Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znojemské okurky

Znojemské okurky - to je pojem. Pro mnohé z nás je to ta nejoblíbenější nakládaná zeleninová příloha. Stačí mít připravené čerstvé okurky, vyladěný sladkokyselý nálev, trochu zeleniny, hodně voňavého kopru, a můžeme se pustit do zavařování.

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kedlubna kedlubna

Snadný

Doba přípravy 158 min Doba přípravy: 150 min Doba tepelné úpravy: 8 min

158 min (150 min příprava + 8 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 598 kJ /
3 011 kcal
Bílkoviny88,20 g
Tuky18,28 g
Vláknina155,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 69,05 g
Sůl170,00 g
Sacharidy576,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na nálev svaříme a necháme vychladnout. Krok 2: Omyté okurky rovnáme do zavařovacích sklenic a prokládáme koprem, na kolečka nakrájenou mrkví a cibulí. Krok 3: Zalijeme nálevem. Krok 4: Všem sklenicím pečlivě a dosucha otřeme okraje. Pevně je zavíčkujeme. Krok 5: Sterilujeme 8 minut při 80 °C.
Hlídáme, jinak budou okurky měkké a tím i nedobré. Krok 6: Stejný nálev můžeme použít i na papriky, kozí rohy, nebo hřiby.

TIP: Jak sterilovat zeleninu

Zveřejněno 11. 8. 2008

Poznámka autora kedlubna

Z této dávky zalijeme cca 18-20 sklenic 0,7 litru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Znojemské okurky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31yM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Znojemské okurky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31yM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

kokotenko: Koupit se nedá vůbec nikde - Byl patentovaný a nyní je prodaný do Turecka . Složení neznali ani jednotliví zaměstnanci Fruty . :-K

Zajimalo by me,jak to ze se tyto okurky zavaruji jen 8 min. na 80 a jinak co jsem nasla vzdy stejny stupne,ale vzdy 20 min.dost velkej rozdil

Mám naprosto skvělý recept na okurky,ale jsou hodně pikatní,takže po znojemských změna ,ale stojí za to!;-)

Marie Kašparová:
toto je recept, ktorý sme sa dozvedeli na "okurkových brigádach na Južnej Morave", kde sme zbierali uhorky pre Znojmiu. A robím podľa neho od roku 1982 doteraz.
Výhoda: netreba riešiť prepočty množstva nálevu!
Lepšie uhorky neboli:
- do čistých zaváracích fliaš dám na spodok (1-2 ks dľa chuti) koliečko cibule, mrkvy a kôpor.
- potom naskladám veľmi natesno uhorky (najradšej mám 3-5 cm)
- potom sa riadim desiatkovým systémom:
- jedno DEKO/zelko rozdelím na 10 fľaší
- jeden liter octa rozdelím na 10 fľaší
- dám do každej fľaše 1-1,5 polievkovej lyžice cukru
- doplním čistou vodou (je jedno či teplá alebo studená)
Potom fľaše zavrieme a dáme na 5- 8 min sterilizovať. Po sterilizácii uhorky dáme "pod deku" teda uložíme na stôl a zakryjeme, aby chladli postupne.
Sú super a nekazia sa.

Zobrazit starší odpověď

Lenka Čechová 15. 2. 2015 10:13
kokotenko:chtěla jsem poprosit,jestli ještě máte znojemský macerát.Ráda si koupím

Michael: Záleží na velikosti a tvaru okurek a i sklenic. I když jsou 2 sklenice třeba o obsahu 800 ml, tak se do nich nevejde stejné množství okurek. Jedna sklenice je třeba hranatá, druhá užší a vyšší a i okurky určitě nejsou přesně na délku a objem naprosto stejné, jsou i zakřivené atd.... Je vždycky lepší udělat si nálevu víc, on se nezkazí a vydrží ;-)

Udělali jsme nálev podle návodu a stačil jen na větší polovinu, sklenice jsou napěchované okurkami tak nevím kde udělali soudruzi z NDR chybu.:-))

kokotenko 5. 9. 2013 10:22
radko MACERAT PRODAVAM I JA V OLOMOUCI. ALE JINAK HO MUZES KOUPIT PRIMO VE ZNOIME

jariel231 11. 11. 2012 17:22
Radka:
Znojemské okurky typu komunistické éry již neumí vyrobit ani Znojmia.To co se prodává nemá původní chuť. Kam se ztratil originální recept je záhada. Takže zkoušejte,ať něco dobrého vymyslíte.

Prosím,kde je možné koupit Znojemský macerát?Díky Radka:-)

Jiřička 12. 4. 2010 14:28
Moc děkuji za odpověď Zn. okurčičko. :-)

Znojemská okurka, družstvo 12. 4. 2010 09:44
Informace o Znojemském macerátu, objednávkách a prodeji najdete na www.znojemskaokurka.cz

Jiřička 11. 4. 2010 13:49
Připojuji se k otázkám Jani Remkové - ohledně Znojemského macerátu. :-)

A už je to tady, za chvíli se budou sadit a zavařovat, to zase bude!!:-p Znojemská okurka, družstvo , můžu se zeptat, co je to Znojemský macerát?:-O Asi vypadám, jak blb, ale nevím to. A kde se to dá koupit?

Pro janaku 11. 4. 2010 12:12
nemusis se bat nedat horcicne seminka Zavaruji bez nich a neni to poznat.

Znojemská okurka, družstvo 25. 3. 2010 09:39
http://www.toprecepty.cz/recept2424-znojemske-okur...Milí přátelé Znojemské okurky. Všem vám ušetřím spoustu práce a času. Nejlepší je si koupit Znojemský macerát na okurky a zeleninu a můžete doma dělat zázraky. A to jak při zavařování tak u čerstvých salátů nebo dochucování jídel. Přeji hezké gurmánské prožitky se Znojemským macerátem.

Jani. . .no nevím, to hořčičné semínko dávám vždy a myslím, že je to znát. . . .

Kedlubno prosím, potřebuju nálev na okurky, ale nemám hořčičné semínko, bude to na chuti hodně znát, když ho tam nedám? Díky Jana:-)

Tématické fráze:
nalev na znojemske okurky, lak na okurky, znojemsky nalev na okurky, nalev na okurky, nálev na pravé znojemské okurky, znojemské okurky nálev, recept na znojemský nálev na okurky, domácí lák na okurky, znojemský macerát, znojemsky nalev, domácí nálev na okurky, pravy znojemsky nálev na okurky, nálev na okurky recept, vyborne znojemské okurky nalev, macerát na okurky, recept na lak na okurky, nalev na okurky znojemske, kozí rohy recept, znojemský nálev recept, kde koupit znojemský macerát

Suroviny:
okurka čerstvá, kopr čerstvý, mrkev, cibule, ocet, voda, sůl, cukr krystal, semínka hořčičná, koření nové koření, pepř

Přidat fotografie receptu