Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařování ořechů v mikrovlnce

Sklízíte úrodu vlašáků a nevíte, jak je nejlépe uskladnit? Nemusíte je dávat do mrazáku, zkuste je zavařit, například v mikrovlnné troubě. Takto zavařené ořechy vydrží mnoho let a po otevření chutnají jako čerstvé.

Hodnocení receptu je 4,8 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 29 min Doba tepelné úpravy: 1 min

30 min (29 min příprava + 1 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vyloupané ořechy dáme do vymytých a vysušených sklenic. Krok 2: Do mikrovlnky dáme 1 sklenici bez víčka 0,5 - 0,7 litru a zapneme na plný výkon 1,5 min. Krok 3: Pak sklenici vyndáme, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 min. Krok 4: Sklenice se po zavíčkování orosí, ale vlhkost se rychle vstřebá.

TIP: Jak uskladnit a zpracovat ořechy. Vyzkoušejte rady a tipy na jejich využití

Zveřejněno 15. 8. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařování ořechů v mikrovlnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrQR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařování ořechů v mikrovlnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrQR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

Našla jsem jednu sklenici ořechů, kterou jsem v mikrovlnce zavařovala před cca 10 lety a ořechy byly stále chutné, vůbec nebyly cítit "starým".:yes:

Dobrý den, ořechy tímto způsobem konzervuji už dlouho a fungujke to perfektně. Koupila jsem si knihu přímo od autora i s podpisem-pana Jaroslava Balaštíka- Vaříme rádi ( ale ne každý den), kde radí jak v mikrovlnce zavařovat různé druhy zeleniny i ovoce. V té době ještě žil a tak jsem si dovolila mu zavolat, protože mi šlo hlavně o ořechy. Poradil mi, jak správnou dobu vychytat. Mám zkušenost, že na sklenici 0,7 l stačí přesně 1 minuta a 50 vteřin, pak vypnu. Pro jisdtotu to dělám ve staré mikrovlnce o výkonu 800 W. Také mi radil, že nejlepší je nos.....jak se to blíží přes 1,5 minuty, tak čichat a jak začnou ořechy silněji vonět, tak vypnout. Když je mikrovlnka slabší, tak se musí sterilovat o nějakou tu vteřinu déle....kolik přesně najdete na internetu, protože ten postup už dělá hodně lidí. Také se mi takto osvědčily nakládačky, byly krásně křupavé.:yes:

Lenka: Všechny další časy zavařování v mikrovnce podle p. Balaštíka naleznete u mého dalšího receptu https://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v...

Musím přidat bod. Takto uchovávám vl. ořechy aspoň 12 let. Podle stejného receptu a funguje to.

Vše jsem pořádně přečetla, ale nejjednodušší a pro mne nellepší je mrazák, Nastrouhané, vyloupané a dokonce lískové uzavřené ve sklenici vydržely 4 roky. Třeba i déle, ale to už jsem je spotřebovala.:-)

olivie:
Prozraďte mi jeden jediný (naschvál nepíšu "rozumný") důvod, proč zavařovat mandle? Nebo snad máte plodící mandloň?:-)

Ořechy jsou super, ale dají se zavařovat i mandle? Dnes jsem to zkusila, zatím dobrý. Má s tím někdo zkušenost? Díky za info.

dnes jsem zavařovala ořechy v mikrovlnce ,ale nejdříve to prošlo sušičkou a je to ok .A ještě co je v této době zdravé:yes:

tak to dělám také a mám ještě nějakou sklenku už 4.roky, je to skvělý nápad:-)

Doubková 9. 10. 2015 21:12
Umyjte si ruce s kyselinou citronovou,nasypat do dlaně,trošku vody a jakoby mýdlem po prstech a kolem nehtů a je to!!!

To nevím, snad vám někdo poradí. Já všechnu úpornou barvu od ovoce (višně, černý bez, čevená řepa, borůvky atd) odstraňuji pokrájeným citronem, který žmoulám v ruce. Jestli to funguje na ořechy, to jsem nezkoušela. Ořechy kupuji v supermarketu...

Jurníková 23. 9. 2015 09:12
Prosím sdělte laskavě jak dostat z rukou barvu od ořechů. Děkuji Jur.:-?

:-?:-?:-?:-?:-?

Týýývo:-) vy Maku:-))
Koukám, že jste ráčil autorce skočit na špek:-D
Pokuste se zhluboka zamyslet a pak se položte na otázku:
Jakýže má smysl dělat přemety se zavařovačkou, když se v ní nenalézá kapalná fáze, he:-?

liskač:
Nevím jak lískáče, ale u vlašáků se praktikuje, že aby byly namleté co nejkratší dobu před použitím (namleté rychleji žluknou).
P.S.
Vlašáky ve skořápce jsou už od přírody takové minikonzervičky:-)) Dobře usušené, dobře před moly a jinými hlodavci;-) zabezpečené, v chladu a temnu uložené vydrží min. 2 roky. Mezi cukráři se traduje, že asi rok stará jádra jsou na pečení nejlepčččí:yes:

Já mám hodně lískových ořechů a tak by mne zajímalo jestli by je šlo také takto stejným postupem zavařit.
A co namleté ořechy, ty by se nedaly takto zavařit? Nemáte s tím někdo nějaké zkušenost? Bylo by to už připravené přímo na pečení.

casino:Blbku,přeci aby chytlo víčko,podtlak změnou teploty ti nic neříká?Vrať školné...:-O

Maria: Při sterilování zeleniny se čas - většinou 20 minut počítá až od bodu varu. Tady je to jinak, za l,5 minuty by se sklenice ani neohřály.

paní Helo, odkaz co jste sem dala co se týče zeleniny to samé paltí i o vlašských ořechác, není mi jasné, že když dám do mikrovlnky 4 sklenice bych to musela nasobit 4, čili 6 min. když přeci sterelizují nějakou zeleninu, tak si do hrnce dám kolik se mi tam vejde a nemusím nic násobit, letos jsem dostala ořechy a chci je nějak uchovat, nerada bych to pokazila, děkují za odpověď

"...zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 min."
Proč:-?
Už dlouho jsem se tak dobře nepobavil:-D:-D:-D

muti: Vlnit na plný výkon znamená nastavit maximální počet wattů. Nastavení výkonu na mikrovnce znamená totéž, jako když na sporáku nastavíš 1 pomalé ohřívání až 6 což je rychlý var. Pro zavařování je nutné rychlý ohřev a né pomalé vysušování.

Co znamená "vlnit na plný výkon"? Jak dalece ovlivní zavařování ořechů různé výkony (700, 750, 800, 850, 900). Děkuji

Alena: Nějak nerozumím těm obavám. V tomto případě se dává víčko až po vyjmutí sklenice z mikrovnky. Ale samozřejmě jde zavařit i s víčkem - přečtěte si k tomu diskuzi http://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v-.../

díky za radu,vyzkouším slyšela jsem i o bramborách s mlíkem a máslem taky musím zkusit,trochu se bojím co udělá víčko s mikrovkou:-(

Právě jsem je vyděla z mikrovlnky orosení mizí určitě se povedli.:

Je známo že ořech je přírodní konzerva, tak že neloupu, nezavařuji a nechávám ve skořápkách v prodyšném pytlíku na vzduchu , temnu a chladu. Do mikrovlnky by mně nikdy nenapadlo je to nezdravé pro vše, používám minimálně.

zizala:

taky bych je vyhodila, jak jsou jednou plesnive, tak je jed neco takoveho jist. hezky si kazis zdravi, to je tak dobre na rakovinu

Chtěla bych sterilovat sušené švestky v mikrovlnce, protože když nejsou dobře usušené tak plesniví, poradí mi někdo? Děkuji

Já uchovavam vyloupané ,usušené ořechy v 5ti litrové láhvi,kterou přiklopím plochým Vacsy víčkem a zavaxuji.Jen je potom dám do chladua ne na světlo.:-pMám je ve špajzu.Vydržely mi takto 2 roky a nebyly žluklé.Vždy odeberu,kolik potřebuji a znova zavaxuji.

Veronika 2. 7. 2010 19:34
Hello, děkuju za odpověď. Tento Tvůj "recept" jsem dostala e-mailem. Až později po vyzkoušení jsem si všimla webové stránky a vyhledala recept v originálu. Je stejný, samozřejmě bez diskuse. Už to cítit není, zatím to nechám zavřené a uvidím, až to jednoho dne otevřu. Pro příště vím, do jak velké sklenice zavařovat. ;-)

Veroniko, doplnila jsem do receptu, že uvedený čas se týká sklenic 0,5 až 0,7 l. Pokud jsi použila skleničku od dětské přesnídávky, muselo se to spálit. Nejlepší bude, když jí otevřeš, ochutnáš a ořechy buď použiješ, nebo vyhodíš.

Veroniko, doplnila jsem do receptu, že uvedený čas se týká sklenic 0,5 až 0,7 l. Pokud jsi použila skleničku od dětské přesnídávky, muselo se to spálit. Nejlepší bude, když jí otevřeš, ochutnáš a ořechy buď použiješ, nebo vyhodíš.

Zatím jsem to zkoušela jen do malé skleničky od přesnídávky na 1,5 minuty. Po vyndání z mikrovlnky to bylo cítit spáleninou. Přesto jsem to uzavřela dnem vzhůru na 5 minut. Mám to uchovat nebo vyhodit? Děkuju za odpověď.

No, pokud je podezření na plíseň, pak bych ořechy vyhodila, rozhodně nekonzumovat. Ale je třeba určitě otevřít a zkouknout, čím to je

To vypadá na začínající plíseň, okamžitě vyndat, propláchnout a spotřebovat, pokud ovšem ve vnitř už nebudou jádra vyloženě plesnivá,

Dají se vyloupané ořechy, které jsou v lahvi a jeví se jako by byly v mlze (na stěnách jepovlak) ještě nějak zachránit? Umí mi někdo poradit, abych ořechy nemusela vyhodit?
Dodatek: Broučci ani moli zatím nejsou patrní.http://www.toprecepty.cz/recept/2453-orechy-zavare...

Leviku, Danko: nejedná se o klasické zavařování i když tak to jde taky - suché ořechy bez nálevu vaříme zavíčkované 20 min na 80 °C, (v hrnci se musí zatížit, protože plavou). Cílem tohoto uchovávání ořechů je dostat z nich vlhkost. Tím "vlněním" se ohřejí a trochu odpaří. To odpařování pokračuje i v momentě, kdy sklenici zavíčkujeme, proto se orosí a po zchladnutí se zase vlhkost vtáhne zpátky. Já osobně vždycky vlním jen 1,5 min., mohlo by se stát, že se ořechy příliš ohřejí a mohly by se spálit (když nejsou zakryté). Delší dobu bych je vlnila jen kdyby byly málo vysušené. Dělala jsem je několikrát a nikdy se jim nic nestalo a byly jako čerstvé. Těch 1,5 min je myšleno na sklenici O,70 ale dělám tak i menší sklenice a málokdy po jedné.

Na aký ve1ký zavárací pohár sa počíta 1,5 min.?

Chci se zeptat,když dám do mikrovlnky třeba pět sklenic tak necháme vlnit 7 a 1/2 minut?nebo jen 1 a 1/2 min.:yes:

Já se připojuji s uznáním a +bodíkem

Naprosto geniální nápad. :yes::yes::yes: Samozřejmě ti patří bodík (jak to že ještě žádný nemáš)?

Docela by mne šlak trefil, jak vidím, že tady není plus, tak ho hned dávám a ejhle, recept už jsem hodnotila:-//, tak kde je ten plus ode mne?:-?:-?:-?

Ořechy zavařuji tak spoustu let, jen víčkuju hned. Kupodivu to mikrovlnce nevadí. Ořechy se musí po vyloupání dobře usušit jinak ve sklenici zplesniví. I po 2 letech nejsou žluklé.

:yes:tak díky,supééér!;-)

Áno Jaňule, chytrá holka, pochopila ;-)

Takže jsem pochopila správně,že se ty sklenice dávají do mikrovlnky otevřené a pak teprve uzavřou a na 5 minut se nechají dnem vzhůru?Díky:o):-p

Nějaký takový recept jsem hledala, díky, hned ho vyzkouším. Mrazák není nafukovac;-)í

Tématické fráze:
zavařování ořechů, zavařování ořechů v mikrovlnce, jak uchovat vlašské ořechy, zavařování vlašských ořechů v mikrovlnce, zavařování ořechů v mikrovlnné troubě, vlašské ořechy zavařování v mikrovlnce, jak zavařít vlašské ořechy v mikrovlnce, jak zavařit vlašské ořechy, uchování vlašských ořechů, jak uchovat vyloupané vlašské ořechy, jak zavařit ořechy, ořechy v mikrovlnce, zavařování vlašských ořechů, zavařujeme ořechy v mikrovlnce, jak zavařit ořechy v mikrovlnce, vlašské ořechy v mikrovlnce, vlasske orechy zavarovani, uchovávání ořechů, zavařujeme ořechy, jak uchovat orechy

Suroviny:
ořechy vlašské

Přidat fotografie receptu