Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Psaníčka - máslové těsto z tvarohu (Retro)

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

fb.lib fb.lib

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 456 kJ /
2 977 kcal
Bílkoviny54,25 g
Tuky219,00 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 678 mg
Sodík 110 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy193,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 25 dkg másla nebo tuku chvíli třeme, přidáme 25 dkg prolisovaného tvarohu a ještě třeme asi 10 minut. Krok 2: Nakonec vmícháme 25 dkg prosáté mouky a balíček vanilkového cukru. Krok 3: Těsto necháme přes noc stát, ráno je slabě vyválíme, přeložíme 2-3krát. A necháme v klidu asi hodinu odpočinout. Krok 4: To opakujeme ještě dvakrát, těsto rozpůlíme a na slabo vyválíme. Krok 5: Nyní vykrájíme čtverečky, doprostřed dáme trochu marmelády a zaděláme na způsob psaníčka. Krok 6: Pečeme na vymaštěném plechu v přiměřeně horké troubě do zlatova.

Zveřejněno 30. 11. 2011

Poznámka autora fb.lib

Mohou se i obalovat v cukru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Psaníčka - máslové těsto z tvarohu (Retro)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mMjA

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Psaníčka - máslové těsto z tvarohu (Retro)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mMjA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

No, ten postup tady je tzv. na dvě věci...;-)
...neb u tohoto těsta platí tzv. žaves, ba spíše vužaves :-8 - čím ledabyleji je těsto zpracováno, tím více tzv. listuje :yes:
Zkuste zkusit raději postup podle tohoto rcp:

Dajda: autor sem už nechodí, dopsala jsem do receptu za něj ;-)

chose: Autor na tuto otázku odpověděl už před 10 lety, přečtěte si komentáře. Já toto těsto dělám už roky, dávám polohrubou mouku, i když hladká může být také. Důležitý je sušší pevnější tvaroh, takže raději kostičku než jemný z mističky. A jak píše severinka, stačí vše zpracovat na vále a hned použít. I když to uložení v lednici a převalování můžete praktikovat i v případě, že těsto zpracujete rychle na vále. Těsto je univerzální, dá se použít na leccos, a to i na slano. ;-)

hezky den preji..jaka mouka je potreba? je dobre psat recept presne..kdo ma vedet jaka mouka tam prijde? recept je pak nepouzitelny..;-)

Tak já už chtěla Františkovi zatleskat, že vyrobil pokrm podle receptu a pod fotkou vidím jiné jméno. . . :-(
Ale joooo, konečně si to dokážu představit. :yes:+;-)

Vypadají špicově,přes víkend dělám ale v pondělí jdu do toho.Děkuji za skvělé foto.:-)):yes:

Evi,psaníčka jsou moc hezká,já je taky dnes dělala,dala jsem taky hladkou a byly parádní...:yes:;-)

Dala jsem hladkou mouku(podle Jenny),pekla na 190°C, chuťově jsou dobré ale těsto moc nelístkovalo, možná to chce taky před překládáním potřít tukem, přidala jsem foto a:yes:+3

Opsal jsem přesně tak jak je,myslím že tam má být polohrubá protože když má být hladká nebo hrubá tak to tam napíšeou.Ale podobný recept jsem dělal z hladké.To překládání těsta je jistý druh plundrování.Plundrují se kynutý těsta a to že ho vyválíte natřete máslem(tukem) a přeložíte necháte 20min.kynout a znova vyválíte natřete tukem a přeložíte zas napříč.a tak to uděláte 4x až 5x jsou z toho výborné pundry.To samé bude tady je to tvarohové těsto ale bude mít struktůru jako listové a dělá se to proto aby psaníčka při pečení neotvírala.Proto v těstě není ani prášek do pečiva.

Severinka:já dělám přesně jako Ty a tak mě zajímalo jestli je tam hladká, když se to překládá jako lístkové:-)

význam odpočívání a převalování těsta: těsto pak má tendenci lístkovat

eva hubova:já dávám polohrubou a dám normálně na vál mouku,tvaroh a tuk a zpracuju v těsto;-);-);-)rozválím, plním marmeládou - nejlépe rybízovou a přehnu jako šátečky, okraje přitisknu, peču do růžova a horké obaluju v moučkovém cukru s přidáním vanilkového;-);-);-) docela by mě zajímalo jaký význam má to odpočívání a převalování těsta:-O:-O:-O

řekla bych,že hladkou,dělala jsem je taky...ale už nevím,z jakého časopisu byly,no,to je už hodně dávno...:-)+1);-)

Františku a mouku polohrubou nebo hladkou:-?

Františku to je fajn,:yes: že dáváš tolik receptů, ale s fotkou by to bylo zajímavější... ;-)

Tématické fráze:
máslové těsto, máslové šátečky, tvarohové těsto, těsto z tvarohu, rychlé pečení s tvarohu, pokrmy z tvarohu, máslové listové těsto, recept na tvarohové těsto na šátečky, tvaroh máslo mouka, pečení z tvarohu, retro recepty, plundrované těsto s tvarohem, štrůdl z máslového těsta, tvaroh tuk mouka, šátečky z tvarohu, mouky a másla, máslové těsto na štrůdl, plundrované těsto recept, těsto tvaroh mouka tuk, tvarohové těsto s máslem, tvaroh mouka tuk

Suroviny:
máslo, tvaroh, mouka polohrubá, cukr vanilkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu