Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sýr z domácího kefíru

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Pracujeme nad nádobou na syrovátku. Velmi hustý kefír, který jsme přecedili - (zbavili houbiček, které dáme opět do mléka), nalijeme do obalu, nejprve opatrně rukou vyždímáme nejřidčí tekutinu (pozor, aby moc nestříkala okolo), pak těsně nad hladinou kefíru pevně omotáme provázek, aby se syrovátka už uvolnila a kapala sama. Krok 2: Zavěsíme tak, aby obal byl nad nádobou a syrovátka kapala volně do ní. Krok 3: Vždy tak po 2 hodinách zkontrolujeme a umístíme provázek pevně nad povrch již tuhnoucího sýru. Mělo by to trvat tak 24 - 48 hodin, doba je závislá na množství a hustotě kefíru. Krok 4: Že je hotovo, zjistíme tak, že zmáčknutím obalu už nekape syrovátka - nějaká kapička za dlouhou dobu už nevadí. Krok 5: Sýr je neuvěřitelně jemný, voní po kefíru má příjemně nakyslou chuť. Je sice malilinko drobivější, ale dá se zředit mlékem a utřít do hladka. Dá se využít jako základ pomazánky a i různě ochucovat. Můžeme ochutit pivem.
Na domácím chlebu s hrnkem mléka nebo kefíru mana nebeská. Krok 6: Pozor syrovátku rozhodně nevylíváme!!!!! Je vhodná k přímému pití, můžeme ji přidat do chleba - jak jsem se dozvěděla díky cathleen, výborně nahradí sušenou syrovátku.
O jejích dalších účincích a použití si přečtěte tu v odkazech v POZNÁMCE
Zkusila jsem poprvé, když mí hodně zhoustnul kefír, že byl skoro nepitelný a opravdu doporučuji.
Postup i recept je samozřejmě staletími odzkoušený a autora fakt nelze nalézti.
Stejný recept jen z kefíru zde není, ale vím, že řada lidiček si kefír doma dělá.

Zveřejněno 7. 10. 2011

Poznámka autorky spagetka

cs.wikipedia.org/wiki/Syrov%C3%A1tka

www.akrodif.com/Kefir/KefirMliko.aspx

Na obrázku je asi 250 g sýru z 1,3 l kefíru

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sýr z domácího kefíru

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o6jL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sýr z domácího kefíru

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o6jL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (60)

fanulak: Popozeraj obchody v heuréke, možno si vyberieš. https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=TIBETSK%C3%81...

Prosím o radu . Kde je možné sehnat tibetskou houbičku . :-?

Dobrý den
měl bych dotaz ohledně vyndání houbiček ze sýru. Jak je všechny vyndám, abych mohl dělat další kefír :-? :-? :-?

magdalenka: tak tohle mi nedošlo, vidím při čtení receptu, že to fakt může někoho zavádět, upřesním to v receptu
Filip: Filipe, pokud je to tak, jak píše Magdalenka, tak se obávám, že houbičky jsou už nepoužitelné a je potřeba si sehnat nové.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Nevím co jsem udělala špatně. Z cca.1 l kefíru asi nebudu mít žádný sýr. Kefír jsem nalila do sítka vyloženého utěrkou a vyždímala. Skoro všechno mi vyteklo do nádoby pod sítkem. Zbyla malá hrstečka materiálu. V čem může být chyba??

magdalenka: můžeš prostě přimíchat k sýru, já to dělala pro tátu - dopsala jsem .

Zobrazit 15 starších odpovědí

spagetka:Dobrý večer,měla bych dotaz ohledně kefírových houbiček.Mám je už skoro měsíc,kefír dělám každý den,tak 2deci,protože mám jen trošku a vůbec mi zatím nerostou,trvá to delší dobu,nebo je něco špatně?Kefír je ale výborný a pekně hustý.

Věra: já sice na to používám dřevěné náčiní, plastový cedník, ale vím o řadě lidí, že používají kov a prý se nic nestalo ;-)

spagetka:Jasně myslela jsem kefír,je pravda,že jsem ho nikdy neměla ráda,ani teď mi moc nechutná,mám čerstvé mléko z mlékomatu a nějak mi tam vadí ten konec,ale chci se ho naučit pít,hodně mě pálí žáha,tak chci zkusit,jestli to pomůže,jak se dost píše.Hlavně bych chtěla zkusit ten tvaroh,až se mi houbičky trochu namnoží,jestli vůbec,dnes jsem chytla na rozmíchání příborovou vidličku,tak snad jsem si to nepokazila,když na to nesmí přijít kov.:-(

Věra: No, jogurt by sa nemal dať piť, je to hustá hmota. Akonáhle sa to dá piť, tak to nie je jogurt, ale najaká jeho náhrada.;-)

Věra: Věrko, asi myslíte kefír, jogurt spíš mlsám, než piju ;-), ale všeobecně všechny kysané mléčné výrobky jsou pro naše tělo nezbytné, šetrné, upravují trávicí a jiné problémy. Zakysané výrobky mohou pít i lidé jinak alergičtí na mléko (samozřejmě dle doporučení lékaře) - jinak, v odkazu je to vysvětleno dostatečně dobře.
A množství? Záleží na chuti, u nás je třeba dost často k dopolední i odpolední svačině běžný jogurt s nějakou příchutí. Hodně často dělám brambory na loupačku s kefírem a tvarohem a naše nejčastější snídaně je chléb se sýrem nebo tvarohem. Nemá cenu se do používání těchto potravin nutit, když zrovna dnes nemáte chuť, tak si kefír nebo jogurt dáte zítra ;-);-)
http://www.jenzeny.cz/moda/zdravi-a-krasa/kysane-m...
http://www.bezhladoveni.cz/zakysane-mlecne-vyrobky...

Chci se zeptat,jaké množství jogurtu denně vypít,aby to mělo pozitivní vliv na mé tělo?

spagetka:Díky za radu,zkusím až budu mít víc houbiček,dnes mi přišly a je jich trošička,tak teď budu dělat kefír,ať se trochu rozmnoží;-)

Věra: Věrko, běžně houbičky mrazím, dejte do trošky vody (aby byly potopené) a do mrazáku. I po půl roce byly po rozmrazení funkční. Jo, rozmrazujte pomalu, nejlepe v ledničce.

Houbičky už mám objednané a dost jsem si toho o nich přečetla na netu,jen jsem nikde nanašla,jak je uchovat,když nechci dělat kefír,třeba týden,nebo14 dní,může mi někdo poradit?

Alena Novotná 30. 12. 2015 23:28
Tibetská houba je opravdu všelék, mám dobré zkušenosti, nemám problém se žlučníkem a manželovi téměř zmizel problém s pálením žáhy. Pijeme statečně kefír,cítíme se po něm lépe, peču výborné kefírové koláče, milujeme pomazánky, tvaroh, pokud chcete někdo nějaký recept nebo houbičku pište na e-mail: jasinkocin@seznam.cz

Já třeba právě kefír co nejvíce zahřívám, až vařím,aby byl pak tvaroh tvrdý na strouhání a šup s ním na ovocné knedlíky,:-p, recept vyzkouším

Vyrábala som z 1 litra kefíru. Potom z toho bola pomazánka s olomouckými syrečkami a pažitkou, veľmi chutila.
Recept je skvelý pre všetkých, čo si doma pripravujú kefír. Doporučujem.:yes:

Pajaja: sýr se právě nezahřívá, dělá se za studena, jak píšu. Kefír na tvaoh naopak zahřát musíš, bacha ale jen na 40 °C, ale nejvýš na 60°C, ale víc už ne. Jinak čím vyšší teplota, tím je výsledný tvaroh tvrdší a vysušenější. No a jakmile se ti odděluje syrovátka, tak je postup úplně stejný jako u tohoto sýra - prostě odkapat. Tak ať se ti to podaří :yes::yes::yes:

spagetko, chtěla jsem se zeptat: ten kefír není nutné nejdříve zahřát? Já někde na netu četla, jak se vyrábí tvaroh z kefíru (páč jsem si "pořídila" tibetskou houbu) a tam psali něco o zahřátí na 40 °C.:-) Na tvaroh se chystám už delší dobu a ty to máš tak pěkně popsané. . . ;-) Díky

;-)Špagi to je paráda taky si dělám kefír doma určitě skusím i ten sýr:-ptobě posílám bodík:yes::yes:

spagetka::-OŠpagetko já jsem"ťula":-8mě zmátl ten komentář s Bibinkou,nějak jsem si těch 60st spojila s tím tvým receptíkem bez zahřívání:-8Fotku s kefírovým tvarohem jsem už odstranila;-)

chocolate: no fakt hustý a kupovaný je Choceňský, nech ho 24 hodin mimo ledničku, ještě zhoustne, zkus to - ale bacha, nemám s tím zkušenost, jen vím, že je nejhustší, co znám ;-);-)

To se mi hooodně líbí-hl. variabilita (s pažitkou, česnekem, paprikou, kmínem...).A já mám ráda tento typ sýrů.
Mám asi hodně hloupý dotaz, ale pokud použiju normální kefír (houbičky nemaje), má to nějaký vliv např. na konzistenci sýru (já myslím, že snad ne, popř. poraďte nějaký osvědčený a hustý)?

Tak jsem si pěkně početla...
Moc se to líbí, Spagi bodík letí:yes:

Děkuju všem :-K
Ani, tohle je bez zahřívání jako sýr ;-), ten tvaroh se zahřátím chci taky zkusit

Bodíček přidávám:-p+11:yes:Také dělám z kefírové houbičky a je velice chutný:yes:Jen zahřívám na menší teplotu,čím je teplota větší,tím je tvaroh tvrdší,my máme rádi měkký:-8Po zahřátí na patřičnou teplotu přeliju do cedníku vystlaného bavlněnou plenkou navlhčenou ve vodě a pořádně vyždímanou a nechám nejlépe přes noc odkapat do misky.Syrovátka se mi zatím nepodařila využít,pokaždé ji stihnu vypít:-8Pokud nevadí,přidávám i odkaz na výrobuhttp://www.charliin-koutek.wgz.cz/kefirove-recepty

:yes::yes::yes::yes:

Bibinka: díky moc,
Bibi, tvaroh jde taky, jen je jiný postup. Ten kefír se musí zahřát na 60°C ;-);-)
Nikdy nevylívej, to je škoda, i třeba zřeď mlékem. Nebo zřeď vodou a použij do chleba

Špagi, to je bezva, mě taky jednou zhoustl kefír, přemýšlela jsem udělat tvaroh-už to bylo tvarohový a pak jsem to raději vylila, protože jsem tu nikdy neslyšela, že by z toho tvaroh šel, ale teď to vím;-) a dávám ti 8.boda:yes:

:-)....ještě přidám:
- nechávám odkapávat na míse v cedníku, vyloženém plátnem
- pokud je třeba nechat odkapat déle, než jen přes noc - dám vše do lednice...hlavně v letních parnech
- když se vám stane, že je sýr vykapaný hodně (je sušší), znovu ho zvlhčím trochou syrovátky
- pečivo, zadělané syrovátkou má příjemně lehoulince nakyslou chuť a déle vydrží měkké

No prosím,to je super Špagi;-):yes::yes::-p+1

Dávám sem odkaz, je zde možno objednat houbičku, ale bacha jen za cenu poštovného!!!!!!!
Já dostala kontakt a bylo mi to v pořádku posláno
http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=12765
http://zivotni-energie.cz/komentare.html?article=3...

spagetka: Ladi, a odkud sis je objednala? Nebo je na to víc zdrojů?

Severinka:severi,to mi přijde dost krkolomný:-D:-D, ale ne nemožný ;-);-);-)

Slyšela jsem to něm už dávno, jen nikdy nevyzkoušela. Moje chyba, ale napravím hned, pokud bude možnost houbičku získat:yes::yes:+6

Petra Ku.: Péti dají se i poslat, já si je taky objednala, jen za cenu poštovného;-);-)

Taky se dá odkapávat na otočené židli, ;-);-)konce se uváží na nohy na obrácený sedák položíme nádobu do které se zachytává syrovátka;-);-)Takhle nechává někdo překapávat i ovocnou dřeŇ na výrobu šťávy;-);-):-p:-p

68her: Aha, tak to budu mít asi smůlu, nevím o nikom v okolí, kdo by tohle mohl mít :-(

Petra Ku.:
Jedině od dobrých lidí, kteří ti je dají zdarma;-)

Ladi, a ty houbičky se dají sehnat někde v lékárně, nebo ve zdravé výživě? :-)

Tak tohle je motivace proč sehnat tibetské houbičky:-K:yes:

Znám, dělám, bodíkuju! Je výborný:yes::yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
sýr z kefíru, domácí výroba kefíru, domácí sýr z kefiru, jak vyrobit domácí sýr, výroba kefíru, jak vyrobit domácí kefír, tvaroh z kefiru, domácí tvaroh z kefíru, domácí tvrdý sýr, recepty z kefíru, domácí výroba sýrů recepty, domaci vyroba syru tvrdyho, výroba sýra recept, sirovátka na pití, domácí výroba taveného sýru, domaci vyroba syra, jak vyrobit tvrdý sýr, domácí výroba sýrů, domácí tavený sýr výroba, výroba tvarohu z kefíru

Suroviny:
kefír, syrovátka, pivo světlé, paprika sušená sladká, chilli, bylinky

Přidat fotografie receptu