Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černé kluski

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

gmptop gmptop

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 902 kJ /
1 172 kcal
Bílkoviny30,00 g
Tuky1,50 g
Vláknina33,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 90 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy243,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 1 kg brambor oloupeme a uvaříme. 0,5 kg brambor oloupeme a syrové postrouháme na jemných očkách. Vymačkáme vodu do nějaké nádoby. Krok 2: Vařené a syrové brambory spojíme v jednu masu a vypracujeme kyprou hmotu. Vložíme do zadělávací mísy, rozdělíme na 4 stejné části, jednu vyjmeme a přisypeme bramborovou moučku. Osolíme. Vrátíme vyjmutou část masy. Vypracujeme těsto. Vytvoříme kluski. Krok 3: Vodu osolíme, přivedeme do varu. Rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca deci studené vody a za stálého a rychlého míchání pomalu vléváme do vařicí vody. Krok 4: Voda by měla lehce vřít, vkládáme kluski, lehce vařechou promícháme, aby se nepřichytily na dno. Vaříme cca 5 minut. Dobré je po uvaření je nechat ještě na pár minut ve vodě odpočinout. Ale nesmí už vřít. Čím dáme větší podíl syrových brambor, tím máme kluski tmavší, ale opatrně, aby nebyly tvrdé. Je dobré slít vrch z těch vymačkaných brambor a škrob, který se usadil na dně, přidat do těsta.

Zveřejněno 5. 1. 2012

Poznámka autora gmptop

Kluski jsou geniální tím, že mají promáčklý důleček a v něm se naprosto geniálně drží cibulka či orestovaná slaninka, eventuelně sos.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černé kluski

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6zOR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černé kluski

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6zOR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (8)

tejaja: Terezko, řekla bych, že také vrátíš, tak jak u bílých, snad to Miloš potvrdí a do rcp doplní.

gmptop: Čo urobím s tou vybranou štvrtinou ? Pri bielych kluskach ju vrátim späť a tu ?

:-? gmptop: asi Ti v surovinách něco vypadlo, máš tam jen 1 KL škrobu na 1,5 kg brambor.
;-) Aničko, tam zřejmě bude toho škrobu mnohem více - objemově stejně jako je objem 1/4 bramborové hmoty.

Anna Kocikova: samozřejmě můžeš, ale tento způsob poměru mají slezské a polské kuchařky věkem ověřené.

Doufám,že chápu správně,že pokud tu jednu část vyjmu,přisypu to,co má být,tak tu vyjmutou část vložím zpět:-)Nešlo by udělat do hotové směsi důlek,tam vše přisypat a pak hromadně zpracovat:-?:-)

:-S Mám dotaz stejný jako u minulého receptu - bílé kluski.

:-O Zajímavý recept :yes:

prosím o foto hotového dlabance:-)

Tématické fráze:
polské kluski, kluski, černa buchta z brambor, cerne brambory, recept na černé brambory, černá buchta s brambor, brambory černé, rychlý sos k masu, recept na polské kluski, polské kluzky, kluski recept, jemné bílé kluski, černa buchta brambor, recept na černou buchtu s brambor, černa buchta brambory, černá buchta 4 uvařené brambory, e kuchařka brambory dlabance, kluski slaskie ze sýrových brambor, lasagne de cecco jak uvařit, ślaskie kluski ze syrových brambor

Suroviny:
brambory, mouka bramborová, sůl

Přidat fotografie receptu