Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort z citronové pěny (mousse)

Nejen oku, ale i chuti lahodící osvěžující dezert je tento citronový dort, na kterém si pochutnáte hlavně v létě. Vespod se skrývá piškot a na něm leží bohatá vrstva nadýchané citronové pěny, neboli mousse. Tu připravíme ze smetany, bílků a želatiny.

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Miquel Miquel

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby chlazení

100 min (90 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 476 kJ /
2 026 kcal
Bílkoviny59,23 g
Tuky79,47 g
Vláknina5,36 g
Cholesterol 957 mg
Sodík 1,17 g
Sůl2,82 g
Sacharidy265,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Piškot: Oddělíme žloutky od bílků. Nejprve vyšleháme z bílků pevný sníh, poté dáme šlehat žloutky s cukrem. Krok 2: Mouku spolu se škrobem prosejeme. Krok 3: Opatrně smícháme žloutky se sněhem, přidáme směs mouky a škrobu a jemnými pohyby ze shora dolů vše dobře promícháme. Krok 4: Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 200 °C cca 5 minut. Krok 5: Po upečení stáhneme ještě vlažný plát z papíru. Krok 6: Mousse: Necháme nabobnat želatinu ve studené vodě. Krok 7: Z bílků se špetkou soli šleháme sníh. Když jsou bílky z poloviny ušlehané, přidáme polovinu cukru a došleháme do tuha. Odložíme stranou. Krok 8: V kastrůlku zahřejeme citronovou šťávu a sundáme z ohně. Krok 9: Z hydratované želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a za stálého míchání vkládáme do citronové šťávy jeden plátek želatiny po druhém. Krok 10: Necháme chladnout. Krok 11: Nastrouháme kůru z jednoho citronu. Krok 12: Smetanu společně se zbývající polovinou moučkového cukru a citronovou kůrou vyšleháme do tuha. Krok 13: Přidáme sníh z bílků a velmi opatrně, aby nám objem nespadl, jemnými pohyby ze shora dolů vše dobře smícháme. Krok 14: Potom přidáme pozvolna rozpuštěnou želatinu v citronové šťávě a opět opatrně, s citem dobře promícháme. Krok 15: Mousse nalijeme do formy, do které jsme předem na dno položili podle tvaru formy upravený piškot. Krok 16: Povrch uhladíme a dáme do lednice ztuhnout. Krok 17: Po ztuhnutí dáme na vrch želatinu, nejlépe s citronovou příchutí, kterou si připravíme podle návodu na obalu. Zdobíme podle fantazie.

TIP: Desatero o dortech - jak upéct, nazdobit nebo třeba nakrojit

Zveřejněno 26. 12. 2011

Poznámka autora Miquel

*Místo piškotu můžeme dát na dno rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem nebo vlastní odzkoušený piškot.

*Použijeme šťávu z vymačkaných citronů, ne chemické náhražky.

*Pokud je možno, použijeme kůru z citronu, který nebyl chemicky ošetřen.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort z citronové pěny (mousse)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nN1p

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort z citronové pěny (mousse)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nN1p

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

:-8:yes:

mousse jsem použila do borůvkovo-citrónového entremetu a byla skvělá. Chuť mi připomínala citrónovou zmrzlinu, kterou naprosto miluju. Děkuji za skvělý recept. :yes:

Nádherná dobrůtka.:-K

Krizanova Anna: 4 plátky želatiny váží 7 nebo 8 gramů, záleží na výrobci. S rostlinou šlehačkou nemám zkušenosti, v tom ti neporadím.

Krizanova Anna 18. 11. 2015 17:21
Ak dovolis spytam sa ci sa nemôze pouzit rastlinna slahacka a este by som chcela vediet,kolko by som mala dat granulovanej zelatiny miesto platkovej,mam kupene cele vedro ,dakujem.:yes:

Tento dort jsem objevila zcela náhodou, pomyslný klobouček smekám a 20. bod přidávám, je za co :yes::-p:-K

Nezdají se obyčejné, máte talent :-).. závidím :-D

Jackie79: Děkuji velice za pochvalu :-K Ne, nejsem cukrář, ty moje dorty jsou jen takové obyčejné.

Ty vaše dorty jsou! Jste cukrář?

Marie: :-? a kde vidíte nějakou zmínku o želé :-?

želatina a želé je velký rozdíl!!!!!!POZOR

Dana61: Jeden z mých nejoblíbenějších ;-)

úžasný zákusek:yes::-D ten musí být:-p

To je nádhera :yes::yes::-K:-K:-K:-K:-K

Michaela: Díky:-8 Může se dělat za syrova ,ale i ve vodní lázni ;-)

ste moc sikovny chtela jsem se zeptat bylky davate syrove a nebo je slehate nad parou dekuji za odpoved:yes::-)

evík: Jestli neseženeš citronovou želatinu, mohla by jsi udělat želatinu z rozpustného citronového nápoje Tang nebo Vitacit. T.j. udělat nápoj podle návodu na sáčku a podle potřeby přidat neutrální(bez příchuti)želatinu.

evik: Jak je uvedeno v poznámce, ve Španělsku. Nikdy jsem si nevšiml jestli se dá koupit i v Čechách želatina s citronovou příchutí:-?

Kde jsi koupil citronovou želatinu???:-O:-O:-?

spagetka::yes:už jsem to upravil i v receptu, protože vidím že spousta lidí neví co to maizena je.

Koouky:Maizena je kukuřičný škrob, na rozdíl od solamylu - to je bramborový

mohu se zeptaat co je maizena?:-K Děkuji!

Tak toto mi uteklo,ukládám:yes:;-):-K

No sakra,tohle je také moc pěkná fotka a cítím úplně tu citronovou pěnu,jen jsem polkla.:yes::yes::yes:

Díky za kladné ohlasy.:-)

BOŽSKÉ!Ukládám si..co ukládám, ihned tisknu a lepím do sešitu:yes:.

Vypadá to opravdu lákavě :-p

:yes:opravdu moc hezký:-K

mnam nebýt přeslazená cukrovim u nás doma tak bych se zakousla:-D:-D:-D:-)):-)):-)):-)):yes::yes::yes::yes:

to vypadá hezky...;-):yes:

Tématické fráze:
citronový dort, co je maizena, co je maizena, citronova zelatina, pena na dort, citronová dorta, dort s citronovou penou, recepty z citronů, mousse dort, citronový cukr s citronovou kůrou, citronová dort, citronova mousse, recept na citronový dort, dort s citronovou přichuti, pěna na dorty, tang rozpustný nápoj, citronové dorty, recepty z citronem, piškotový citronový dort, mousse dortíky

Suroviny:
vejce, cukr, mouka hladká, škrob kukuřičný, smetana, cukr moučkový, šťáva citronová, citron, želatina, bílek, sůl, želatina citronová

Přidat fotografie receptu