Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kančí kýta s hořčicí

Máte chuť na něco neobvyklého? Tenhle recept je trochu složitější, ale výsledek stojí za to. Na pečené kančí kýtě špikované slaninou podávané s omáčkou z rajčat a pórku, kynutými bramborovými kroketami a hruškovým kompotem si určitě pochutnáte.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 180 min

210 min (30 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 259 kJ /
3 647 kcal
Bílkoviny165,40 g
Tuky245,66 g
Vláknina21,95 g
Cholesterol 326 mg
Sodík 2,43 g
Sůl5,89 g
Sacharidy184,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso odblaníme, osušíme, osolíme, prošpikujeme slaninou a hodně okořeníme černým mletým pepřem, ideálně čerstvě namletým. Krok 2: Připravíme mazání. Olej a hořčici smícháme, přidáme prolisovaný česnek a zamícháme tak, aby to bylo dobře promícháno, můžeme trochu osolit. Česnek a sůl nejlépe připravíme v malém elektrickém mlýnku. Krok 3: Rozehřejeme troubu na 200 °C. Krok 4: Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno a dáme do připraveného pekáče, necháme na sporáku opéct a když bude tak napůl hotovo, dáme na to připravené maso. Opečeme ho ze všech stran a pak přidáme nakrájený pórek, 1-2 minuty opékáme a pak přidáme oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata. Rajčata spolu s pórkem by měla být do výše 1/3 masa. Krok 5: Když máme vše připravené, maso normální mašlovačkou namažeme připraveným mazáním z hořčice, oleje a česneku, otočíme a namažeme z druhé strany. Podlijeme masovým vývarem, přiklopíme poklicí, dáme péct do trouby. Krok 6: Divočáka každých 20 minut kontrolujeme, podléváme a mažeme směsí oleje hořčice a česneku, až je maso měkké, cca 2,5 hodiny. Krok 7: Když se dopeče, maso vybereme, pórek s rajčaty tyčovým mixérem rozmixujeme a hotové maso potřeme nahrubo hořčicí a posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí. Nakrájíme a sos podáváme zvlášť. Krok 8: Jako přílohu podáváme bramborové kynuté krokety a kompotované půlky hrušek. Krok 9: Kompotované půlky hrušek: Potřebujeme kompot z tvrdších hrušek, aby se nerozvařily. Kompot den napřed uvaříme v sladkém nálevu s hřebíčkem a skořicí. Pak jenom prohřejeme a vyříznutý jaderník plníme borůvkovým kompotem. Krok 10: Krokety: Brambory uvaříme ve slupce, nebo bez ní v osolené vodě. Napůl vychladlé rozšťoucháme nebo protlačíme a přidáme k nim ostatní ingredience. Mouku přidáváme podle potřeby a kvality brambor a sůl také. Při dvou dávkách nám stačí jedno vejce, při třech 2 malá vajíčka. Uděláme polotuhé těsto, nesmí být mazlavé, uválíme špalíček o průměru 3 cm a nakrájíme centimetr široké řezy. Dílky uválíme pomocí rukou na válečky, hrubé jako palec a dlouhé 3 cm. Dáme na desku nakynout. Po nakynutí vložíme do fritovacího hrnce a usmažíme na 180 °C dozlatova. Během smažení hlídáme a otáčíme. Pak necháme na papíru odsát od tuku.

TIP: Další recepty ze zvěřiny

Zveřejněno 9. 1. 2012

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Zkuste jako druhou přílohu tyto hrušky, zdají se mi lepší než moje. http://www.toprecepty.cz/recept/37774-grilovana-hr...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kančí kýta s hořčicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J7vJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kančí kýta s hořčicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J7vJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

Jarmila: Dávej bacha na sousedy ! Radší zamkni, k obědu to už bude vonět až do přízemí. :-D Dobrou chuť! Než se dopeče mazat, mazat a mazat. ;-)

Dělám podle receptu a úžasně to voní po byte .

Aháá, tak vidíš, já už jsem ten recept viděla, jak se dívám. Taky super :-)

Paul:Velice mě těší Paule,že chutnalo. Škoda,že nejste registrován ,foto by také bodlo,teda jestli něco zbylo na focení.
Překvapila mě ta smetana,ještě jsem ji nikdy nedávala,ale zkusím! Smetana to přece nemuže pokazit!:-D
:yes:

dobrý den su tu u vas novy zveřinu miluju delal sem vas recept divočak na hořčici, bavime se hořčice porek rajčata?? mužu doporučit Všem je to muj syn tomu říká žrsauozní po jidle dobrym by si mel človek nechat v papulce vsechny vjemy ktery kuchařinka potažmo kuchař vložil do pokrmu. Pripravoval sem kanečka den do predu mel sem to trošku výraznejší tak sem přidal troch 12% smetanky a byla to bomba

Veronika.Hrozna: Tak konečně mohu přidat vyfocené i hotové jídlo! Vždy se na to vrhnou a pak už není co fotit ,ale výjimečně zbylo i něco na focení. :-D Takže divočák v celé své "sežratelnosti" !:-p

Naďa Štefančinová :Naděnko musíš se registrovat ,pak mužeš fotit a přidávat fotečky jak je ctěná libost! Jsem ráda,že divočák chutnal,jak jinak, tento recept "platí faktury"pozvali jsme dlužníka na oběd a do tří dnu zaplatil velkou fakturu!:-D

Naďa Štefančinová 22. 1. 2012 12:40
Veronika.Hrozna: Tak jsme právě po obědě,:-)) bylo to výborné,:yes::yes::- jen místo kroket jsme měli opečené brambůrky, protože manžel má rád pouze brambory a chléb. Chtěla jsem přidat foto, ale nepustilo mě to:-( , nemám práva k tomuto receptu. Jinak opravdu výborné:-p:-)

magdalenka:Hodia sa najma ku suchšiemu masu so šťavou teda divina a hovadzie ! K bravčovému a hydine nie.

Veronika.Hrozna:Ďakujem, je to pre mňa zase niečo nové. Dnes som robila lokše, ale na tvoje krokety tiež príde rad.:-K

magdalenka:Kvasnice rozmrviť do vlažnej zmesi múky a zemiakov,nakoniec vajíčko a soľ. Žiadne mlieko! Vtip je v tom,že tie zemiaky sú vlažné a kvasnice začnú okamžite pracovať. Urobíš valec nakrajaš a medzi dlaňami ušúlaš malý valček takže ich ešte raz ohreješ rukami a potom to kysne ako bláznivé. Treba podsypávať hodne múky,ale na to každý príde aspoň ten,kto už robil cesto.Cesto nesmie byť mazlavé ,ale polotuhé.:-!:-)

Ahoj Veron, zaujali ma tie krokety, som nevedela, že sa robia aj s droždím. Preto mám dotaz - droždie do zemiakovej hmoty namrvíš, alebo necháš v troche mlieka oživiť? Ďakujem ti za odpoveď a k receptu - nádhera! :yes:

Merylas: Fotky tak nejdříve příští týden včera jsem pekla zajíce ! Abychom nejedli pořád jenom lesní zvěř!;-)

NStefancinova: Hezký víkend s divočákem ,zbytek nevyhazuj na druhý den je ješté lepší,jenom ho ohřej ve šťávě na sporáku ,aby nevyschnul v mikrovlnce a krokety lze lehce ohřát v mikrovlnce a hrušku také nechat v nálevu a celé ohřát na sporáku!

;-)určitě vyzkouším teď o výkendu, nějaké to masíčko z divočáka je:-D:-D, dávám za zajimavý recept bodík:-))

Irrena:Irenko recept na krokety je v receptíku jako příloha 2 nahoře nad receptem na masíčko. Ty krokety se podaří vždycky je to zcela jednoduché vaření ,složitě to jenom popisuju ! Když to dokážu já uvařit, tak to dokáže každý,já nejsem žádný kuchařský genius ! :-K To tady jsou jiné kuchařky,kterým já jenom závidím
co všechno dokážou udělat!:-((

Perfektní receptík, jen mít toho divočáka:-O:yes::yes::yes:
Je tady někde na topkách recept na kynuté bramborové krokety?Žádný jsem nenašla:-8

Recept se mi líbí:-p+5:yes:Také se těším na časem přidanou nafocenou dobrotu:-K

Moc hezký recept :yes::-K A těším se na fotečky:-8:-K

PatkovaKaterina:Pokec s mrazákem je ta lepší varianta,než pokec s politikem/ z toho nic nevzejde/.:-8
To jenom složitě vypadá ,hrušky se dají připravit den předem ,mazání také a prošpikovat je chvilička !
Nejvíc práce je s kroketama ,ty je potřeba dělat čerstvé,ale jak dáš péci divočáka tak stejně musíš být kuchyni a za dvě a pul hodiny to i nakyne.Když děláš dvojnásobnou dávku kroket tak,dej jenom jedno vajíčko ,aby nebylo to těsto řídké a mazlavé musí být polotuhé.

Teda Veru,já tě obdivuju!!A receptík ukládám,při nejbližší návštěvě u sestry si pokecám s jejich mražákem:-D:-D:yes:

Veronika.Hrozna: smí..já to obdivuju:yes::yes:

rebeka:To se nesmí?

Veronika.Hrozna::-D:-D:-D no prááávě:-D:yes:
ty jsi z Blavy..jak to, že umíš perfekt česky;-):-?:yes:

rebeka:U nás také, jenomže se nedají sníst/kdo by se chtěl otrávit/že jo !:-((

1974andrea: Ješté lepší ,já peču také bez kosti! A když slanina nepustí dost sádla ještě přidej trosíčku sádla na opékání masíčka;-):-).

Tak to zkusím, jedna kejtička je ještě schovaná v mrazáku, ale už vykostěná, to snad nevadí:-p:yes:

BILKOVAI::-D:-D:-D jo, je jich plný parlament, např.:-8:-D:-D:-D:-D

Veronika.Hrozna::-D:-D:-D to víš..jsem takový číhák:-8:-D:-D;-)

Jani,nějaké svině by se určitě našly:-S, ale nejsem si jistá, jestli by byly k jídlu:-// Ne vážně, moc pěkný receptík. Divočáka u nás někdy mají v Gastromě, takže receptík ukládám...:yes:

Jana Remkova:Mám jeden a pul divočáka ,takže fotečky se dočkáte!
Tady na Slovensku se jim říká lončák/to je nejlepší masíčko / To je divočák co má rok a pul.Mňamka.;-)

Nádhera, jen ty svině divé mít:-p:yes:

rebeka:Rebeko,teď jsem to tam přidala ,jestě sem to ani nestihla skontrolovat a už ....tam někdo číhá;-)

:-// předběhne..:-// leda tak ten divák:-D:-D:-D
to je vymazlený recept:yes::yes::yes:
kde vzít tu sviňu divou:-?:-8:-D:-D

Tématické fráze:
kančí kýta, kančí kýta recepty, divočák jak maso připravit, kuchařské recepty kýta z divočáka, kančí kyta recept, divočák recepty z kýty, recept na kanci kytu, kančí kýta na divoko, divočak, recepty kančí kýta, recepty divočák, pecena kanci kyta, recepty z divočáka, mázání na kýtu, recepty z kančí kýty, recept kanci kyta, kančí kýta na česneku, jak upravit divočáka, recepty z divočáka rychle, recept na divocaka

Suroviny:
kýta kančí, sůl, pepř mletý, slanina, pórek, rajče, olej, hořčice plnotučná, vývar masový, nať petrželová, olej, hořčice, česnek, sůl, hrušky zavařené, zavařenina borůvková, koření hřebíček, skořice, brambory, mouka polohrubá, vejce, sůl, droždí čerstvé

Přidat fotografie receptu