Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný štrúdl z domácího těsta

Z osvědčeného domácího taženého těsta vytvoříme jablečný štrúdl jedna báseň. Klasické těsto překvapí svou chutí a vláčností. Jablečný závin podle tohoto receptu se určitě stane naším "majstrštykem".

Hodnocení receptu je 4,4 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kriss Kriss

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 40 min

90 min (50 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 517 kJ /
1 319 kcal
Bílkoviny40,88 g
Tuky35,16 g
Vláknina8,40 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 503 mg
Sůl1,21 g
Sacharidy205,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. Rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu (nebo ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme. Těsto se nesmí lepit, v případě potřeby přidáme buď mouku, pokud se těsto příliš lepí, nebo trochu vody, když bude těsto naopak suché. Krok 2: Z těsta utvoříme nízký bochánek, který dáme na minimálně 30 minut pod nahřátý hrnec. Krok 3: Mezitím očistíme jablka a nastrouháme je nebo nakrájíme na plátky. Krok 4: Odpočaté těsto rozdělíme na poloviny (budeme péct 2 štrůdly) a rozválíme je na pomoučněné podložce. Krok 5: Plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek. Krok 6: Jablka poprášíme trochou cukru a skořicí, můžeme také přidat rozinky či nasekané ořechy nebo nechat jen tak. Pak ještě posypeme trochou strouhanky. Krok 7: Závin pomalu srolujeme a spojem dolů položíme na plech vyložený papírem na pečení. Totéž uděláme s druhým plátem těsta. Krok 8: Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 35–45 minut podle potřeby. V průběhu pečení i po vytažení z trouby závin potíráme rozpuštěným máslem. Krok 9: Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut odpočinout a poté ho pocukrujeme.

TIP: Nejlepší jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 27. 11. 2011

Poznámka autorky Kriss

Tento štrúdl jsem dělala poprvé a s výsledkem jsem nadmíru spokojená. S těstem se výborně pracovalo, bylo úžasně vláčné, tvárné, netrhalo se (jak se mi někdy u běžných kupovaných listových těst stává).

Štrúdl se mi nepřipekl na plech, dokonce mi při vytahování doslova lítal po plechu. Paráda, paráda. Jediné, co mě možná trošku zarazilo, byla křupavá spodní strana štrúdlu, která nebyla klasicky měkká, jak u běžných štrúdlů, které dělám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný štrúdl z domácího těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zxz7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný štrúdl z domácího těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zxz7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Recept ještě nebyl hodnocen 1,0

Těsto je jako brok. Škoda surovin

S testem se opravdu pracovalo krasne, nicmene vyslo tvrde a suche, absolutni nezvyk od kupovaneho nebo od babicky. Priste zkusim z jogurtu a hery, to verim, ze dopadne lepe a bude vlacnejsi.

:yes:

Děkuji za recept, neměla jsem doma tvaroh ani Heru, našla jsem váš recept. Po dodržení postupu musím říci, že štrůdlík je super :-) a moc dlouho nepřežije :-). Vůbec není tvrdý. Je lahodný, vláčný a těsto je opravdu na zpracování perfektní.

Za me uplne super a jednoduche. ????????

Dobrý den, včera jsem tento recept vyzkoušela a za mě mohu jen chválit. Dlouho jsem hledala recept, který by připomínal štrúdl co pekla moje babička, a toto je ono!
Těsto je vláčné, dá se krásně vyválet - netrhá se.
Když jsem viděla malý bochánek těsta co vznikl, říkala jsem si, že toto množství určitě není na 2 štrúdly jak je psáno, nýbrž na jeden. Dá se ale tak lehce vyválet, že vznikly 2 pěkné šišky přes celý plech. Máslem jsem potřela před naplněním, než jsem dala do trouby a pak jednou v průběhu pečení. Pekla jsem cca 45 min / 180’C (obyčejná trouba) na plechu vystlaném pečícím papírem.
Štrúdl je nádherně vláčný, jemný - nemám co vytknout.
Moc děkuji za recept :-K

tužší ale lepší než nic,když kupované není

Taky jsem dnes zkoušela a je moc dobrej.

nevím proč, ale štrůdly mi prostě nejdou a tento bohužel nebyl výjimka :-( . Dnes zkouším znovu tak snad se povede lépe. Těsto je chuťově výborné <3

S těstem se sice pracovalo.krásně,ale to je tak všechno, pro nás zklamání. Křupavé až moc,spíš suché.Péct 45 až 60 minut je moc na tak tenké těsto,pekla jsem 35 minut a stačilo. Ale každý máme jiné chutě :-)

Recept SUPER :yes::yes::yes: těsto krásně táhlé a vláčné bez žádného přidávání další surovin (přesně podle receptu). A jsem ráda, že tentokrát jsem se nedostala do krámu pro klasické listové těsto, ale pustila jsem se do této varianty, jelikož výsledek stál opravdu za to! :-8 :-) Jestli těsto tvrdne nemohu posoudit, jelikož byl závin velice rychle ,,sklizen,, a musela jsem péct ještě jednu dávku, abychom měli pro návštěvu :-). Takže, pokud u vás štrúdl mizí taky tak rychle, je lepší dělat už dvojtou dávku :-D Myslím si, že hned tak rychle štrúdl z klasického listového těsta u nás nebude :-D Díky!

Těsto se povedlo skvěle, množství jsem použila přesně podle receptu.
Po upečení je závin trošku tužší, než jsem zvyklá oproti kupovaným listovým těstům, ale zase to vyváží složení. Člověk alespoň ví co jí, což se o kupovaných těstech s milionem ingrediencí říct nedá..

Dnes sem si ho doma udělala a je skvělý

tak tohle těsto jsem dělala poprvé a už teď vím,že ne naposled.Bylo úžasně vláčné,i když jsem tam musela přidat o trošku víc mouky,krásně se s ním pracuje a výsledek?Nepřejte si mě vidět,jak jsem přežraná:-D:-D:-D Děkuji za něj:-K

S těstem se krásně pracuje a bylo také dobré. Takže všem doporučuju vyzkoušet. Je to super:-K

Tak nevím, co jsem udělala špatně, ale bohužel jsem dopadla úplně stejně jako paní Petra, tzn. že těsto bylo šíleně tvrdé a nedalo se jíst. Protože se hodně lepilo, musela jsem taky přidat skoro dvojnásobek mouky. Nezapomněla jsem ho ani potřít máslem ani potom dát pod vlhkou utěrku. Jako naschvál jsem dělala dvojnásobnou porci ;-(

Pani (slečna) Petra mozna ocekavala testo podobne listovemu. To jsou pak strudly doslova "rozblemtane".. Toto testo po upeceni ze shora krasne krupe a uvnitř je prijemne a vlacne. Napadá me však, zda Petra nezapomněla testo před nanesenim jablek pomaslit... Ja na to s jednou pulkou zapomněla a je pravda, ze je testo vice suche. Jinak mi moc chutna :);-)

Žaneta : Stačí dát na nějaké teplé místo a přikrýt třeba utěrkou.;-)

Chtěla jsme vědět vážně to musí být pod tím hrncem nedá se to udělat bez toho..?

Mne sa toto cesto moc páčilo,dokonca som pridala ešte trochu mlieka,tak neviem prečo mala Petra ten problém :-O Robila som tvarohové a jablkové,som moc spokojná,cesto išlo vymiesiť doslova samo :-)):yes:

Moc dobré, povedlo se a to jsem pekla ze špaldové mouky, ani jsem podloužku nemusela pomoučit :) :yes:;-)

zizala: k Petře
Těžko by ztvrdnutí zavinilo máslo (na půl kila mouky by čtvrtka másla byla dost), spíš půjde o mouku. Ne o mnořství, ale o kvalitu.

Super recept,těsto bylo skvělé,dobře se s ním pracovalo a štrůdl je vynikající:-O autorce děkuji:-K

Tína: Jsem ráda, že chutnaly.:-)

teda nepřežily ty štrůdly, kluci to přežili :)

Pekla jsem jich rovnou z téměř kila mouky, klukům moc chutnal, jen pro příště bez strouhanky - byl vláčnější :-) ale i tak nepřežili do dalšího dne, takže :yes:

Ne, opravdu jsem tam máslo nedala.štrůdl chutově byl dobrý ale vážně hodinu pak byl tvrdý nedal se ani ukousnout oba dva letěly slepicím.

Štrůdly máme rádi v jakékoliv podobě, takže ukládám a vyzkoučím. ;-) a přidávám bodík:-)):yes:

Petra : Těsto znám také, mám ho od babičky, takže recept je naprosto O.K., a jak píše žížalka, zvorala sis to sama nevhodným postupem:no::no:

Ingredience jsem trochu upravila, aby to bylo jasné opravdu každému :-)

Petra : Nenapadá mě jiný důvod, než ten, že jsi do těsta dala i to rozpuštěné máslo, kterým se jen potírá hotový štrúdl. Kolik jsi ho tam dala, celou kostku, že? Protože tohle těsto znám a vím, že je OK, tak to může být jedině Tvou nepozorností při čtení receptu. Pak ale naprosto nechápu, proč dobrý recept kvůli tomu pohaníš a ještě tak odsuzujícími slovy :-((:no::no:

Vždycky vařím podle topreceptů a je to senzační ale tohle ? tohle se nedalo jíst! 280ghladké mouky ? Musela jsem tam dát asi pul kila aby mi těsto vůbec drželo a ve finále když se to upeklo tak hodinu to bylo dobrý ale pak těsto ztvrdlo takže to můžem vzít a vyhodit ! Když to neumíte tak to sem nedávejte laskavě!:-((:-((:-((:-((:-((:-((:-((:-((:-((:-((:-((:-((:-((:no::no::no::no::no::no::-//:-//:-//:-//

Vypadá nádherně:-K Plný jablíček,teňounké těsto,málo tuku.Super.
Tažený štrůdlík jsem už hodně dlouho nedělala,tak se dám do díla.Samozřejmě bodík na účtu:yes:

rebeka: Ano, je tažený, ale já ho dělala klasicky, pouze jsem jej rozválela a plnila. Jinak děkuji.:-)

to je vlastně tažený závin, že;-):-?
moc hezký ho máš..dělávám taky, dávám ti bodíček;-):-K:yes:

Pěkný recept, líbí se mi, že v těstě není moc tuku, mám dojem, že jiná těsta jsou mastnější:-):yes:

Tématické fráze:
těsto na štrůdl, těsto na jablečný štrůdl, těsto na štrůdl recept, jablečný štrůdl, štrudl, těsto na štrůdl s octem, menu domů recepty, strudl testo, jablecny štrůdl recept, štrůdl na plech, štrúdl z octa, jablečný štrůdl na plech, recept na těsto na štrúdl, těsto na štrůdl bez tuku, kynutý jablečný štrudl, štrudl z oleje, jablečný štrůdl z listového těsta, těsto na jablečný závin, štrůdl recept, štrůdl ocet

Suroviny:
mouka hladká, voda, olej, šťáva citronová, vejce, sůl, jablko, strouhanka, cukr, skořice mletá, ořechy, rozinky, cukr moučkový, máslo

Přidat fotografie receptu