Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelení steak se švestkovou omáčkou

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 736 kJ /
415 kcal
Bílkoviny3,36 g
Tuky1,97 g
Vláknina6,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 20 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy61,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve naložíme maso, můžeme den předem, ale nemusíme. Posekanými bylinkami a rozdrceným jalovcem posypeme steaky, zakápneme olejem, promícháme a necháme marinovat. Krok 2: Mezitím připravíme omáčku. Na jemno nasekáme šalotku, kterou zpěníme lehce na oleji, přidáme na měsíčky nakrájené švestky a cukr, necháme rozpustit a zalijeme vývarem a vínem. Necháme asi 15 minut vařit, až se většina tekutiny odpaří a vznikne sirupovitá omáčka. Dochutíme, solí, popř. cukrem. Já ještě přidala zvlášť podušené houby, ale dávat se nemusí. Krok 3: Na rozpálenou pánev vložíme steaky, osolíme z jedné strany a po obrácení z druhé, a propečeme je tak, jak jsme zvyklí. Já mám ráda tak akorát, medium, takže stačí 3 minuty z každé strany. Poté maso necháme odpočinout 5 minut zabalené v alobalu.
Podáváme se švestkovou omáčkou.

Zveřejněno 1. 11. 2011

Poznámka autorky 1974andrea

Místo zvěřiny bude chutnat omáčka určitě i k vepřové panence nebo klasickému steaku. Takže kdo nemá zvěřinu, ať nezoufá :-)

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelení steak se švestkovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N51p

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelení steak se švestkovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N51p

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Michal:Tak budu držet palce, ať to vyjde. Něco podobného s liškovou omáčkou tady mám taky;-) http://www.toprecepty.cz/recept/31276-jeleni-steak...

Budu vařit na závěrečné zkoušky ale z liškovou omáčkou a rozmarýnovými bramborami :)

Jana Remkova:Nestíháme to všechno ani prohlédnout, viď;-)

A mi to nějak uniklo!:-O:yes::yes:

tejaja:Terezko, nějak mi uniklo, žes mi to pochválila;-). Děkuji moc:-K

Pekný recept :yes: Čerstvé jelenie mäso nemám možnosť, ale mrazené v obchode je. Žeby som to skúsila na sviatky ? V každom prípade bod máš už teraz :-D:yes:;-)

Chci vám všem moc poděkovat za potěšující komentáře:-K:-8. A jak jsem již psala, omáčka se hodí i k jinému masu, nejen jelenímu, ale i k jiné zvěřině, vepřovému i hovězímu a třeba i ke kachním prsům. ;-)

Krásný recept:-Ka omáčka je také parádní:-p+14:yes:

Šmankote to vypadá dobře:-p:-))jelena jsem taky ještě nejedla, jen dančí a srnčí:-)taky jsem myslela, že tihle jsou jen v zoo:-O ale ukládám pro případ, že by náhodou nějaký paroháč byl na dostřel:-D švestkovou dělám také, ale s povidly a sušenými švestkami, s čerstvými jsem to ještě nejedla:-p:-):yes:

Andrejko, tak na tomhle by si pochutnal manžel, ten zvěřinu miluje:yes::yes: +

varilamyskakasicku:Na lítání venku mám dva kluky, to bohatě stačí;-)

1974andrea:superka,soused, ryby chytám taky, jen je ale pouštím zpět,:-) nemám na to, je pak nepustit do vody,jsem na zvířátka měkká, mám retrívra, ty nemáš péjska??Baraček, pejsek není??To by jsi ale pak měla pak pohyb mezi lidma, ven s ním, jéje :-K:-K:-K

1974andrea: máš SZ:-)

maris:No kilčo navíc bych snad ještě uvezla;-), klidně

1974andrea: andrejko, dej si pozor, abych Tě nevzala za slovo;-):-D

maris:Díky Maruško:-K. Už do Prahy holkám povezu na sraz koření, tak tobě bych mohla vzít kus jelena:-D:-))

1974andrea: andrejko, recept je moc pěkný a jelena z celého srdce závidím:-8:-))

maiva:Děkuju:-K, zkus i z jiného masa, jak píši v poznámce;-)

Andrejko, parádní recept:-pjen toho jelena:-D,to jsem jedla snad před 15 lety.Nevadí, třeba se někdy zase zadaří, dávám bod a uložím, pochoutka:-p:yes::yes:

maris:No vidíš, a tady u nás na Manětínsku jsou tak přemnožení, že každý myslivec má daný roční odstřel 70 kusů a když to nesplní, platí ještě pokutu. Jezdí sem na lov kvůli tomu z celého světa, je to naše rarita. Za války zde byla obora, do které se siky dovezli, tuším že, z Japonska a obora se zbořila a teď je z toho spoušť;-)

1974andrea: jelena siku jsem viděla jen v ZOO:-O:-))

Eliza:Elizo, cuketu jsem si k tomu dala já, vždyť víš, že ji mám ráda;-):-)). Je to z jelena siky, tedy lépe řečeno z koloucha jelena siky. Maso bylo úžasně měkoučké, jako máslo a podle mě není zas až tak moc zvěřinou cítit. Někdy, když se zvěřina špatně očistí a odblaní, je cítit hodně. Chce si s tím dát trochu práce a udělat to pořádně.

Já jsem zatím jelena nikdy nejedla (i když znám restauraci, kde ho občas mají i na denním menu), tak bodovat nemůžu...ale vypadá to opravdu krásně.:-p
Ta cuketa je použitá jako příloha, nebo má nějakou funkci v receptu?

varilamyskakasicku:Díky Ivčo, já mám maso od souseda, je myslivec a shodou náhod jsem narazila v sobotu na kamaráda a je taky myslivec, takže bude vozit, co zrovna uloví. Prý to u nich doma už nikdo nechce;-):-O. A ještě mi slíbil zařídit rybářský lístek, řeku mám za zahradou, tak bude občas i nějaká rybka - snad:-)):-D

Andrejko, ted jsem došla ze sona srdce,snad ta krása se mnou ted zase neudělá "srdeční koncert" a ty hned jelenní?:-K;-)Kde jsi to maso vzala holčinko? Ted jsem seděla v čekárně a ejhle tam něco podobného na obrázku až až se mi zrychlil tep?:-O.Tak jsem se optala setřičky, zda si to mohu vzít, prý ano.Sice jinak vše,ale taky krása,ale maso nemám a mít nebudu, no nic, krásné, co říci více, paráda:-K:-K;-):-O:yes:

Všem moc děkuji:-K, já bych se snad s vámi i rozdělila;-):-))

Andreo ty nám tedy děláš chutě:-pmáš to moc krásné, hned bych si dala:yes::yes::yes:

Andrejko, ještě že soused nezklame a slíbil daňka, švestkajdu mám zavařenou a rodinka prý že konečně nebude furt jen hovězí se švestkovkou ;-);-):-D:-D:-D:-p:-p:-p:yes::yes::yes:

Marysia:Děkuji:-K:-8

Nadhera!!!!:yes:

Tématické fráze:
švestková omáčka kluci v akci, jelení kýta steak, jelen sika recepty, zvěřina se švestkovou omáčkou, jelení guláš kluci v akci, steak z jeleni kyty, jelen sika kýta recept, steaky z jelení kýty, hovězí se švestkovou omáčkou, kluci v akci švestková omáčka, jelen sika kýta recepty, jelení svíčková steak, jelen sika recept, jeleni se svestkovou omackou, švestková omáčka,kluci v akci, srnčí se švestkovou omáčkou, recepty jelen sika, kluci v akci zvěřina, švestkova omáčka se zverinou, povidlová omáčka k panence

Suroviny:
kýta jelení, tymián, rozmarýn, jalovec, balsamico, olej, sůl, švestky, cibule šalotka, houby, víno červené, vývar, cukr třtinový, sůl

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu