Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobrá tlačenka

Dobrou tlačenku koupíte u řezníka nebo si ji můžete také připravit doma. Inspirujte se tímto receptem a zpracujte vepřové maso a vnitřnosti do typicky české pochoutky. S čerstvou cibulí, zakápnutá octem a s krajícem chleba to bude jistě dobrá večeře.

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BILKOVAI BILKOVAI

Náročný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 955 kJ /
945 kcal
Bílkoviny111,88 g
Tuky23,56 g
Vláknina36,85 g
Cholesterol 325 mg
Sodík 595 mg
Sůl1,14 g
Sacharidy58,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřové nožky řádně očistíme a dáme spolu s vepřovým kolenem vařit do hrnce. Přidáme 2 lžičky soli. Vaříme pomalým varem do měkka. Krok 2: Do druhého hrnce dáme vařit zbytek, tj. plecko, srdce, jazyk, mrkev, petržel, celer, oloupaný česnek vcelku 3 ks, oloupanou cibuli, 7 zrnek nového koření a dvě lžičky mletého pepře. Pozor, maso nesmí být rozvařené, aby šlo pěkně krájet na kostky. Krok 3: Až budou nožky s kolenem v prvním hrnci měkké, tak vytáhneme, nožky obereme a spolu s kůží z kolene a se 7 stroužky česneku pomeleme na masovém mlýnku. Tuto pomletou směs dáme do větší nádoby. Krok 4: Z druhého hrnce vyjmeme jazyk, který zchladíme pod tekoucí vodou a oloupeme. S ostatním masem (plecko, srdce, vepřové koleno bez kůže - tu už jsme pomleli s nožkama) pokrájíme na větší kousky, cca 2,5x2,5 cm. Pokrájené přidáme k pomletým nožkám s kůží z kolene. Rozemneme 1 lžíci majoránky a přidáme 1,5 lžičky pepře. Krok 5: Do toho všeho přilijeme vývar z kůží, cca 3-4 naběračky a zředíme vývarem (polévkou) z druhého hrnce. Nesmí to být příliš řídké a bílé. To znamená, že tam máte moc vývaru z kůží a bylo by to zakalené a tuhé. Přidejte soli, pepře, majoránky. Krok 6: Tato směs musí být po ochutnání přesolená a překořeněná. Jinak by tlačenka po ztuhnutí byla bez chuti. Maso si totiž hodně soli a koření natáhne do sebe. Krok 7: Toto rovnoměrně promícháme a plníme do tlačenkových střev. Nejlepší jsou střední, ne úplně ty velké. Necháme v chladu ztuhnout do druhého dne. Sem tam otočíme a s napětím čekáme, jak se povedla.

TIP: Tlačenka, zabíjačková pochoutka: Můžete ji připravit i doma. Poradíme, jak na to

Zveřejněno 21. 11. 2011

Poznámka autorky BILKOVAI

Inspirovala jsem se na netu z různých receptů a tento nám vyhovuje. Ze zbylého vývaru máte skvělou polívku. Zavařte do ní třeba kroupy a to bude teprve bašta.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobrá tlačenka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YlR0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobrá tlačenka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YlR0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (43)

ups.. tak ještě jednou tu URL: www.benni.cz/hanacka-domaci-tlacenka

no dělám tlačenku trošku jinak, zde je návod: www.benni.cz/hanacka-domaci-tlacenka/

benet: já děkuji za důvěru ;-):-K

Vyborny recept, tlacenka se mi diky nemu hned poprve povedla. Dekuji.

Tak se už taky dělá po x let a vždy byla výborná já přidávám smaženou cibulku a trochu n.koření:-p:-))

Ivčo, tláča vypadá božsky :yes: a vůbec nepochybuji o tom, že chutná ještě víc :-) :-) Vše je v hrnci a už se to vaří!! Jen jsme k tomu všemu přidali i hlavu, uvidíme!!;-) :-O

BILKOVAI: Ja som sa bála, že mi to potom nestuhne - spomienka na huspeninu z detstva. Mamka ju viac osolila a akosi to nechcelo stuhnúť.;-) neboj, najbližšie pridám aj viac kože, príp. paprčiek.

Magdalenko, tlačenka se ti moc povedla:-O. S tou solí je to tak, jak píšu v receptu. Ta tlačenková směs musí být přesolená, aby ve výsledku byla tak akorát. Takže příště přesolit:-D;-):-K

BILKOVAI: Pridala som sľúbené foto. Tlačenka je výborná (trochu menej slaná, ale to som ja zle odhadla). Už v noci začalo z nej záhadne ubúdať. Ja som si dala na raňajky, fakt mi chutila! Díky za rec.!

Magdalenko, my jsme ji dělali zrovna minulý týden.:-D Chtěla jsem přidat foto přípravy, ale říkala jsem si, že už by to bylo moc:-)):-8 No, my jsme si nezatančili, jak v minulém roce, ale jinak vše proběhlo krásně, romanticky:-* a tlačka se povedla:yes: Vždyť láska prochází žaludkem:-));-) Doufám, že se tlačenka povedla a bude chutnat. Jsem moc ráda, že jsi si vybrala právě můj recept. Děkuji:-K

Ivetka, už sa chladí, už tuhne. U nás to bolo síce bez tej romantiky, ale tlačenka vyzerá napriek tomu dobre.:-)) Teším sa, až ráno ochutnám. Bod dávam, ráno prierez nafotím, OK?

Tak ta se ti teda povedla!!:yes:

Krása!!!!!'n:-DÚ9

Clumpi, máš ji výstavní:-O:-O:-O To mi udělalo velkou radost, že se povedla:-)) Sakriš, už jsem na ni dostala chuť, že by jsme si s manželem udělali druhé kolo;-)?

Kladné hodnocení jsem už předem udělil. Teď přidávám závěr z mé výroby. Je opravdu excelentní!!! Všichni, kdo ji ochutnali hlásili, že v životě nejedli tak dobrou tlačenku. A já s nimi souhlasím!!!:yes::yes::yes:
Fotky jsem přidal do alba Mňamky.
http://www.toprecepty.cz/album.php?id=1424

Dobrý večer, já do tlačenky vnitřnosti nedávám, maminka mě učila, že s játry se dříve kazí a ostatní krom srdíčka u nás není moc v oblibě. Jinak, jak píše autor, je opravdu potřeba přesolit a přepepřovat (vepře - Petře :-D)Já se tentokrát rozhodla dělat jen z bůčku, plecka a kuř. stehna a bez ťapek, tak jsem na švindl přidala 2 plátky želatiny, ale když jsem ji koštovala z lavórku, vypadala, že klapne :-p To kuřecí byla z nouze ctnost, bylo potřeba ho zpotřebovat a myslím, že natáhne ty silný chutě a nebude ani poznat, že tam je :yes:

:yes::yes::yes:

BILKOVAI: Je to moc dobré, je možno si do toho přidat trochu na závěr zeleného čerstvého hrášku, t.j.před dovařením a trochu octu. Jinak už to děláme několik desítek let, vždycky dvě střeva a když to stuhne tak to naporcujem a dáme do mražáku jedno střevo na 4 díly. Jsou to potom dobré chuťovky. Vepřové výrobky jsou vždy doma uděláne kvalitnější a víš co tam máš. Fandím každému kdo si umi udělat domáci výrobky, ale tlačenka je jednička a potom domací uzené.˝˝˝˝˝˝

Rebi, máte ji krásnou.Povedla se a to mně těší. Děkuji, že jste vyzkoušeli:-K

BILKOVAI:Ivet, skvělá je :-!:yes::yes::yes: můj manžel je borec:-!:yes: já jen konzument a fotograf:-D:-D
ale pepřem nešetřil, řeknu ti:-D:-D chtělo by to fakt to piviště..ale copak to jde..teď:-O:-?:-D:-D
výborný recept, za který tímto děkuji:-K:-K
v nachcházejícím zimním období bude jeho výroba častější:yes:;-)

BILKOVAI: dám..během zítřka,,až zatuhne;-)
na tanec už opravdu nedošlo..chyběla energie:-S:-D ale manžel velmi mile překvapil:-)
no, ale nechvalme den před večerem..vlastně naopak:-D:-D
tanec bude jindy;-):yes:

Rebíí, to je super. No snad se povedla, pak dej vědět:-) Akorát to bylo bez toho tance, co?;-)

BILKOVAI:hééj Ivet..si představ..teď jsem dorazila z práce, doma vůně jak...no vůně úžasná a moje zlatíčko(choť) tláču udělal:-O:-O no, není to borec;-):-):-?
a hned na mě: to se v tom obalu nevaří:-?:-?:-? co já vím:-?:-? tak se ptám:-!:-!
tak nevaří:-?:-D:-D

Lidičky, děkuju Vám:-K a Rebi, ať se dílo podaří. Potom podej zprávu;-)

překrásné!!!!!! Asi jsem se inspiroval!!!! I domácí jitrničky bych udělal!!!!:-)):yes::yes:

petrajajtka::-D:-D:-D:yes::yes:

petrajajtka 22. 11. 2011 08:54
Ivetka, posielam imaginárny bod, som prihlásená len na topkách SK, prepáč.
Nádhera. :yes::yes::yes:
možno sme sa v minulom živote už stretli, ja som bola tiež pes :-D

Super tlačenka,to je ta pěkná vymazlená:-*;-)/viz fotoalbum/:-D
ta zaslouží +1:yes::yes:

HA:-!:-! A je to tady:-!:-!:-D:-D:-D
už to tisknu..a držme mi palce, ať to dopadne..ta tvoje vyzerá ozaj bohovsky:-p:-p;-):yes::yes::yes:

Moc děkuji za bodíky a komentíky. V tento pondělní nevlídný den mě to opravdu potěšilo :-):-K

Tématické fráze:
výroba tlačenky, tlacenka, výroba tlačenky recept, bílá tlačenka, recept na tlačenku, tlačenka z kolene, recept na dobrou tlačenku, vyborná tlačenka, tlačenka vyroba, co se zakalenou polévkou, domácí výroba tlačenky, jak dlouho tuhne tlačenka, dobra domaci tlacenka, výborná domácí tlačenka, tlačenka recept, jak vyrobit tlačenku, jak udelat dobrou tlacenku, co se zakaleným vývarem, domácí bílá tlačenka, přesolená tlačenka

Suroviny:
koleno vepřové, plecko, jazyk vepřový, srdce vepřové, nožička vepřová, cibule, česnek, koření nové koření, pepř mletý, mrkev, petržel, celer, sůl, majoránka

Přidat fotografie receptu