Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dia dort plněný tvarohem a ananasem

Někdy je potřeba si ten život osladit, a to i v případě, že máme dietní omezení. S tímto moučníkem však výjimečně zhřešit můžeme. Jemný piškot je doslazen umělým sladidlem, náplň je tvarohová a dochucuje ji ananasový kompot vhodný i pro diabetiky.

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

forma o průměru 22-24 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 249 kJ /
2 450 kcal
Bílkoviny100,55 g
Tuky119,01 g
Vláknina12,32 g
Cholesterol 1,35 g
Sodík 1,29 g
Sůl3,08 g
Sacharidy239,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Korpus: Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Žloutky utřeme se sladidlem do světlé pěny a přidáme do ní vodu. Krok 2: Pak přimícháme část mouky a nakonec už zlehka, opatrně a střídavě po částech zbytek mouky s práškem do pečiva a vyšlehaný sníh. Krok 3: Těsto vlijeme do dortové formy (22-24 cm), kde jsme dno vyložili papírem na pečení. Krok 4: Vložíme do středně předehřáté trouby a zvolna upečeme (170 °C/cca 20 minut). Krok 5: Po upečení jen chviličku necháme stát, pak odřízneme kolmo nožem od okraje formy a korpus necháme vychladnout. Krok 6: Náplň: Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme a odměříme 200 ml. Pokud je málo, doplníme vodou. V této šťávě rozmícháme želatinu a necháme zhruba 15 minut nabobtnat. Krok 7: Pak ve vodní lázni nebo opatrně přímo na plotýnce pomalu za stálého míchání metličkou zahříváme až se želatina rozpustí, odstavíme a necháme prochladnout. Teplotu moc nezvyšujeme, stačí do 50 °C, teplota by neměla překročit 60 °C nebo dokonce přejít varem. Pak želatina neztuhne. Krok 8: Tvaroh prošleháme, přidáme pár kapek citronového aroma a prochladlou rozpuštěnou želatinu a znovu prošleháme. Jak vidíme, že nám tato hmota začíná pomalu houstnout, tak jemně vmícháme ušlehanou Ramu a kousky ananasu z kompotu. Doslazovat nemusíme. Krok 9: Dohotovení: Korpus v polovině prořízneme a zpět do dortové formy vložíme jeden plát, na něj naneseme už hustější - mírně tuhnoucí tvarohovou směs a přiklopíme druhým dílem korpusu. Krok 10: Přikryjeme fólií a dáme do chladničky ztuhnout na několik hodin, ale nejlépe do druhého dne.

TIP: Přírodní sladidla vhodná i pro diabetiky

Zveřejněno 17. 1. 2012

Poznámka autorky Merylas

Tento dort je opravdu hodně velký, tak pokud máme v rodině jen jednoho diabetika, tak by stačilo udělat v menší formě ve snížené dávce. Moučníky nejsou všeobecně diabetikům v jejich výživě schvalovány, ale přece jen občas a mimořádně k nějaké slavnostní příležitosti kousek v rámci diety snad neuškodí.

Korpus jsem pekla podle časopisu Kuchyně a tvarohovou hmotu jsem už dělala u nějakého jiného moučníku. Do budoucna vyzkouším ještě udělat náplň jen s polovinou ušlehané Ramy a druhou polovinu si nechám na potření povrchu.

Ananasový kompot jsem koupila v Kauflandu, ale snad bude i jinde. Může být i jiné ovoce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dia dort plněný tvarohem a ananasem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gQA3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dia dort plněný tvarohem a ananasem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gQA3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

VerdaKumhal: Tak to jsem opravdu moc ráda, že chutnal. Pokud byste nechtěla kupovat novou, menší formu, tak zkuste navýšit množství ingrediencí na korpus. Třeba poprvé zkuste o jedno vejce a ostatní suroviny si taktéž navýšíte. Možná to bude o to jedno vajíčko+ zbytek stačit.:-K

Merylas: dobrý den, děkuji za pochvalu. Dort byl moc dobrý a opravdu nebyl nijak sladký. Babičce se moc líbil a všem chutnal. Nižší korpus byl kvůli té velké formě, ale určitě by to s krémem nahoře vypadalo taky pěkně. Já se k tomuto receptu určitě budu vracet, protože těch diabetiků máme v rodině povíc. Mockrát za recept děkuji a hned jak se vypravím do města, koupím si menší formu. Krásný den přeji :-K

VerdaKumhal: Děkuji za zprávu a i když s komplikacemi, tak se nakonec moc povedl. Vypadá krásně :yes:, děkuji za foto.:-K Do receptu raději dopíšu velikost formy. Nyní už dia moučníky a obzvlášť dorty nepeču, v dnešní době jsou v nabídce i různá sladidla, která kdysi nebyla a nemám zkušenosti. Ještě mě napadlo, že pokud by bylo těsto po upečení nižší a nedalo se prokrojit, tak by se mohl dát ten krém který ztuhne nahoru. A pak jen dozdobit. A ještě jednou díky.:-K

Eja57: Děkuji moc :-)

VerdaKumhal: :yes::yes::yes: na fotce je KRÁSNÝ

Merylas: Dobré ráno, tak nakonec jsem musela udělat korpus 2x, protože z prvního jsem řízla moc a celá jedna polovina se mi rozdrobila. :D Ale to nevadí, stejně jsem měla korpus dost nízký, takže určitě doporučuji formu 22 nebo těch 24 cm maximálně. Já použila 26, menší jsem bohužel neměla.
A taky jsem si první várku bílků shodila na zem, takže nakonec padlo 15 vajec, tak jak neřeknou, že dort je jak z cukrárny, tak se snad urazím :D.
Jinak všechno bylo super. Jen jsem v Kauflandu nesehnala ananas, tak jsem tam dala zavařené meruňky bez cukru a špetku Dia sladidla do tvarohu. Přece jen byly meruňky kyselejší.
Zdobení šlehačkou jsem moc neřešila, to já prostě neumím, takže kraje jsou jakože hladké a nahoře jsem se u Vás inspirovala s kiwi a pomerančem. Uprostřed mělo být srdíčko z malin, ale bohužel jsem ráno víc jak polovinu vyházela, protože mi přes noc v lednici zplesnivěly, takže jsem je nahradila hrozny. Nicméně dort je na přípravu perfektní i pro amatéra jako jsem já a snad bude chutnat a babičce udělá radost. Tisíckrát děkuji :*

VerdaKumhal: Taktéž zdravím, použila bych tu menší formu, s průměrem 26 cm. Já si už nepamatuji, o jakém průměru jsem použila já, je to už dlouho. Ale mám dojem, že byla o průměru 24 cm. Přeji vám, ať se podaří a dejte vědět .;-) A těším se na foto.:-K

Dobrý den, chystám se dělat dort o víkendu pro babičku a nevím, zda je lepší jej péct ve formě o průměru 26 nebo 28 cm. Poradíte prosím? Děkuji.
Jinak recept vypadá dobře, snad ho zvládnu. Případně pak přidám s dovolením foto.
Jinak paní autorko, máte to nádherné.

Ještě jednou děkuji za pochvalu:-8:-K

Nádherná práce:-K+19:-p:yes:

Teda Maruško, tvoji trpělivost a "Rotšildovy" peníze, tak jsem spokojená. To je nádhera:yes::yes:+

rebeka::-8:-8:-8 a nic se neděje;-):-*

Merylas: Maru, promiň...já jsem byla tak unešena touto nádherou, že jsem ani komentíky nečetla:-8;-):-D
děkuju:-K

Všem děkuji za milé komentáře:-K

rebeka: Nadi, níže odpovídám Páji, jsou tam dva odkazy;-)

Krásně nazdobené!:yes::-p+15:-p:-)

Tématické fráze:
dia dort, dia korpus na dort, dia dorty, diabetický dort, diabetické dorty, dia dorty recepty, recept na dia dort, plněný dort, tvarohový dort s ananasem, dia dort recept, forma na plněný dort, tvarohový dia dort, tvarohový dort dia, jak upéct dia dort, dorty bez peceni s tvarohem, diabeticky dort recepty, dia korpus, plneny dort recept, plněné dorty, dia tvarohový dort

Suroviny:
vejce, sladidlo dia, mouka polohrubá, prášek do pečiva, voda, sůl, tvaroh ve vaničce, kompot ananasový, citronové aroma, rama cremefine, želatina prášková, šlehačka, třešně, meduňka

Přidat fotografie receptu