Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tarhoňa

Tarhoňa je drobná těstovina oblíbená zejména na Slovensku a v Maďarsku. Používá se jako příloha k masu se šťávou, zavářka do polévek, ale skvěle se hodí i pro přípravu těstovinových salátů. Před vařením ji, pro lepší chuť, nejdříve opražte.

Hodnocení receptu je 4,2 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min bez doby schnutí

15 min (15 min příprava, bez doby schnutí )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie442 kJ /
106 kcal
Bílkoviny8,68 g
Tuky7,56 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy0,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nasypeme do misy múku (množstvo podľa vlastného uváženia), pridáme vajíčko, štipku soli a studenú vodu. Vypracujeme tuhé cesto, vody dáme len toľko, aby sme mohli vypracovať tuhú guľu z cesta. Krok 2: Potom cesto nastrúhame na strúhadle s drobnými slzičkami. Tarhoňu rozložíme na čistú utierku a necháme preschnúť. Krok 3: Pripravujeme ju varením ako cestoviny alebo na dva ďalšie spôsoby: Krok 4: I. spôsob: V hrnci na horúcom oleji za stáleho miešania opražíme tarhoňu, kým nezačne hnednúť (pozor na spálenie). Potom zalejeme vodou (ako ryžu), osolíme a prikryté dusíme asi 10 min. Potom vypneme a necháme dôjsť. Krok 5: II. spôsob : Po opražení a zaliati vodou dáme tarhoňu prikrytú do rúry a dusíme v rúre.

TIP: Rady a recepty na přípravu tarhoně

Zveřejněno 6. 8. 2008

Poznámka autorky tejaja

Na Slovensku dostať tarhoňu hotovú bežne v každých potravinách, netreba ju teda pripravovať doma. Doma robená tarhoňa nemá tvar dokonalých guličiek, to kvôli tomu strúhaniu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tarhoňa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBrN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tarhoňa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBrN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (48)

Smažím na sucho, olej přidávám až před zalitím vodou.

výborná!

cathleen: Souhlas, tarhoňa bez opražení není to pravé :-p:-p Taky ji máme rádi :-)

danielle72: právě pro tu trochu jinou chuť (po opražení) u nás doma tarhoňu milujem:-p

tejaja: Děkuji za návod, Terezko:-K:yes::yes:;-) Až vyzkouším, dám určitě vědět. Recept už mám v oblíbených ;-)

danielle72: Danielka, je chutnejšia, len ju musíš pražiť na slabšom plameni a miešať, aby sa nespálila. Potom zaliať vodou a šup zakryté do rúry. ;-)

tejaja: také tak dělám dříve jsem ji jen vařila ale ta opražená je mnohem lepší a pak zaliju v hrnci a vařím jako normální těstoviny jak kdo má rád dlouho ab byla měkká supr příloha na mnoho variant ... ;-):yes: ps: mají ji v lidlu za cca 9 kč takže super :yes::-D

Tarhoňu máme moc rádi:yes:, ale předem opražit jsem ji ještě nezkusila, to musím napravit. Také ji kupuji v Lidlu, půl kila stojí do deseti korun.

Jitka: Veď je to presne takto napísané v postupe. Asi si si to nevšimla, nie? ;-)

Nečetla jsem všechny komentáře, takže se možná budu opakovat: TARHOŃA: nejprve ji opražte na oleji až dozlatova, pak teprve zalijte vodou a povařte, až zvětší svůj objem. Je to výborná příloha. Naučila jsem se ji jíst před mnoha lety na Slovenskua vozila si ji odtud, tady je k dostání až tak 2 roky, dříve tu nebyla.

o.kornas@seznam.cz: Já tarhoňu dělám pouze v troubě. Dejte si vařit vodu do rychlovarné konvice, dává se dvojnásobek vody => tzn., že když máte půl kilový sáček, tak dáte litr vody. Ve smaltovém hrnci (nebo jiném hrnci, který může do trouby) si nechám rozpálit olej a na ten pak dám tarhoňu. Tu popražím a osolím. Pokud začne těstovina sem tam hnědnout, tak ji zaliji uvařenou vodou z konvice, přiklopím pokličkou a dám do předehřáté trouby na 250°C dusit. Doba dušení je různá podle trouby, ale odhaden je to cca 30minut +/-. Chce to kontrolovat. Že je tarhoňa hotová poznáte, že vidličkou odhrnete těstovinu, aby bylo vidět dno hrnce. Pokud tam není žádná voda, tak je to hohtové ;-)

o.kornas@seznam.cz: nevarte ju v tlakáči, je to cestovina, je to zbytočné, môže sa rozvariť. Po 25 min v tlakáči musí byť rozvarená.
Ak ju varíte, tak v osolenej vode ako ktorúkoľvek cestovinu. Takto varím tarhoňu len ako vláku do polievky.
Ak je to ako príloha k mäsu, tak zásadne podľa postupu, ktorý uvádzam, je chutnejšia. Je lepšie ju potom dusiť v rúre. Vody dajte asi v takom pomere, ako na ryžu. Ak ste ju mali tvrdú, tak ste mali pravdepodobne málo vody, nemala čím nasiaknúť. Ak by sa vám stalo, že to ňou naopak preženiete, nechajte zakryté postáť, vstrebe sa.
Skúste to ešte raz ;-)

o.kornas@seznam.cz 17. 11. 2013 13:39
Prosím poraďte mě, jaký je postup při úpravě tarhoni - vaření, nebo jiná úprava a jak dlouho se musí vařit. Já jsem ji vařil dle vašeho návodu ale byla tvrdá a tak jsem jí vařil v tlak.hrnci cca 25 min., pak bylo možné ji jíst. Díky Oldřich.

Pro ty, kdo ještě neví, kde koupit tarhoňu - je k dostání v Makru. Mám odtud tříkilové balení. Prodává se pod názvem tarhoňa nebo jako české drobení :)

Marčová Iveta 18. 4. 2013 07:54
Kedlubna:prodává se ve zdravé výživě

Kedlubna: V Lidlu ji mají, tam jsem ji sehnala ;-) Jinak ji občas měli v Coopu, ale to byla opravdu výjimka. Zkuste tedy ten Lidl.

Tématické fráze:
tarhoňa jak vařit, tarhoňa jako příloha, jak se vaří tarhona, recepty s tarhoňou, trhoňa, torhoňa, tarhoňa a kuřecí maso, targoňa, těstoviny tarhońa, jak vařit tarhoňu, tarhuňa, karhoňa, terhona, recept s tarhonou, tarhola, tvarhoňa, tarhaňa, jak se dela tarhona, tarhona cena, tarhane

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, sůl, voda

Přidat fotografie receptu