Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázvorový sirup

Zázvor se v posledních letech těší velké oblibě i v naší české kuchyni. Přidáváme ho do celé řady sladkých i slaných jídel, kterým dodává nezaměnitelnou štiplavou chuť. Připravte si zázvorový sirup, který má skvělé protizánětlivé účinky.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Zdenka +++ Zdenka +++

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min + 24 hodin louhování

40 min (40 min příprava, + 24 hodin louhování)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie39 424 kJ /
9 423 kcal
Bílkoviny30,45 g
Tuky23,49 g
Vláknina52,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 161 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 246,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Středně velký zázvor opereme, nastrouháme nebo nadrobno nakrájíme i se slupkou do kastrůlku.
Přidáme litr a čtvrt vody se dvěma na tenko nakrájenými citrony a dáme vařit asi 10 min. Po uvařeni odstavíme a necháme vylouhovat 24 hod. Krok 2: Druhý den scedíme a dáme zase vařit i s 2 kg cukru, můžete dát i méně. Povaříme 5 min. Z jednoho citronu vymáčkneme šťávu a přidáme do sirupu, necháme vychladnout.
Nalijeme do plastové láhve a uschováme v chladnu.

Zveřejněno 19. 11. 2011

Poznámka autorky Zdenka +++

Používám to místo slazení cukrem, do čaje dám 2 lžíce sirupu na 1 litr čaje nebo si dám 1 lžíci sirupu a zaliju vřelou vodou. Tento recept jsem dostala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zázvorový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jOkW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zázvorový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jOkW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Dělám pravidelně, s 1kg cukru bohatě stačí a musím odlévat i mamce. Piju ráno s vlažnou vodou na probuzení, i chlapi ho mají rádi a to je co říct:-p

Beruška 2. 2. 2016 20:52
Právě vařím po 2.,nemá fakt chybu!:-p I když cukr vynechávám téměř ze všeho,na čajik s tímto sirupem mám vždycky velkou chuť..:-)) mňamka

Včera jsem okoštoval v práci od kamaráda a jelikož mám zázvor rád, jdu si jej také uvařit. Do čaje super věc. Jen pro nás nesladiče méně cukru.

Vynikající věc....vaříme ho už dlouho. Každému, komu ho dáme ochutnat chutná. Přidávám si ještě skořici a hřebíček - krásně ovoní....Nedávno jsem v obchodu natrefil na odlomky kořenu zázvoru za 9,-kč kilo!!!! Vykoupil jsem vše :D :D :D a vařil a vařil a rozdával :-K:yes:

Luxus,dávám jen 1kg cukru,zásobují rodinu.Děti konečně nepijí éčkové a obarvené šťávy.

jitka:

jitka:ano dá

da se tento sirup pit jako stava -to myslim zalevat studenou vodou???dekuji

Petra Kleistnerová 24. 2. 2015 08:10
Ahoj já jsem to vyzkoušela, jsem spokojená, mohu doporučit, nejvíc užívám jako hřejivý nápoj při nachlazení a bolekrku, zalít samotný sirup horkou vodou jako grog, a vypít co nejteplejší. Dělala jsem to poprvé, budu dělat zase dvojtou dávku. Sirup je hustý, jako šťáva z obchodu, je to praktické, hned k použití, nemusí se nic krájet, je to hned po ruce, fakt dobré, pijeme celá rodina. Tak ahoj :-):yes:

Mirka:zázvor je především hřejivý, recept na čaj je ne spařit, ale vařit, takže si myslím že to co má v sirupu zstat to tam zstane..:-)

hana riedlova 5. 8. 2014 09:30
mam jiny receot ale vynikajici odzkouseny 2 kg cerstv.zazvoru,2 kg trtinov.cukru 2l ciste citr .stavy,0,5 kg medu 5 ks citronu a limetek,10 ks hrebicku,2ks cele skorice,2 ks badyanu,1 lzicka ml. skorice,2 lzicky kardamonu,pul muskat.orisku,2 vanilk.lusky,svazek cerstve maty.zazvor nastrouhat taky musk. orisek citron a limetku nakrajet na kolecka pridat vse ostatni dat do sklenene nebo smaltov.nadoby nechat dva dny ulezet pri pokoj.teplote.pote nalit do sklenic.budou asi 2l cisteho sirupu

Určitě vyskouším, je to moc lákavééé;-)

dostal jsem ochutnat takto dělany-30 dkg na struhadle nastrouhaného zázvoru,vařit v 1 litru vody 50 min.nastrouhat kůru ze dvou citronů/řádně omýt/po odstavení vmíchat 1/2 kg cukru, chladit a přídat šťávu z 1/2 kg citronů,scedit do láhví, užívat 3 x denně štamprli ev. do čaje či vody jako sirup:-))

spagetka:díky, chtěla jsem ho jako dárek, ale přiložím k tomu návod- před použitím protřepat ;-)pěkný den:-)

majka:kal na dně není na závadu, protřep, použij a je vše o.k.;-)

ahoj všem, zkusila jsem vyrobit tento sirup, je super, jen mám na dně nějakou usazeninu- kal. Udělala jsem nějakou chybu v postupu nebo je vrstva kalu na dně sklenky v pořádku? děkuji za rady:-8

Tématické fráze:
zázvor recepty, výroba zázvorového sirupu, zázvor s medem, zázvorový sirup bez vaření, recept na zázvor s medem, sirup ze zázvoru a citronu, zázvor s medem recept, zazvorovy syrup, domácí výroba zázvorového sirupu, zazvorova stava, zazvorovysirup, zázvor recept, zazvorovy rozvar, zázvor citron med sirup recept, zázvor s medem a citronem, recepty zazvor, sirup recept, zázvorový likér vyroba, zazvorovy recept, zázvorový

Suroviny:
zázvor, voda, citron, cukr

Přidat fotografie receptu