Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boerewors - Búrský buřt

Boerewors, známý také jako búrský buřt, je tradiční jihoafrický klobásový výrobek, který je oblíbený mezi milovníky grilování po celém světě. Tato klobásová specialita je vyrobena z mletého masa, ochuceného kořením a octem. Boerewors se tradičně griluje na otevřeném ohni.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Martinson Martinson

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min Bez doby odležení - 12 hodin

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, Bez doby odležení - 12 hodin)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 102 kJ /
6 478 kcal
Bílkoviny565,63 g
Tuky461,85 g
Vláknina3,33 g
Cholesterol 1,46 g
Sodík 17,40 g
Sůl42,75 g
Sacharidy12,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Veškeré maso nakrájíme na co nejjemnější kostičky ideálně 5 mm. Aby se maso lépe krájelo, můžeme ho na 2 hodiny před krájením dát do mrazáku, maso hezky zatuhne. Krok 2: Koriandr opražíme na pánvi, pak ho v hmoždíři nadrtíme, přidáme ostatní a velmi jemně, ale důkladně vše promícháme kromě octa a necháme pod strečovou folií v adekvátní nádobě odpočinout na cca 12 hodin. Krok 3: Po uplynutí této doby si v mlýnku na maso připravíme kolečko s většími dírami, do směsi vlejeme ocet, dobře promícháme, přemeleme v mlýnku, ještě jednou, tentokráte přes kolečko s menšími dírkami. Krok 4: Když je hotovo, ihned narážíme do střívka s tím, že se obvykle buřt stáčí do spirály z jednho kusu, ale nic nepokazíme, pokud budeme dělat buřty ve tvaru našich klobás. Krok 5: Když je směs naražena, ihned se klade na gril a to do vysoké teploty - ve vzdálenosti 10 cm od roštu nesmíme udržet ruku. Grilování (obou stran) trvá cca 15 min. Dbáme opatrnosti při obracení, aby nám buřt neprasknul. Krok 6: Ideální omáčka je chutney, avšak v našich podmíkách je těžké koupit kvalitní produkt. Křen s jablkem a čerstvým chlebem bohatě postačí.

Zveřejněno 17. 1. 2012

Poznámka autora Martinson

Můžete použít i přední maso, ale musí se dobře odblanit a zbavit loje.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boerewors - Búrský buřt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mMKr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boerewors - Búrský buřt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mMKr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

MiddagHumsterland 10. 9. 2015 11:42
Pro autora receptu: Prominte, Vas zpusob pripravy boerewors se mi zda ponekud nestastnym. Nevim, kde jste ho nasel. Ale klasicke afrikanske recepty maji ponekud jine slozeni.

1/ Hlavni ingredience: Worcesterova omacka, drceny/mlety hrebicek + drcena/mleta seminka koriandru.

Zvyknout si na chut hrebicku v burtiku je zcela induvidualni. Ja s tim problem nemam a beru tuto chut jako lokalni folklor. Je to stejne jako suche burty v severnich castech Nizozemska.

2/ Ocet se da nahradit citronovou stavou /nektere recepty uvadeji balsamicovy ocet/.

Experimentatori pridavaji cesnek nebo syr. - to jen na okraj.

Martinson:OK:-K

Pajaska: Už jsem to níže upřesnil.

Musím souhlasit s poradou.Sádlo (nebo ze skopového luj) je syrová část prasete a je buď vnitřní a nebo hřbetní.To se škvaří na známé sádlo ve vaničkách např. a škvarky.Slanina je do solného nálevu nebo jenom soli nakládaný tučný vepřový bok,je prorostlá a následně vyuzená.Někde se jen suší.A špek je vyuzené syrové hřbetní sádlo s kruponem- kůží.;-);-)

To nemá s hnidopišstvím nic společného, ale špek a sádlo je nebe a dudy.Změní to chuť výrobku.:-p

porada: Dobře, tak pro hnidopichy - hřbetní neškvařené sádlo. ;-)

porada:Existuje i syrový špek z vepřového pupku;-)

Špek je již hotový tepelně opracovaný výrobek. Nic syrového.
Odkaz pro info přiložen.;-)
http://www.makro.cz/public/278980

Jana Remkova: Přesně tak, špek je syrový, slanina uzená, ale i tak se dá použít slanina, je to na chutích. A ve finále se dá špek nahradit tučnějším bůčkem. Díky všem za přívítání!

Možná blbý dotaz, ale zeptám se. Jaký je rozdíl mezi špekem a slaninou?:-O Jinak Martinson vítej na Topreceptech, rebeka má pravdu, chlapů máme málo, tak ať se ti tady líbí;-):-K:-K A za recept plusík, :yes: jen teda fakt já zabedněnec neznám ten rozdíl..až teď mne napadlo, syrový je špek a uzený slanina?:-8

To nemusí být špatné:-p:yes:

Ten búbuřt vypadá jedle,máme je rádi.Teda originál a je dobře tu mít recept,můžeme si ho připravit doma,z kvalitních surovin a dle vlastní chuti.;-):yes::yes:Těším se na foto.:-) Jinak mezi námi,lze grilovat i teď,my grilovali na Silvestra.:-)):-))

Martinson: Martine, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového člena a přeji ti, aby se ti tu s náma líbilo.
Za recept ti dávám 4.bod:yes:vypadá to na dobrotu:yes:

Jó, tak takový věci já můžu. :yes: Super recept.
Jinak tě tu jménem mužské menšiny taky vítám.

spagetka: Tak to já se budu snažit, abych si to hýčkání zasloužil!;-)

Tématické fráze:
rozdíl mezi špekem a slaninou, rozdíl mezi slaninou a špekem, syrový špek, rozdíl špek slanina, špek - slanina rozdíl, nakladany spek, neškvařené sádlo, rozdil mezi slaninou a buckem, špek-slanina- rozdíl, jaký je rozdíl mezi špekem a slaninou, jaky je rozdil mezi slaninou a špekem, buřty se zelím, suchý buřt, rozdil mezi buckem a slaninou, buřty na grilu recepty, co uvarit z burtu, top recepty-búrský buřt, spek slanina rozdil, buřty střívko, recept na burty v octě

Suroviny:
hovězí zadní, bůček bez kosti, špek, koriandr, sůl, pepř mletý, ořech muškátový, ocet,

Přidat fotografie receptu