Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí s ostružinovou omáčkou a haluškami

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 210 kJ /
2 679 kcal
Bílkoviny127,37 g
Tuky102,95 g
Vláknina38,35 g
Cholesterol 569 mg
Sodík 630 mg
Sůl1,35 g
Sacharidy252,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mäso narežeme na kocky, pridáme všetky ingrediencie na marinádu, premiešame a necháme v chlade odstáť aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc. Krok 2: Odležané mäso dáme na panvicu a na prudkom ohni zo všetkých strán orestujeme. Podlejeme vínom a dusíme do mäkka. Krok 3: Počas dusenia podľa potreby podlievame vínom. Mäkké mäso vyberieme a udržiavame v teple. Šťavu necháme prechladnúť. Krok 4: Omáčka : Maslo v kastróliku roztopíme a rozpustíme v ňom cukor. Pridáme černice, guličky borievky, bobkový list a podlejeme 1 dl vody. Na slabom ohni varíme 10 minút. Krok 5: Pridáme horčicu a v šťave z mäsa rozmiešaný škrob. Opäť 10 minút slabo povaríme. Krok 6: Zemiaky nastrúhame na zemiakovom strúhadle, osolíme a pridáme toľko múky, aby sme dostali hustejšie cesto. Krok 7: Necháme 10 minút postáť a z lopára hádžeme do vriacej osolenej vody lyžicou väčšie halušky. Krok 8: Keď vyplávu na povrch, necháme ich ešte 2-3 minúty tiahnuť, potom scedíme ( na rozdiel od malých klasických halušiek, ktoré cedíme hneď ako vyplávu na povrch ). Krok 9: Mäso prelejeme omáčkou. Podávame so zemiakovými haluškami.

Zveřejněno 8. 1. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí s ostružinovou omáčkou a haluškami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7WQ1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí s ostružinovou omáčkou a haluškami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7WQ1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Pikantní paráda,mňam:-p+8:yes:

:-);-):yes::yes:

holky díky...klidně přidám a taky rozdrtím...;-)

Jenny:Mám také ráda chuť jalovce,ale v tomto receptu bude dostačující.Klidně si ale přidej.Myslim,že by neměl přebít chuť ostružin,spíš je doplňuje.Si myslím tedy.Jalovec je hodně výrazný,pokud je čerstvý a nevyčichlý.Zkus rozmáčknout či rozdrtit,bude mnohem výraznější.;-)

Jenny: ak chutí výraznejšia vôňa jalovca, kľudne možno pridať viac, upraviť podľa svojej chuti ;-)

jehněčí sice nemám,ale snad nic nepokazím srnčím...sladké omáčky mám ráda,jen mám někdy pocit,že jalovec nejde skoro cítit,při těch 6 kuličkách je to docela málo,ale i tak :yes:+6:yes:;-)

No barva je vždy dle použitých surovin.U mého receptu také taková poznámka,jako by nikdy nevařili.A přidávat něco kvůli barvě?Lze maximálně, a to jen někdy(př.guláš), barvu změnit při přípravě.Jinak barva odpovídá surovinám v pokrmu.Je to v pořádku a určo to musí chutnat.Vínko a koření hoděj chuť ostružin jinam.Ochutnala bych hned.:yes::yes:

:-D:-D:-D ááá, jahňa..to je jasné, že rcp spáchala Terka:-D:yes::yes:
a hezky spáchala:-8 mě by chutnalo:-p;-):yes::yes:

tejaja: jéé, Terezko, to neměla být kritika, já jsem přesvědčená, že je to skvělé.;-)

Nadja: vodu nikdy nezlievam, pretože s ňou vylejem aj minerály. Ale ako vravím, vôbec to nevadí, že ich máš tmavšie, oni by ani nemali byť úplne biele ;-)

tejaja: já většinou strouhám ručně, tak to bude asi tou rychlostí. Pokud jsou brambory málo vodnaté, tak je průběžně zasypávám moukou, aby nečernaly, ale když musím vodu slít, tak to nejde.

Nadja: Naďka áno, jalovec, dopíšem to tam, ďakujem za upozornenie ;-)
Omáčka je jemná, nemá vyložene černicovú chuť vďaka vínu a je jemne citrónovo tónovaná :-D Neviem to inak popísať :-8
Na halušky nemám fígeľ, chce to ihneď po nastrúhaní premiešať s múkou. Čím dlhšie stoja na vzduchu, tým sú tmavšie. Tým, že ja strúham na robote, je to rýchlo. Ale to, že ich máš tmavšie nie je vôbec na škodu ;-) Nevadí to. ;-)

Terezko, 6 guličiek borievok - myslím, že se jedná o jalovec ?
Halušky máš krásně bílé - mně vždycky alespoň trochu ztmavnou, ale myslím, že to bude bramborami, protože je dělám vždy stejně a někdy jsou tmavší, jindy světlejší. Nebo máš snad nějaký fígl?
Masíčko je nádherné, jehněčí mám moc ráda.
Jen chuť omáčky si nějak nedovedu představit.
:yes:+2.:yes:

Jana Remkova: Jani, ale dyk tam jsou ostružiny a i to červené víno? :-O:-O:-O, takže jaká by měla být barva? Přeci když děláš švestkovou nebo borůvkovou, taky má barvu podle ovoce :-O:-O:-O

Jana Remkova: :-O akú divnú ? Predsa sa to mäso dusí v červenom víne...:-O A omáčka je z ostružín ;-(

Tématické fráze:
jehněčí omáčky a guláše, ostruzinova omacka k masu, pikantní ostružinová omáčka, jehněčí kolínko s haluškami, omáčka k bramborovým haluskam, jehněčí na ostružinách, jehnečí omáčka k masu, černice omáčka, ostruzinova omacka na maso, borůvková omáčka k srncimu, guláš s haluskami, jehneči maso omačka, aby strouhané brambory necernaly, ostruzinova omacka dip k masu, srnčí s ostružinovou omáčkou, kuřecí s ostružinovou omáčkou, maso s ostružinovou omáčkou

Suroviny:
maso jehněčí, víno červené, ostružiny, cukr, máslo, škrob, hořčice plnotučná, jalovec, bobkový list, olej, koření oregáno, sůl, pepř, kůra citronová, brambory, sůl, mouka polohrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu