Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslový rohlík

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

fb.lib fb.lib

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 220 kJ /
4 833 kcal
Bílkoviny130,91 g
Tuky130,90 g
Vláknina33,20 g
Cholesterol 350 mg
Sodík 8,13 g
Sůl20,24 g
Sacharidy766,14 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Základní postup výroby těsta pro bílé pečivo. Tento sortiment pekařských výrobků připravujeme vždy na kvásek (pekařský omládek) způsobem zamíchání všech surovin najednou. Nejobvyklejší způsob, do 1/3 celkového množství tekutiny potřebné na zadělání těsta přidáme droždí, trochu cukru a část mouky. Krok 2: Necháme 30 minut kynout, teplota omládku 30C°. Po nakynutí přidáme zbytek vody a další suroviny. Tuhost těsta volíme podle vyráběného sortimentu. Teplota těsta v rozmezí 29-30 C°. Doba zrání těsta 1-2 hodiny. Krok 3: Tvarování rohlíků: Připravené těsto rozdělíme na stejné kousky, které stočíme do malých bochánků a necháme 5 minut odpočinout. Pomocí válečků vyválíme z bochánků elipsovité placky. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohlíku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Vytvarované rohlíky necháme rovné nebo do tvaru podkovy.

Zveřejněno 16. 10. 2011

Poznámka autora fb.lib

Poté dáváme rohlíky na plechy a po nakynutí potíráme rozpuštěným máslem. Velmi kvalitní křehké pečivo jak pro denní potřebu, tak slavnostní pohoštění.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslový rohlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wRn8

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslový rohlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wRn8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

MilaH: Budou mít jinou chuť. Mám odzkoušeno, u Karlovarských rohlíků.

Muzete mi nekdo rici proc se puoziva susene mleko? Neda se nahradit normalnim mlekem? Dekuji.

a aroma je dobrý rum

bez horkého vzduchu 220 a horký vzduch 200 vždy se snižuje o 20 stupňů a s tím aroma se dávkuje podle výrobce záleží jaký si koupíte ;-) a jestli nevíte proč vážit aby mělo stejnou hmotnost to je kvůli tomu aby bylo stejně upečené a ne že jeden rohlík bude nedodělaný a druhý spálený a teplota a doba pečení se mění podle váhy a teplota vody je důležitá když bude nízká tak to nestačí vykynout a dá se to do trouby a když bude vysoká teplota vody tak se kvasinky se upracují a ten výrobek se propadne až jako placka bude nízký a nevykyne bude mít ostré hrany

Pavel: Nějak jsem to nepochopila - ale i kdybych tomu rozumněla, nebudu opravdu měřit teplotu mouky:-)) ani nebudu rozvažovat jednotlivé kousky přesně na 55 g:-)) Uvítala bych raději, kdybys napsal, jaké aroma, kdy a kolik (co to je - podle balení?) na kilo mouky. A těch 220 st. - horkovzduch nebo jak? Jinde to připomínkuješ;-)

rumové housky na 1 kg mouky 32 housek houska (55g)
omládek
mouka 200g
voda 200ml
droždí 30g


mouka 800g
voda 375ml
tuk 100g
sůl 20g
aroma dávkovat podle balení

na omládek se smíchají suroviny voda se vypočítá se teplota
90m mínus teplota mouky mínus teplota ovzduší( teplota místnosti)jestli vyjde nad 39 stupňů tak se smíchá s moukou a to se ochladí nechá se kynout 30 minut

na těsto
taky se vypočítá teplota vody
90 mínus teplota mouky mínus teplota omládku
a smícháme suroviny do hromady a necháme kynout 20 minut rozvážíme kusy (55g)a tvarujeme necháme kynout aby měly větší objem a potře se vodou nepodlejt :-! :-! :-! peče se na 220 stupňů na 20 minut a je to

Těšíme se na něj...!:-D

já dělám nový recept alkoholické housky snad se to povade

Pavel: Pavlíku, zaregistruj se a hoď sem recpt, prosííííííííííím;-);-);-);-);-), jinak jsou to kecy o ničem. Dokaž, jak jsi dokonalý a ne jen kecama, zatím jen žvaníš

když někdo ví jak se to má dělat a pak nějaká zásadní chyba tak kvůli tom tady dávám ty příspěvky aby se lidem nestalo a já jsem našel někde že dávali do kvásku sůl to by se zahubily ty kvasinky když to někdo ví jak toho dotyčného opravit :-/ :-) :-* :-)) :-D ha ha ha há

Pavel:já jsem si klikl na Tvůj odkaz a tam jsou hlavně směrnice pro výchovu mládeže pekařských učňů,přišlo mi to jak nedodělaná diplomka.A nenapsal jsem učeň ale mistra učňů.Jestli sis nevšiml tak máslový rohlík se peče z 100% pšeničné mouky proč k tomuto receptu píšeš o žitné mouce.To já Ti dal příklad co by jsi sem mohl vložít jako svůj recept.Víš tady si nehrajem na měření omládku a těsta,to jsou směrnice na velkovýrobu a ruku na srdce podle toho to pečivo vypadá co se v pekárnách prodává.:-!

víš jak by se to hrozně lepilo?ze 100% žitné mouky kdo to zvládne je dobrý a ty směrnice jak ty píšeš je kvůli tomu aby se nestala chyba a to se vyplatí někde jinde řeší že má nízký chleba že se mu propadl a na takový věci je dobrý mýt odborné informace a to se vždy vyplatí a proč ti napadlo že jsem učeň?

Pavle nevím vůbec kam směřuješ a co tím chceš nám zdělit.Nepochybuji o Tvých kvalitách mistra učňů a znalosti tabulek a směrnic.Víš mi tady nevedeme velkovýrobu a co se týče kynutí tak to závisí na spousty okolnostech.Není to jen druh a kvalita mouky a surovin ale je to i množství a teplotě a bohužel i vypracování těsta.Pro nás by bylo zajímavější kdyby si sem dal recept na upečení domácího celozrnného chleba ze 100% žitné mouky.

tady najdete hodně informací který vám budou se hodit :-) ;-)

is.muni.cz/th/368080/pedf_b/Bakalarska_prace_2013-upravena.txt

omládek má mít výtěžnost 200% vždy je mouka 100% zbytek je voda a do omládku patří všechno receptivní droždí teplota omládku 30-32 kynout 30 minut a těsto 30-32 stupňů zraje 15 minut kdyby by se nechalo díl tak by se to propadlo a nebylo by to hezké...

Dělala jsem z 1/2 kg mouky, bylo třeba přidat cca 4 lžíce vody, aby se těsto spojilo. Moc dobré :yes:+

Jana Remkova:V tomto receptu používám Farmářské máslo tatra.má 85% tuku a je na to skvělé i když je draší.Seženete ho v Kauflandu.

Majkaa:Já dávám jen sušené,vydrží mi krabička rok a to není zase tak hrozný.Dával jsem už i sunar když mléko došlo.

Mám dotaz, když nemám sušené mléko, můžu dát čerstvé a kolik?;-)

Moc podařené rohlíčky;-)+4:yes::-p

Krásné rohlíčky!! jen nemám ponětí, zda ještě existuje stolní máslo?:-O To byla ta dvojka, ne? Mi vždycky chutnalo víc, než klasické máslo;-)

Určitě vyzkouším:yes:

:yes:hezky popsáno:-K

1000 dkg???:-O:-O:-O To bude asi chybka, ne?

Převeďte to na gramy, to je mnohem lepší a srozumitelnější :-/

Jenom pro informaci, 1000dkg, je DESET KILO:-((:no:

Tématické fráze:
máslové rohlíky, maslovy rohlik, máslové rohlíky recept, máslové rohlíčky, vaha jednoho rohliku, pekarensky recept na rohliky, domaci maslove rohliky, recepty máslové rohlíky, pekařské rohlíky, recept na máslové rohlíky, kolik gramů má rohlík, jak se bali rohliky, jak se balí rohlík, recept máslové rohlíky, pekařské rohlíky recept, kolik ma rohlik gramu, máslový rohlíky, maslovy rohlik recept, pravé pekařské rohlíky recept, máslové domácí rohlíky

Suroviny:
mouka hladká, sůl, droždí, cukr, máslo, mléko sušené, máslo, voda

Přidat fotografie receptu