Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený
Karlovarský knedlík patří k tradičním přílohám české kuchyně. Bojíte se jejich přípravy? Úplně zbytečně. Není na nich nic složitého, stačí jen překonat počáteční strach a vrhnout se do vaření podle našeho receptu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 950 kJ / 1 661 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 64,61 g |
| Tuky | 26,42 g |
| Vláknina | 19,25 g |
| Cholesterol | 529 mg |
| Sodík | 2,47 g |
| Sůl | 5,86 g |
| Sacharidy | 281,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pečivo nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout.
Krok 2: Po několika hodinách ho pokropíme třemi lžícemi mléka a promneme. Petrželku nasekáme a přisypeme k pečivu.
Krok 3: Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme muškátový květ.
Krok 4: Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 5: Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a vytvořily tvarovatelnou hmotu. Na závěr zlehka přimícháme tuhý sníh.
Krok 6: Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.
Krok 7: Na kuchyňskou linku prostřeme plát potravinové fólie a naneseme na něj polovinu směsi.
Krok 8: Zavineme, zamotáme a systematickým vytlačováním vzduchu a formováním vytvoříme tvar podlouhlého knedlíku.
Krok 9: Okraje svážeme tak, aby provázek měl dostatečnou délku pro následné rozvázání. Za těmito uzlíky zavážeme okraj fólie ještě jednou, tentokrát 2 cm dál k okraji. Druhou část těsta připravíme a zformujeme stejně jako první. Takto připravené knedlíky vložíme do vroucí vody.
Krok 10: Po deseti minutách varu rozvážeme a odstraníme první uzlíčky, aby měly knedlíky prostor k nabývání.
Krok 11: Vaříme dalších 10-15 minut (podle velikosti šišek - průměru 10 cm a délce 20 cm odpovídá celkem 20 minut varu), vyndáme a odstraníme fólii. Krájíme na plátky, horké pomocí režné nitě.
Zveřejněno 10. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mM6O
Moje poznámka
Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mM6O
Nejnovější recepty
Domácí datlová pasta
Přidáno před 5 hodinami
Rychlá a výborná majonéza z vařených vajec
Přidáno před 5 hodinami
Teplý fazolový salát s mrkví a kapustičkami
Přidáno před 5 hodinami
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 10 hodinami
Štrúdl s jablky podle maminky
Přidáno před 19 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno 18. 12. 2025 15:57:57
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborové šulánky s mákem
ZlataG před 12 minutami
Vaječný koňak
Vigousek před 1 hodinou
Kynutý houskový knedlík 2
JitkaVyk před 1 hodinou
Tvarohová štola
Pavlina3 před 1 hodinou
Vepřové nudličky v pikantní omáčce s houbami a sýrem
Jan Nemec před 1 hodinou
Rychlé a snadné vepřové nudličky - fofr večeře
Trol60 před 2 hodinami
Pravý vepřový guláš
Sima1996 před 2 hodinami
Výborný piškotový korpus na dorty
lenkadra před 2 hodinami
Vanilkové rohlíčky
PetraLA před 3 hodinami
Perníčky podle Mišky Kuličky
Janinka1135 před 4 hodinami
Tématické fráze:
karlovarský knedlík,
karlovarsky knedlik ve folii,
karlovarský knedlík recept,
recept na pravé karlovarské knedlíky,
karlovarské knedlíky recepty jednoduché bez vaření ve fólii,
karlovarské knedlíky vařené ve folii,
nejlepší karlovarský knedlík,
karlovarský knedlík video,
recept na karlovarský knedlík,
recept karlovarsky knedlik,
karlovarský knedlík z rohlíků,
karlovarský knedlík prostřeno,
knedlík karlovarský,
karlovarsky knedlik v pare,
karlovarský knedlík recept video,
karlovarský knedlík recept prostřeno,
karlovarské knedliky,
domácí karlovarský knedlík,
karlovarký knedlík,
recepty karlovarský knedlik
Suroviny:
rohlík,
vejce,
mléko,
mouka hrubá,
petrželka,
květ muškátový,
sůl
Komentáře (65)
U nás se kulatý knedlík vaříval v utěrce a také na dva úvazky a posléze se bez vytahování jeden špagátek přestřihl
***
Dávám méně pečiva...
No, tady ale ta titulní fotečka odpovídá množství použitého pečiva, že
Jeho hlavní výhodou ovšem je, že použitá mouka může být i HLADKÁ (!). Takže steskem po domově stižený Čech si ho může připravit i na druhé straně světa, kde o hrubé mouce nikdy neslyšeli.
Na druhou varku jsem susila pokrajene rohliky na rychlo v troube a petrzel vmíchala rovnou do testicky. Zadna katastrofa nenastala a proces to zrychlilo.
Knedlíky vám chutnat nemusí, a jen proto je přece nemusíte hanět. Já SU z Moravy (čili nadýchané knedle, jako peří), můj manžel zase z Čech a tomu, aby se nestýskalo, občas dělám ty jeho oblíbené, "křesné", jak píšete (nikdy bych mu je nehaněla). A je nám fajn.
A zde autorka velice podrobně popsala recept , podle naservírovaného jídla se jí oběd skvěle podařil, krásné mramorované knedlíky
Bohužel "žádnej křesňák" jsem v surovinách nenašla
Mimochodem, nikdy nepoužívám staré rohlíky a také píšu, že se rohlíky nakrájí a nechají oschnout v troubě, nikoli "přirozeně zestárnout".
Finist :
Uvidím.