Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí s ostružinovou omáčkou a haluškami

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 210 kJ /
2 679 kcal
Bílkoviny127,37 g
Tuky102,95 g
Vláknina38,35 g
Cholesterol 569 mg
Sodík 630 mg
Sůl1,35 g
Sacharidy252,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mäso narežeme na kocky, pridáme všetky ingrediencie na marinádu, premiešame a necháme v chlade odstáť aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc. Krok 2: Odležané mäso dáme na panvicu a na prudkom ohni zo všetkých strán orestujeme. Podlejeme vínom a dusíme do mäkka. Krok 3: Počas dusenia podľa potreby podlievame vínom. Mäkké mäso vyberieme a udržiavame v teple. Šťavu necháme prechladnúť. Krok 4: Omáčka : Maslo v kastróliku roztopíme a rozpustíme v ňom cukor. Pridáme černice, guličky borievky, bobkový list a podlejeme 1 dl vody. Na slabom ohni varíme 10 minút. Krok 5: Pridáme horčicu a v šťave z mäsa rozmiešaný škrob. Opäť 10 minút slabo povaríme. Krok 6: Zemiaky nastrúhame na zemiakovom strúhadle, osolíme a pridáme toľko múky, aby sme dostali hustejšie cesto. Krok 7: Necháme 10 minút postáť a z lopára hádžeme do vriacej osolenej vody lyžicou väčšie halušky. Krok 8: Keď vyplávu na povrch, necháme ich ešte 2-3 minúty tiahnuť, potom scedíme ( na rozdiel od malých klasických halušiek, ktoré cedíme hneď ako vyplávu na povrch ). Krok 9: Mäso prelejeme omáčkou. Podávame so zemiakovými haluškami.

Zveřejněno 8. 1. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí s ostružinovou omáčkou a haluškami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7WQ1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí s ostružinovou omáčkou a haluškami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7WQ1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Pikantní paráda,mňam:-p+8:yes:

:-);-):yes::yes:

holky díky...klidně přidám a taky rozdrtím...;-)

Jenny:Mám také ráda chuť jalovce,ale v tomto receptu bude dostačující.Klidně si ale přidej.Myslim,že by neměl přebít chuť ostružin,spíš je doplňuje.Si myslím tedy.Jalovec je hodně výrazný,pokud je čerstvý a nevyčichlý.Zkus rozmáčknout či rozdrtit,bude mnohem výraznější.;-)

Jenny: ak chutí výraznejšia vôňa jalovca, kľudne možno pridať viac, upraviť podľa svojej chuti ;-)

jehněčí sice nemám,ale snad nic nepokazím srnčím...sladké omáčky mám ráda,jen mám někdy pocit,že jalovec nejde skoro cítit,při těch 6 kuličkách je to docela málo,ale i tak :yes:+6:yes:;-)

No barva je vždy dle použitých surovin.U mého receptu také taková poznámka,jako by nikdy nevařili.A přidávat něco kvůli barvě?Lze maximálně, a to jen někdy(př.guláš), barvu změnit při přípravě.Jinak barva odpovídá surovinám v pokrmu.Je to v pořádku a určo to musí chutnat.Vínko a koření hoděj chuť ostružin jinam.Ochutnala bych hned.:yes::yes:

:-D:-D:-D ááá, jahňa..to je jasné, že rcp spáchala Terka:-D:yes::yes:
a hezky spáchala:-8 mě by chutnalo:-p;-):yes::yes:

tejaja: jéé, Terezko, to neměla být kritika, já jsem přesvědčená, že je to skvělé.;-)

Nadja: vodu nikdy nezlievam, pretože s ňou vylejem aj minerály. Ale ako vravím, vôbec to nevadí, že ich máš tmavšie, oni by ani nemali byť úplne biele ;-)

tejaja: já většinou strouhám ručně, tak to bude asi tou rychlostí. Pokud jsou brambory málo vodnaté, tak je průběžně zasypávám moukou, aby nečernaly, ale když musím vodu slít, tak to nejde.

Nadja: Naďka áno, jalovec, dopíšem to tam, ďakujem za upozornenie ;-)
Omáčka je jemná, nemá vyložene černicovú chuť vďaka vínu a je jemne citrónovo tónovaná :-D Neviem to inak popísať :-8
Na halušky nemám fígeľ, chce to ihneď po nastrúhaní premiešať s múkou. Čím dlhšie stoja na vzduchu, tým sú tmavšie. Tým, že ja strúham na robote, je to rýchlo. Ale to, že ich máš tmavšie nie je vôbec na škodu ;-) Nevadí to. ;-)

Terezko, 6 guličiek borievok - myslím, že se jedná o jalovec ?
Halušky máš krásně bílé - mně vždycky alespoň trochu ztmavnou, ale myslím, že to bude bramborami, protože je dělám vždy stejně a někdy jsou tmavší, jindy světlejší. Nebo máš snad nějaký fígl?
Masíčko je nádherné, jehněčí mám moc ráda.
Jen chuť omáčky si nějak nedovedu představit.
:yes:+2.:yes:

Jana Remkova: Jani, ale dyk tam jsou ostružiny a i to červené víno? :-O:-O:-O, takže jaká by měla být barva? Přeci když děláš švestkovou nebo borůvkovou, taky má barvu podle ovoce :-O:-O:-O

Jana Remkova: :-O akú divnú ? Predsa sa to mäso dusí v červenom víne...:-O A omáčka je z ostružín ;-(

Tématické fráze:
jehněčí omáčky a guláše, ostruzinova omacka k masu, pikantní ostružinová omáčka, jehněčí kolínko s haluškami, omáčka k bramborovým haluskam, jehněčí na ostružinách, jehnečí omáčka k masu, černice omáčka, ostruzinova omacka na maso, borůvková omáčka k srncimu, guláš s haluskami, jehneči maso omačka, aby strouhané brambory necernaly, ostruzinova omacka dip k masu, srnčí s ostružinovou omáčkou, kuřecí s ostružinovou omáčkou, maso s ostružinovou omáčkou

Suroviny:
maso jehněčí, víno červené, ostružiny, cukr, máslo, škrob, hořčice plnotučná, jalovec, bobkový list, olej, koření oregáno, sůl, pepř, kůra citronová, brambory, sůl, mouka polohrubá

Přidat fotografie receptu