 2025 11:41
Mrkvový beránek a kakaové slepičky a vajíčka
Přidáno 24. 4. 2025 18:59
Ovocná tlačenka
Přidáno 24. 4. 2025 17:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tchýnino výtečné kuřecí maso
50Mirka před 6 hodinami
Černá čočka beluga s chřestem a pošírovaným vejcem
TondaJ před 8 hodinami
Kávové děrované řezy
Noumik před 9 hodinami
Těstoviny s bešamelem
Hedra před 10 hodinami
Rychlá mexická pánev s vegan mletým
Antonausprag před 10 hodinami
Domácí bábovka z podmáslí
Marcela Kr. před 10 hodinami
Pizza jako z pizzerie
david.manda83 před 10 hodinami
Výborné kynuté těsto
Nadezda76 před 10 hodinami
Máslové makovky
Wanilor před 10 hodinami
Zeleninový salát s brokolicí a vejci
faluska před 12 hodinami
Tématické fráze:
sýr z kefíru,
domácí výroba kefíru,
domácí sýr z kefiru,
jak vyrobit domácí sýr,
výroba kefíru,
jak vyrobit domácí kefír,
tvaroh z kefiru,
domácí tvaroh z kefíru,
domácí tvrdý sýr,
recepty z kefíru,
domácí výroba sýrů recepty,
domaci vyroba syru tvrdyho,
výroba sýra recept,
sirovátka na pití,
domácí výroba taveného sýru,
domaci vyroba syra,
jak vyrobit tvrdý sýr,
domácí výroba sýrů,
domácí tavený sýr výroba,
výroba tvarohu z kefíru
Suroviny:
kefír,
syrovátka,
pivo světlé,
paprika sušená sladká,
chilli,
bylinky
Komentáře (60)