Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zasněžená chaloupka

Zasněžená chaloupka je sice trochu náročnější dezert, ale výsledný efekt stojí za to. Kakaový piškot s oříšky vyřezaný do tvaru chaloupky a naplněný máslovo-tvarohovým krémem. Zdobení kokosem jen podtrhuje zimní atmosféru.

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby chladnutí korpusu

90 min (45 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby chladnutí korpusu)

Suroviny pro 1 kus

Hranatá forma 10x25 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 201 kJ /
6 023 kcal
Bílkoviny118,97 g
Tuky440,54 g
Vláknina23,90 g
Cholesterol 1,98 g
Sodík 651 mg
Sůl1,72 g
Sacharidy373,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chlebíčkovou formu o rozměrech 10x25 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Můžeme ji ale vyložit pečicím papírem. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme ne úplně pevný sníh a přidáme do něj 1 lžíci cukru. Společně došleháme do tuhého sněhu. Krok 3: Změklé máslo šleháme s moučkovým cukrem a žloutky do světlé pěny. Přimícháme ořechy a střídavě lehce zamícháme sníh a mouku, kterou jsme smíchali s kakaem a kypřicím práškem. Těsto vlijeme do připravené formy. Krok 4: Vložíme do předehřáté trouby a nejdříve pečeme 20 minut při 150-160 °C, potom zesílíme na 175 °C a pečeme dalších asi 25 minut (celkově 45-50 minut). Krok 5: Z 200 ml mléka a 2 lžic krupice uvaříme kaši a necháme ji vychladnout. Krok 6: Máslo ušleháme s cukrem do pěny, přimícháme vychladlou krupici a tvaroh. Vše pěkně spojíme v jemný krém. Dochutíme rumem a citronovou šťávou. Krok 7: U vychladlého korpusu vyřízneme špičatým nožem střed do tvaru trojúhelníku (nejdříve prořízneme na jedné straně a potom na druhé, jde to dobře. Prostředky na obou stranách si označíme párátky a opatrně střechu odložíme bokem. Krok 8: Všechny 3 budoucí vnitřní strany natřeme marmeládou a naplníme krémem. Přikryjeme střechou a zbylým krémem celou chaloupku natřeme. Krok 9: Posypeme kokosem a dáme do chladna ztuhnout na 2-3 hodiny, nebo přes noc. Krok 10: Krájíme až na druhý den.

TIP: Jak krájet moučníky s krémem nebo polevou

Zveřejněno 13. 11. 2011

Poznámka autorky jahoda

Inspirace: časopis Katarínka-zákusky.

Rada pro "čistý řez" - nůž necháme v horké vodě prohřát, rychle otřeme a můžeme krájet, děláme to tak u každého řezu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zasněžená chaloupka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K5Bn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zasněžená chaloupka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K5Bn

Marie

Komentáře (52)

:-)<3:yes::yes:Jednoduchý recept a moc hezké provedení. :-K

Chaloupka je opravdu nádherná.:yes: Je to moc hezký recept a obzvlášť pro adventní dobu a Vánoce.:-K

Roztomilé :yes:

jahoda: díky, recept je jinak.super! :yes:

Alzbetina Prk.: Děkuji za upozornění, krupice se uvaří v mléce a nechá vychladnout, recept jsem již opravila.:-K

Alzbetina Prk.: Myslím, že pokud budou mít všechny ingredience stejnou teplotu a budeme je důkladně šlehat, nezdrcnou se. Základem u krémů je čas, aby se suroviny aklimatizovaly :-)

Ta krupice v krému se předpokládám uvaří s tím mlékem. V postupu ani v komentářích to vůbec není patrné a někoho by to mohlo docela zmást. Já osobně bych se asi zase obávala, že krupicová kaše + tvaroh + máslo se můžou snadno při míchání zdrcnout :-?

Zkoušela jsem chaloupku,chutnala moc, hlavně ten tvarohový krém s citronovou šťávou je výborný. Vzhled i chuť :yes::yes::yes:
Dovolím si přidat foto.

Dík za pochvalu,ale předek je to na co se díváš, natřela jsem zadní část domečku, která není vidět. Chaloupku jsem dělala pro pravnučku, která zítra přijede z nemocnice, takže načínat se bude až zítra. Ten krém je opravdu krásně ztuhlý a jak jsem ochutnala žďabeček, který mi zbyl je vynikající. Dík za dobrý recept.:-p:-p:-K:-K:-K:yes:

evík: jupí, super:-) Evík a v čem je prosím jiná, vždyť se Ti parádně povedla. Nepoznám, jestli jsi předek nenatřela, nebo už máš naříznuto?
Já krájela až druhý den, tvaroh s máslem pěkně ztuhl.
Jak píši, aby byl řez hezčí a tvaroh se netáhl, nahřej nůž a potom krájej. Ale to určitě znáš.
Máš lepší komín, než já;-)
Díky za vyzkoušení a díky za fotku, udělala jsi mi opravdu radost;-):-*:-K

Tak jsem dnes zrealizovala chaloupku podle Tvého receptu a dovolila jsem si přidat foto, ale do tvého provedení má daleko.:-(:-(

vybusna: a preco, ked je to fakt jednoduche;-).
Ne vážně, to zvládneš, věřím Ti:-!:-K

no jahoda....slubujes, ze ked dodas postup, tak to bude jasne ako facka. Tak mna mozes fackat az do vianoc...toto nedam.

Nic se neděje, jen ho důkladněji studovala, chci ho zítra udělat, drž mi prosím palce:-):-):-);-);-):-K

evík: jejej, a kdybych to po sobě nečetla:-//
Patří tam 2 lžíce, je dopsáno, díky za upozornění;-)

Tématické fráze:
kokosová chaloupka, obrázky chaloupek, zasněžená střecha, zasněžená perníková chaloupka, dort ve tvaru chaloupky, zasněžené obrázky, obrázek chaloupky, zasněžená střecha zákusek, foto chaloupky, zaněžená chaloupka recept katarinka, recepty z bílků, zasnězená chalouka, zasnezene, obrázek chaloupka, zasněžená, vánoční zasněžená chaloupka, řezy chaloupka, dort ve tvaru chaloupky foto, zasnezene mandle recept, zasnezene mandle recept

Suroviny:
cukr moučkový, máslo, vejce, mouka hladká, ořechy mleté, kypřící prášek do pečiva, kakao, cukr krystal, tuk, mouka hrubá, mléko, krupice, cukr moučkový, tvaroh, máslo, rum, šťáva citronová, marmeláda, kokos

Přidat fotografie receptu