Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotový řez se šlehačkou, ovocem a krokantem

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Snadný

Suroviny

Porce: dortová forma průměr 24 nebo 26cm

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 837 kJ /
4 502 kcal
Bílkoviny82,67 g
Tuky236,00 g
Vláknina13,20 g
Cholesterol 1,32 g
Sodík 563 mg
Sůl1,53 g
Sacharidy505,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve vyšleháme tuhý sníh s přidáním špetky soli. Krok 2: Žloutky šleháme s cukrem tak dlouho, až máme světlou napěněnou hmotu, potom po částech zašleháváme horkou vodu a olej. Ještě stále šleháme, pěna bude pěkně tuhá (zde platí, čím více šleháme, tím lépe). Nakonec zlehka zamícháme vařečkou sníh, střídavě s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Pečeme v dortové formě průměr 24 nebo 26cm při 150°C asi 40-45 minut. Pečeme pomaleji, aby korpus stejnoměrně rostl. Krok 3: Mezitím si uděláme Krokant: na pánvi rozhřejeme máslo, přidáme cukr a při mírném plameni mícháme, až cukr několikrát vzpění, přidáme ořechy, řádně promícháme a dáme vychladit. Krok 4: Vyšleháme si také šlehačky s cukrem a ztužovačem (nebo prášk.šlehačkou). Krok 5: Do 1/3 šlehačky vmícháme 1/3 vychládlého krokantu (šlehačkou nemusíme šetřit, bude jí dost). Krok 6: Upečený vychládlý korpus jednou prořízneme, oba díly pokapeme - zvlhčíme ananasovou + citrónovou šťávou. Spodní díl potřeme marmeládou, naneseme 1/3 šlehačky + krokantu a přiložíme vrchní díl. Krok 7: Celý dortík potřeme zbylou šlehačkou, bok posypeme zbylým krokantem a ozdobíme ovocem. Krok 8: Po cca 1 hodině odpočinku v chladu můžeme krájet.

Zveřejněno 15. 1. 2012

Poznámka autorky jahoda

Vím, že to není žádný "extra" recept na moučník, ale pokud by měl někdo zájem o lehký, rychlý a nenáročný dortík, tak nabízím ke zkoušce:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Piškotový řez se šlehačkou, ovocem a krokantem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zx1m

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Piškotový řez se šlehačkou, ovocem a krokantem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zx1m

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Vypadá moc hezky a věřím, že bude taky chutnat;-):yes::-K

aha, tak tento dort nesmí starý lidi, jako moje mamka. Na ní by to bylo tvrdé. Ale posypuje je jen strouhanýma ořechama a bude to ok. Kokos u nás taky jde.

marunda: nezměknou, protože jsou obaleny v tom dá se říct, karamelu. Myslím, že pomleté by asi udělaly hroudu a nešly by obalovat. Tady ty křupou. Ale můžeš je podrtit co nejvíc to půjde;-):-K
Víš, u nás nejedí kokos, já bych tam šupla klidně ten kokos:-p

Dana61: jj, je to pravda, tím, že už mám něco napečeno, tak nad tím moc nepřemýšlím, dám papír jen dolů, ale tentokrát jsem vymazala boky. Propadlá nebyla (možná to tak vypadá na fotce), ale bylo to asi tím, že jsem pekla opravdu jen na 150st a velmi pomalu. Vím, že se to vyplatí. Také jsem četla, že se mají boky obalit alobalem, aby ve formě byla stálá teplota všude - zkoušela jsem, byla rovná, ale nevím, jestli tím alobalem.
POdle mé zkušenosti je nejdůležitější pomalé pečení a neotvírat troubu. Já otevírám, až vidím, že se boky odlepují a to je znamení, že je piškot upečený.
Díky všem, které piškot zaujal, ale příležitostně vyzkoušejte;-):-K

jahoda: je nádhernej. Určitě zkusím. Ta bílá úplně svítí. Zase mám aspoň další dortík do zásoby. Ještě se zeptám, jsou ty ořechy po obvodu toho dortíku měkké? Když jsou namáčklé na tu šlehačku, tak asi změknou, ne? Já bych spíš dala mletý, ale s těma většíma kouskama vypadá krásně.:yes:

Jahodo, to je nádherně lehoučký dortík:-D:yes: a souhlasím s Bahulou ohledně toho nevymazávání boků dortové formy, také jsem si to kdesi přečetla, vyzkoušela a ono to opravu funguje- dělám to tak u každého piškotu a dortíky mám rovné, nepropadlé :-))

Bahula: díky za vychytávku ohledně nevymazávání boků formy..vyzkouším;-):-K

Dortík vypadá výborně. V jednoduchosti je někdy kouzlo:yes::yes:

Někde jsem četla, aby se dort nepropadal středem a neudělal vysušené kraje, tak se má dát na dno dortové formy pouze pečící papír a obvod formy nevymazávat. Když jsem pekla naposledy dort, tak jsem to vyzkoušela. Po vychladnutí se korpus krásně odlepil a po obvodu i nahoře byl naprosto rovný;-)

Krásné:yes::yes:

Dortík nemá chybu :yes::-p +:yes:

Na takové dobroty musím teď sice zapomenout, ale vypadá to chutně :-p

Extra - neextra, velice ráda bych si kousek nabídla :-p Máš to jako vždy, na jedničku:-D:yes:

rebeka: Rebí, mám to tam v detailu - přiložím obyčejnou stěrku a sypu a sypu:-D, stěrka to zachytí a tou stěrkou to nakonec ještě můžeš přitlačit ke šlehačce...;-)

krásný a lehký jako obláček..ten se na jazýčku jen rozplyne:-8:-)
krásná práce:-K:yes::yes:
jahu, prosím tě, prozraď mi, jak ten krakant dostaneš na ty boky..já jsem strašný nervák:-8:-D mě se to moc nedaří..vždycky to skončí všude možně, jen ne tam, kde má:-8:-D:-D

Dobrota!:yes:+8:-p

+1 :yes:

Krásný dortík a určitě i moc dobrý:-p:yes:4

Paráda,je tam dost šlehačky,kyselejší marmeláda a ananas, všechno co mám ráda,hned bych si dala.:-p:-p:-p:-)):yes::-K

Mmm jen se zakousnout! :-8

Tématické fráze:
šlehačkové řezy s ovocem, piškot se šlehačkou, ovocne rezy se slehackou, ananasové řezy piškotove, piškotový korpus s ovocem, piškotovy rez, piškotový řez s ovocem, piškotový dort se šlehačkou, piškotové ovocné řezy, rychlý piškot s ovocem, piškotový řez se šlehačkou, piskotove rezy, piškotový dort se šlehačkou a ovocem, ovocný řez se šlehačkou, piškot se šlehačkou a ovocem, piskot s ovocem, řezy se šlehačkou, rychlé šlehačkové řezy, šlehačkové řezy, piškotové řezy s ovocem-recept

Suroviny:
vejce, mouka polohrubá, cukr písek, voda, olej, prášek do pečiva, sůl, šlehačka, ztužovač šlehačky, cukr moučkový, máslo, cukr třtinový, ořechy mleté, kompot ananasový, šťáva citronová, marmeláda

Přidat fotografie receptu