Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěnový dort (mousse) z mléčných karamel

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Miquel Miquel

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 183 kJ /
1 956 kcal
Bílkoviny47,57 g
Tuky115,18 g
Vláknina1,22 g
Cholesterol 1,08 g
Sodík 567 mg
Sůl1,46 g
Sacharidy181,61 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plátkovou želatinu namočíme ve studené vodě a necháme nabobtnat.
Smetanu a karamely za stálého míchání rozpustíme v kastrůlku. Po rozpuštění karamel sundáme z ohně. Krok 2: Ze želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a za stálého míchání vkládáme do smetany s rozpuštěnými karamelami jeden plátek želatiny po druhém. Necháme chladnout.
Z poloviny cukru a bílků ušleháme sníh. Odložíme stranou. Krok 3: S druhou polovinou cukru vyšleháme smetanu. Jemnými pohyby spojíme šlehačku se sněhem a pomalu přidáme vychladlou směs karamel a želatiny. Vše dobře a opatrně smícháme.
Mousse nalijeme do formy, do které jsme si předem na dno položili piškot. Povrch uhladíme a dáme do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí zdobíme podle fantazie.

Zveřejněno 5. 1. 2012

Poznámka autora Miquel

Edit: 7.2.2016. Dnes bych už tento recept nepřidal. Je dost sladký, chtěl jsem ho nechat odstranit, ale nebylo mi vyhověno.

*Tento recept jsem dělal poprvé a uvádím ho tak jak ho mám napsaný. Podle mého názoru by se klidně mohl vynechat moučkový cukr-karamely jsou dost sladké-a ubral bych jeden plátek želatiny.

*Tento recept je na menší dortovou formu.Já jsem dělal individuální dortíky a samotný mousse do skleničky-pohár.

*Na spodek dortu můžeme použít jakýkoliv piškot, rozdrcené sušenky s máslem nebo tento piškot http://www.toprecepty.cz/recept/24516-tarta-mousse....

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pěnový dort (mousse) z mléčných karamel

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3KLR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pěnový dort (mousse) z mléčných karamel

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3KLR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Děkuji za odpověď. Já to vyzkouším :-)

rebeka:pochvala od profesionální fotografky potěší :-8 ;-)

Martina:bez želatiny nebude konzistence tak kompaktní, bude řidší, ale myslím že do poháru by to šlo i když to nemám odzkoušené.

páni:-O:-O taková nádhera:-K:-K:-K a unikla mi:-//
tohle si někdy udělám, vypadá to naprosto luxusně.. foto.. dokonalost sama:yes::yes::yes: tleskám a smekám;-):-):-K:-K

Co kdybych nedala želatinu, byla by to pěna do poháru? Jako třeba čokoládová? Co myslíte? Poznáte to podle množství surovin?
Děkuji

Sníh se může šlehat i ve vodní lázni. Ale asi bych do krému nedával cukr, jak je uvedeno v poznámce nebo bych ho alespoň ubral.

Může se sníh vyšlehat ve vodní lázni?

Moc hezké:yes:

Miquel: Díky. Přesně o tomhle postupu jsem uvažovala.;-) Použít pevnou podložku, která se využívá na semifreda. Teď jen sebrat odvahu;-):-D

Sarovka: 1 plátek želatiny váží cca 1,5 gramu. Když se spodek forem na semifreda dobře utěsní tak by to neměl být problém.
Sarovka a Katy: Spodek dortíku jsem si vyrojil kulatým vykrajovátkem, podle toho jsem si uřízl proužek piškotu, tak aby mi to vyšlo po celém obvodě kulatého piškotového základu, a kolem tohoto piškotu jsem připevnil pomocí lepící pásky silnou ohebnou folii a pak jsem to naplnil moussem.Když to sestydne tak se odstraní folie a piškot drží svůj tvar;-) UFFF snad jsem to napsal srozumitelně:-)

Jak mám udělat, abych ten piškot měla po obvodu toho krému, tak jak to máte vy?Jinak super, škoda, že nemůžu dát bod :-)

Jsem naprosto okouzlena:-K Ale mám pár "technických" otázek;-):
1. plátek želatiny - není možné uvést váhu?
2. bude mi mousse držet tvar ve formičkách na semifreda?
3. piškot připevním krémem:-?
Omlouvám se a děkuji;-)

Děkuji, děkuji, děkuji.
Pajaska a zizala teď jste mě odhalili;-)

Migueli,nemáš náhodou hotelovku?To je dílo profíka.Opět nádhera a co je vidět na fotce i struktura pěny hodně povedená.Tvé recepty jsou ukázkou umu a estetiky.Vážně pastva pro oko a určo i pro chuťové buňky.:yes::yes::yes::yes:

Při sváteční příležitosti vyzkouším, prozatím si recept uložím. A pošlu bod.:yes:

Další tvoje nádherné dílo:yes::yes:+17

Smekám:-K...

Fíha, to vypadá moc pěkně :-O:yes: Ty jsi profesí kuchař nebo cukrář? Máš to všechno tak úhledný :yes::-*

moučníček jak víno a parádně vytuněný;-):yes:

To je krásné a asi moc dobré!:-p:yes:+11

:-p:yes::yes:

Malu:To ti asi neporadím, já už jsem míchal šlehačku se sněhem z bílků několikrát, ale ještě se mi to nikdy nesrazilo.Vše chce svůj čas, nikam nechvátat a zacházet s tím jemně;-)

WOU!!!:-O:-p:yes:

Miquel:Budu se těšit:-):-K

Krásný recept. Co však dělat, aby se smetana po přidání bílků nesrazila. Něco podobného jsem vytvářela, ale bohužel, nepovedlo se.:-/

Děkuji za komentáře a hodnocení:-K
Masula:Až naklepu do počítače recept na pruhovaný piškot, tak ho sem přidám;-)

Mléčné karamelky jsem zas dycinky mohla :-*:-*, tohle vypadá mooc jedle :-p:yes:

Tak ani ja veľmi za sladkým nebehám, ale toto vyzerá nádherne, to by som si dala :yes:;-)

Nádherný recept:yes:,moc se mi líbí:-O,jak jsi tam udělal ty proužky okolo toho piškotů:-S?Krásné fotky:yes::yes::-K:-K

Nejsem na sladké,ale tohle je mocinky krásně udělané i naaranžované:-KPrvní bodíček tuhle pochoutku jistí;-)+1:-p:yes:

Tématické fráze:
karamelova pena, karamel recept, pěnový pohár, karamelový dort, karamelový mousse recept, mléčné karamelky, mlečné recepty, kolik váží plátek želatiny, karamelova pena do dortu, recept na karamelu vy dort, karamelový dort recept, karamelový pohár recept, dort karamel, recept na dort, karamelový mousse, krém z mléčných karamel, karamel, plněný sváteční mousse dort od food bloggerů, karamelová pěna mousse, domaci mlecne karamely krem

Suroviny:
karamelky, želatina, smetana, bílek, smetana ke šlehání, cukr moučkový, vejce, cukr krystal, mouka hladká, škrob kukuřičný

Přidat fotografie receptu