Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tymiánové zelí - dušené

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny

Porce: 4 - 6 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 427 kJ /
341 kcal
Bílkoviny4,19 g
Tuky22,99 g
Vláknina9,85 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 14 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy26,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na jemné nudličky. V širším kastrolu mírně rozehřejeme tuk, přidáme pokrájenou cibuli a pomalu jí restujeme do sklovata. Krok 2: Hlávku zelí očistíme, překrájíme na čtvrtiny a ty nakrájíme na jemné nudličky. Na sklovatou cibuli přidáme zelí a necháme restovat. Krok 3: Poté přidáme lžíci cukru a za stálého míchání ho necháme v hrnci roztavit do světlé barvy. Zelí se tím krásně obalí. Poté přidáme tymián, kmín, zamícháme a ihned zalijeme vodou do třetiny výšky zelí. Zelí zlehka osolíme a dusíme asi 5 minut bez poklice, uniknou tak výpary a zelí tolik nenadýmá. Krok 4: Poté ze zelí vydusíme všechnu vodu a zlehka jej za stálého míchání zasypeme moukou. Mouka se tak nabalí na zelí a nedělá hrudky. Vše pár minut orestujeme a pak podlijeme studenou vodou opět do třetiny výšky zelí. Krok 5: Zelí necháme ještě asi 10 minut dusit a pak jej dochutíme solí, cukrem a nakonec octem dle vlastní chuti.

Zveřejněno 7. 11. 2011

Poznámka autorky mirca75

Toto zelí dělám při slavnostnějších příležitostech, kdy si chceme u jídla zachovat klasiku (zelí), ale chceme jej trošku netradičně. Hodí se k jemnější masům - králík, drůbež,... ale jde i k lehčí úpravě vepřového.

Tymián zelí příjemně ovoní, ale nijak zásadně nepřehluší jeho přirozenou chuť a vůni.

Tymián v zelí funguje stejně jako kmín, tzn. protinadýmavě.

Vařila jsem ho i k tomuto jídlu http://www.toprecepty.cz/recept/23758-vonavy-bylin....

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tymiánové zelí - dušené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kOg5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tymiánové zelí - dušené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kOg5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Stojí za vyzkoušení, je to dobré k pečenému masu. :-K

Výborné! Moc jsme si pochutnali! :yes::-K

Miri za bezva tip na chutnou přílohu velké díky;-):yes::-KPochutnali jsme si:-p,bodík už šel minule,tak teď pouze foto:-)

:-p moc pěkné:yes::-K

zajímavé, pěkné:-K;-):yes:

tymián je ženiální bylinka:-8:-D:-D a v zelí ji neznám, ukládám si rcp, jistě se bude hodit;-):yes:
krásné foto:-K:-):yes::yes:

Zajímavý recept na chutné zelí:-p+5:yes:Fotky jsou takové čisťounké a moc hezké:-K

Zajmvá kombinace ukládám a určitě vyzkouším:yes::yes:

Fanda tymiánu moc nejsem, ale fotka vypadá moc hezky.:yes:

Tématické fráze:
tymiánové zelí, dušené zelí recept, zelí recept dusene, hlávkové zelí recepty, dušené zelí recepty, recepty na netradiční zeli, úprava zelí bez mouky, zelí na tymiánu, dušené zelí s tymianem, červené zelí s tymiánem, dušené zelí, hlávkové zelí jak zachovat, netradiční zelí, dušené zelím, slezská hrudka, dušené hlávkové zelí, zelí s tymiánem, červené zelí s tymián, kysané zelí netradičně, netradiční recepty ze zelí

Suroviny:
zelí hlávkové, olej, cibule, sůl, cukr krupice, tymián čerstvý, kmín drcený, mouka hladká, voda, ocet

Přidat fotografie receptu