Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamelizované kysané zelí podle Oldy

K podzimu neodmyslitelně patří kysané zelí. Ale co takhle zkusit udělat zelí trochu netradičně? S karamelizovaným cukrem vykouzlí sladkou chuť a pěknou barvu. Teď už jen kachnu s knedlíkem a hostina může začít.

Hodnocení receptu je 5,0 (50×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 677 kJ /
879 kcal
Bílkoviny12,51 g
Tuky46,24 g
Vláknina23,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy93,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí scedíme, propláchneme a vymačkáme téměř dosucha. Do kastrolu nasypeme cukr, necháme ho rozpustit a zhnědnout. Krok 2: Přidáme olej, promícháme a nasypeme nasekanou cibuli. Mícháme asi deset minut, až cibule získá zlatou barvu. Pokud se nám stalo, že někde cukr zhrudkovatěl, tak v této fázi by se měl zcela roztavit. Krok 3: Přilijeme trochu horkého vývaru, přidáme zelí, kmín, trochu soli, promícháme a za občasného promíchání necháme vývar vydusit. Krok 4: Tento postup ještě opakujeme a poté zasypeme hladkou moukou a zasmahneme. Opět zalijeme vývarem a na mírné teplotě dusíme cca 15 minut do požadované konzistence. Krok 5: K závěrečnému dochucení by měla stačit již jen sůl.

Zveřejněno 29. 10. 2011

Poznámka autorky Eliza

Recept pochází ze stránek Labužník, kde ho uveřejnil uživatel Olda.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelizované kysané zelí podle Oldy

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R5jK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelizované kysané zelí podle Oldy

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R5jK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

Zkuste použít hnědý cukr demerara, doporučuji:-K

Já bych tam žádnou mouku nedávala, dost je jí v knedlíku, dělám stejné z červeného a bílého čerstvého zelí. To mě naučila tchýně, maďarské zelí, kysané, nebo nekysané jen bez mouky. Jak jsem ochutnala, už jsem nikdy žádnou mouku nepřidávala, zelí zahustit masem, říkala. :-D

Panebože!! Nejlepší zelí, co jsem kdy dělala!<3<3

Jak jste docílila tak tmavého zelí? Dala jsem víc cukru, než je napsáno, a tak tmavé jsem neměla :)

Ivvettaa: Chce to hezky hnedou cibulku a cukr zkaramelizovat do barvy medu. Ovsem pozor na pripaleni obeho.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Magdalénka 29. 10. 2015 11:03
Zelíčko je naprosto dokonalé, nic lepšího jsem nikdy nejedla, taktéž jsem přidala trošičku slaninky a opravdu úžasné :)

Luxusní zelíčko..:-) Právě jsem ho udělala k Pavlišováku a nemůžu se ani hýbat, jak jsem se ho přejedla..:-) :yes::-p:-8

Včera jsem uvařila toto zelí ke kachničce a bylo výborné.Myslím,že jinak už kysané zelí nebudu připravovat.Akorát jsem ho neměla tak hnědé.:-p

aaadobromila: pěkně jsi to zkombinovala, hned jsem na to dostala chuť...:-p Děkuji za obrázek.:-)

aaadobromila: zelíčko je dobré, příště si ho udělám k moravskému vrabčákovi taky:-K

Tak Elizo, právě jsem dodělala tohle zelíčko k pečené kachničce a můžu recept jen podpořit a vychválit a doporučit :-8 Vyfotím a dovolím si jako důkaz přidat fotečku. :-K

výborný zelíčko....určitě budu dělat často :)))

Dnes jsem podle receptu vařila. Trošku jsem si poupravila postup. Začala jsem hledat recept, až už když jsem měla cibulku na oleji :). Přidala jsem i slaninu a musím říct, že lepší zelíčko jsem ještě neměla. Děkuji za receptík. :-p

Danulko a Tanulko, děkuji za vyzkoušení a komentáře..:-K. Také si o této přípravě zelí myslím jen to nejlepší...Dobré recepty je dobré šířit...;-)

Dneska jsem delala toto skvele zeli a opravdu doporucuji. Lepsi jsem jeste nejedla .:yes::yes::yes:

Dneska jsme měli toto výborné zelíčko s vepřovou pečení a bylo skvělé.:yes::yes:

Tématické fráze:
karamelizované zelí, karamelizované červené zelí, recept na kysané červené zelí, červené zelí na karamelu, kysané zelí recepty, karamelizovaný cukr, karamelové zelí, zelí na karamelu, kysané zelí recept, zelí k haluškám, kysané zelí na sladko, kysane zeli s karamelem, recept na kysané zelí, červené karamelizované zelí, karamelové červené zelí, karamelizovqané zelí, červené zelí karamelizované, recepty z kysaného zelí, kysané zelí na sladko recept, zkaramelizovane zeli

Suroviny:
zelí kysané, cibule, cukr krystal, olej, vývar masový, mouka hladká, kmín celý, sůl

Přidat fotografie receptu