Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dalamánky originál

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

fb.lib fb.lib

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 845 kJ /
3 548 kcal
Bílkoviny104,75 g
Tuky17,15 g
Vláknina56,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,02 g
Sůl15,00 g
Sacharidy715,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Výrobky z poloviny mouky pšeničné a poloviny žitné. Vyrobíme kvásek z pšeničné mouky, žitná se přidává do těsta. Krok 2: Mohou se vyrábět také tak, že pšeničné těsto se vyrobí na kvásek (omládek), k hotovému těstu se přidá polovina těsta žitného a vše se důkladně prohněte. Krok 3: Těsto necháme zrát pouze 30 minut. Krok 4: Z malých kousků těsta stočíme bochánky, z nichž formujeme večky, dáváme na prkna závěrem dolů. Krok 5: Po nakynutí se obrací, potírají vodou, sypou solí a kmínem. Krok 6: Při pečení dbáme na dobré propečení, jakostní dalamánky jsou úměrně trhlé, příjemné chuti a typické chlebové vůně. Krok 7: Dalamánky jsou pro svou typickou chuť velmi oblíbené a vyrábějí se jako specialita. Krok 8: Večky- Odležené bochánky těsta pravou rukou narazíme a levou přehneme přes sebe, opět pravou narazíme a pak pohyby obou rukou dopředu a zpět uděláme na obou koncích špičky a uprostřed bříško.

Zveřejněno 20. 10. 2011

Poznámka autora fb.lib

Originální recept Dalamánků co se prodává.

www.toprecepty.cz/recept/23556-maslovy-rohlik/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dalamánky originál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rMM4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dalamánky originál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rMM4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

magdalenka: Mám přesně tutéž zkušenost. Kvásek pěstuju už šest nebo sedm let (stále tentýž) a když jsem ho dostala, krmila jsem ho klasickou hladkou moukou a z ní také pekla chleba. Teprve postupně jsem se naučila používat jiné mouky (špaldovou nebo žitnou, a to běžnou i celozrnou) a začala kvásek přiživovat žitnou moukou. Teď, když byla "moučná" nouze, postupovala jsem opačně než magdalenka. Žitnou jsem šetřila na kvásek a pekla z pšeničné. Nicméně momentálně mi už připadá, že se situace zlepšuje a postupně se objevují další a další druhy mouky. Jsem jen zvědavá, kolik kuchařů bude v pečení zoho domácího chleba pokračovat.:-Q

Tonja: 2 mesiace pečiem chlieb s kváskom z pšeničnej múky (ražnou šetrím, mám posledné necelé kilo v špajzi). Aj kvások z pšeničnej múky funguje, pravidelne ho prikrmujem.

fb.lib: Právě naopak - pravý kvásek (ten, který se používá při pečení chleba) se dělá jen a jen z žitné mouky. Tady se dělá kvásek z kvasnic (droždí), a tady je pšeničná mouka vhodnější. Je to rychlejší proces, kvásek žije už po 10 až 15 minutách, kdežto kvásek z žitné mouky se připravuje přibližně 4 dny. Pečivo s kváskem z kvasnic a pšeničné mouky má krátkou trvanlivost (asi 2 dny) a pak zplesniví. Pečivo z žitného kvásku vydrží i týden a pak ztvrdne, ale nezplesniví. Kvásku z kvasnic se také říká omládek.

Maryla337: Ale v surovinách je jen 15 g droždí.

150 g droždí není to moc

Priznám sa, keď som robila tieto dalamánky, tiež mi to nebolo podľa popisu úplne jasné. Čítala som ho niekoľkokrát. Nakoniec som zobrala do úvahy prvé 2 riadky, od tretieho riadku som to pochopila ako 2. možnosť ( Mohou se vyrábět také tak...).
Takže som urobila kvások z trochy pšeničnej múky a potom som vypracovala klasicky cesto z oboch múk naraz a nechala kysnúť. Nebolo potrebné pridať viac vody, cesto som vymiesila ako vždy v robote. Dalamánky boli výborné.
Inak žitnú múku pridávam do cesta na chlebík na striedačku s grahamovou alebo celozrnnou múkou a vždy kysne výborne, nepridávam žiaden cukor ( chlieb pečiem v pekárni ), podľa receptu : http://www.toprecepty.cz/recept/5025-univerzalni-c... . Striedam múky, aby nebol chlebík rovnaký, ale s ražnou múkou nám chutí najviac.

tejaja: Máš je krásně nadýchané - je to vidět i z fotky.:-K
Jen jsi mohla písnout, že je tvůj fotopostup odlišný od Františkova postupu tvarování - ten z těsta udělá bulky (večky), "švem" je položí dospod a nechá nakynout. Pak opatrně obrátí, potře vodou, sypne kmínem a dá péct. Bulky (večky) se v tom švu při pečení přirozeně natrhnou:-)

dalamánky jsou pěkné a určitě i dobré, ale není pravda že žitná mouka neobsahuje lepek - žitná mouka lepek obsahuje

Výborné :yes:;-) Chutia, ako všetky výrobky, kde je ražná múka. Tá dodáva veľmi dobrú chuť a je zdravšia ako pšeničná múka :-8 Pridala som fotku :-8 + 2

Nadja:Pochopila jste to velmi dobře,Z pšeničné mouky udělat těsto kynuté a z žitné jen mouku s vodou pak to důkladně promíchat.Je to proto že v žitné mouce by nevzešel kvásek jak je potřeba neobsahuje LEPEK.
Narážení je výroba veček z bochánků.Spodní hranou dlaně -U malíčku,promáčknete(narazíte bochánek)a druhou rukou přeložíte.Opakujete ještě jednou a z bochánku by jste měla mít večku.Dělá se to proto když válíte těsto na vále z bochánku na večku uvnitř se těsto kroutí,pak při pečení uvnitř špatně kyne ale těsto na povrchu kyne dobře.Může se stát že střed se nedopeče a pod kůrkou se vytváří vzduchové bubliny.Ono to nevadí ale po vychladnutí mohou večky spadnout.
Hezký den a uspěšné pečení

fb.lib: Nějak receptu nerozumím, zvláště následujícímu:
"Mohou se vyrábět také tak, že pšeničné těsto se vyrobí na kvásek (omládek), k hotovému těstu se přidá polovina těsta žitného a vše se důkladně prohněte."
Chápu to tak, že
* z pšeničné mouky, soli, droždí a poloviny vody zadělám kynuté těsto,
* z druhé poloviny vody a žitné mouky udělám těsto,
* polovinu žitného spojím s pšeničným těstem a nechám kynout.
* Co ale s tou druhou polovinou žitného těsta?
--------------------------------------------------
A také je mi poněkud cizí používaná terminologie, např. "narazíme" - chtělo by to fotky postupu:
"Večky - Odležené bochánky těsta pravou rukou narazíme a levou přehneme přes sebe, opět pravou narazíme a pak pohyby obou rukou dopředu a zpět uděláme na obou koncích špičky a uprostřed bříško."
--------------------------------------------------
Můžeš to, prosím, popsat srozumitelněji?

Vy nás tedy zásobujete pane Brusáku;-):yes:
Nechceš mi tu kuchařku celou ofotit a poslat?;-):-D

Tématické fráze:
domácí výborné dalamánky, dalamánky recept, dalamanky, dalamánek, těsto na dalamanky, recept na dalamánky, dalamánek recept, dalamánky ze sušených kvasnic, peceni dalamanku, recept na domácí žitné dalamánky, nejlepší dalamánky, kynuté dalamánky, těsto na dalamánek, nejlepší domácí dalamánky, vyroba dalamanku, domácí dalamánky, pravé dalamánky, výborné dalamánky, dalamánky z žitné mouky, jak upéci dalamánky

Suroviny:
mouka pšeničná, mouka žitná, sůl, droždí, sůl hrubá, kmín celý, voda,

Přidat fotografie receptu