Postup přípravy
Krok 1: Odvážíme si všechny sypké přísady a odměříme (popř.také odvážíme) i ty tekuté. Přichystáme si k ruce i všechno ostatní (vejce apod.) co také patří do zadělávaného těsta.
Krok 2: Část tekutiny mírně ohřejeme tak, aby byla vlažná, nikoli horká a rozmícháme v ní část (lžíci) cukru, všechno droždí a tolik mouky, aby vzniklo těstíčko.Hotový kvásek necháme vzejít (zvětšit objem). Trvá to asi 15-20 minut, podle okolní teploty.
Krok 3: Kvásek vyškrábeme do mísy, ve které budeme zadělávat těsto, přidáme ostatní suroviny a buď vařečkou (a pak dále rukou) nebo robotem vymísíme těsto. Hotové těsto mírně zaprášíme moukou a necháme nakynout, až zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi hodinu a máme ho připraveno pro zpracování.
Krok 4: Tekutiny, přidávané do těsta by nikdy neměly být horké - ničí to kvasinky.
Zrovna tak by ale zbytek surovin neměl být naopak studený (přinesený třeba z chladné chodby, ze spíže) - těsto bude pomaleji kynout. Krok 5: Mísu s těstem můžete při kynutí zakrýt (čistou utěrkou), těsto nebude okoralé.
Máte-li pocit, že těsto pomalu kyne, přeneste si mísu s ním do teplejšího prostředí, popř. mísu posaďte na hrnec s teplou (ne vřící) vodou. Krok 6: Těsto, ve kterém je hodně tuku nebo i cukru, kyne pomaleji a potřebuje i více droždí.
Zrovna tak by ale zbytek surovin neměl být naopak studený (přinesený třeba z chladné chodby, ze spíže) - těsto bude pomaleji kynout. Krok 5: Mísu s těstem můžete při kynutí zakrýt (čistou utěrkou), těsto nebude okoralé.
Máte-li pocit, že těsto pomalu kyne, přeneste si mísu s ním do teplejšího prostředí, popř. mísu posaďte na hrnec s teplou (ne vřící) vodou. Krok 6: Těsto, ve kterém je hodně tuku nebo i cukru, kyne pomaleji a potřebuje i více droždí.
Zveřejněno 21. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jak na výrobu kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x7Q9
Moje poznámka
Jak na výrobu kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x7Q9
Nejnovější recepty
Točený mazanec s ořechy
Přidáno před 3 hodinami
Cizrna s pórkem a sušenými rajčaty
Přidáno před 4 hodinami
Čekankový salát s ředkvičkami
Přidáno před 6 hodinami
Jahodovo-tvarohová zmrzlina
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové s cibulovou omáčkou a paloučkovým knedlíkem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 13. 4. 2025 13:14
Roláda s kopřivami
Přidáno 13. 4. 2025 13:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ledvinky na smetaně
Karel1234 před 2 hodinami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
veronika_straka před 2 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Petule123 před 4 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
lunav1 před 5 hodinami
Velikonoční nádivka z letáku Albert
radekfiala před 6 hodinami
Domácí kmínový chleba
MaKaDuHa před 11 hodinami
Kuřecí vývar
MaKaDuHa před 11 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
Yennefer1 před 13 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Antonausprag před 18 hodinami
Bleskový kynutý mazanec
Konsel před 18 hodinami
Tématické fráze:
kynute testo,
jak na kynute testo,
když nekyne těsto,
proč těsto nekyne,
kynuté těsto postup,
proč nekyne těsto,
těsto kynuté pod vodou,
když těsto nekyne,
těsto kynuté pod vodou recepty,
těsto nekyne,
kinuté těsto,
postup na kynute testo,
kynute testo nekyne,
kynuté těsto rady,
výroba těsta na ryby,
kynutétěsto,
výrobky z kynutého těsta,
kynuté těsto pod vodou,
těsto nenakynulo,
postup kynutého těsta
Suroviny:
droždí
Komentáře (44)