Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný štrúdl z domácího těsta

Z osvědčeného domácího taženého těsta vytvoříme jablečný štrúdl jedna báseň. Klasické těsto překvapí svou chutí a vláčností. Jablečný závin podle tohoto receptu se určitě stane vaším "majstrštykem".

Hodnocení receptu je 4,0 (57×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kriss Kriss

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 40 min

90 min (50 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 517 kJ /
1 319 kcal
Bílkoviny40,88 g
Tuky35,16 g
Vláknina8,40 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 503 mg
Sůl1,21 g
Sacharidy205,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. V misce rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl, citronovou šťávu (nebo ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme do vláčného těsta. Krok 2: Pokud se těsto lepí, přisypeme trochu mouky. Pokud je suché, přidáme trochu vody. Krok 3: Z těsta vytvarujeme nízký bochánek, který dáme minimálně na 30 minut pod nahřátý hrnec. Krok 4: Jablka očistíme, zbavíme jádřinců a umyjeme. Nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na plátky. Krok 5: Troubu včas předehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 6: Odpočaté těsto rozdělíme dvě půlky (budeme péct 2 štrúdly) a postupně je rozválíme na pomoučené podložce. Krok 7: Každý plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek. Krok 8: Jablka poprášíme trochou cukru a skořice, můžeme také přidat rozinky či nasekané ořechy nebo nechat jen tak. Vše pak ještě posypeme trochou strouhanky. Krok 9: Záviny pomalu srolujeme a spojem dolů položíme na připravený plech. Krok 10: Pečeme v předehřáté troubě zhruba 35–45 minut. V průběhu pečení i po vytažení z trouby záviny potíráme rozpuštěným máslem. Krok 11: Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut vychladnout a poté ho pocukrujeme.

TIP: 15 oblíbených jablečných moučníků

Zveřejněno 27. 11. 2011

Poznámka autorky Kriss

Tento štrúdl jsem dělala poprvé a s výsledkem jsem nadmíru spokojená. S těstem se výborně pracovalo, je úžasně vláčné, tvárné, netrhalo se (jak se mi někdy u běžných kupovaných listových těst stává).

Štrúdl se mi nepřipekl na plech, dokonce mi při vytahování doslova lítal po plechu. Paráda, paráda. Jediné, co mě možná trošku zarazilo, byla křupavá spodní strana štrúdlu, která nebyla klasicky měkká, jak u běžných štrúdlů, které dělám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný štrúdl z domácího těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zxz7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný štrúdl z domácího těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zxz7

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Skvělý recept, štrúdl je úžasný a všem vždy chutná😋

Mám hodně podobný recept, jen místo oleje je rozpuštěné máslo. Štrúdl se vždy povede a každému chutná, jen ho peču den předem, musí se rozležet. Určitě lepší než kupované listové těsto a cena třetinová.

Recept ještě nebyl hodnocen 1,0

Trochu jsem tušila, že péct z hladké mouky bude průšvih, nicméně jsem to zkusila. Těsto nejdřív suché, pak lepivé, nakonec se mi povedla akorát konzistence, ale po uležení to začalo lepit ještě víc, trhalo se to a po upečení se přidávám k poslední recenzím, štrůdl jako kámen😄 příště radši koupim nebo zkusim z polohrubé, ale nevim, možná jsem jen levá😏

Jedno velké NE. S těstem se sice pracovalo dobře, ale po upečení je vrchní a spodní vrstva tvrdá jako kámen. Vše děláno přesně dle instrukcí. Nikdy se mi nic takhle nepokazilo, akorát jsem vytočená.

Recept ještě nebyl hodnocen 1,0

Těsto je jako brok. Škoda surovin

S testem se opravdu pracovalo krasne, nicmene vyslo tvrde a suche, absolutni nezvyk od kupovaneho nebo od babicky. Priste zkusim z jogurtu a hery, to verim, ze dopadne lepe a bude vlacnejsi.

Děkuji za recept, neměla jsem doma tvaroh ani Heru, našla jsem váš recept. Po dodržení postupu musím říci, že štrůdlík je super :-) a moc dlouho nepřežije :-). Vůbec není tvrdý. Je lahodný, vláčný a těsto je opravdu na zpracování perfektní.

Za me uplne super a jednoduche. ????????

Dobrý den, včera jsem tento recept vyzkoušela a za mě mohu jen chválit. Dlouho jsem hledala recept, který by připomínal štrúdl co pekla moje babička, a toto je ono!
Těsto je vláčné, dá se krásně vyválet - netrhá se.
Když jsem viděla malý bochánek těsta co vznikl, říkala jsem si, že toto množství určitě není na 2 štrúdly jak je psáno, nýbrž na jeden. Dá se ale tak lehce vyválet, že vznikly 2 pěkné šišky přes celý plech. Máslem jsem potřela před naplněním, než jsem dala do trouby a pak jednou v průběhu pečení. Pekla jsem cca 45 min / 180’C (obyčejná trouba) na plechu vystlaném pečícím papírem.
Štrúdl je nádherně vláčný, jemný - nemám co vytknout.
Moc děkuji za recept :-K

Tématické fráze:
těsto na štrůdl, těsto na jablečný štrůdl, těsto na štrůdl recept, jablečný štrůdl, štrudl, těsto na štrůdl s octem, menu domů recepty, strudl testo, jablecny štrůdl recept, štrůdl na plech, štrúdl z octa, jablečný štrůdl na plech, recept na těsto na štrúdl, těsto na štrůdl bez tuku, kynutý jablečný štrudl, štrudl z oleje, jablečný štrůdl z listového těsta, těsto na jablečný závin, štrůdl recept, štrůdl ocet

Suroviny:
mouka hladká, voda, olej, šťáva citronová, vejce, sůl, jablko, strouhanka, cukr krupice, skořice mletá, ořechy, rozinky, cukr moučkový, máslo

Přidat fotografie receptu