Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat a upéct kynuté těsto

Hodnocení receptu je 4,6 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Když nám těsto vykynulo na dvojnásobek původního objemu, je čas ho zpracovat a upéct (nemáme-li možnost to udělat hned, těsto jen propracujeme a necháme znovu kynout). Krok 2: Vyklopíme těsto z mísy na mírně! pomoučenou desku stolu. Krok 3: Pořádně ho propracujeme, prohněteme (přetužíme ho), aby se nám s ním lépe pracovalo. Krok 4: Nakrájíme ho na potřebné dílky. Krok 5: Z každého dílku PŘED vlastním tvarováním uděláme bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout - těsto pak bude mírně nadýchané a při tvarování nebude tolik pružit, bude se s ním lépe pracovat. Krok 6: Začneme tvarovat - vyválíme, utvoříme z bulky potřebný tvar a z něj zformujeme výrobek, který necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií nakynout. Krok 7: Po nakynutí zlehka potřeme vejcem (vejcem s vodou, mlékem - podle toho, jak máme psáno v receptu) a plech vložíme do dobře vyhřáté trouby. Krok 8: Pokud bude trouba málo horká, těsto bude kynozt spíš do stran (rozleje se) než vzhůru a výsledkem bude širší a plošší (byť stále dobré) pečivo.
Upečeno, můžeme servírovat. Krok 9: Každá trouba peče jinak (někdy opravdu VÝRAZNĚ jinak), proto se úplně nespoléhejte na teploty a časy, psané u receptů, ale na vlastní oči a nos.
Menší tvary (koláče, bulky, rohlíky) je třeba péct na vysokou teplotu a kratší dobu - při nižší teplotě je budete muset péct déle a pečivo tím vysušíte.
Naopak - vánočky, chleby, věnce, velké veky aj. pečeme při trochu nižší teplotě a delší dobu. Pokud je budete péct příliš prudce, krásně vyskočí, nádherně se zabarví, budou vypadat hotově, ale po vytažení z trouby klesnou jako nafukovací míč propíchlý špendlíkem - vevnitř budou nedopečené a srazí se.

Zveřejněno 24. 1. 2012

Poznámka autorky cathleen

JAK VYROBIT KYNUTÉ těsto je popsáno v http://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyrob...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jak zpracovat a upéct kynuté těsto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M5YA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jak zpracovat a upéct kynuté těsto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M5YA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (25)

tak doufám že pomůže i mne, já taky opakovaně s kynutým těstem začínám, zatím si těsto "dělá co chce":-Q:-O8-(;-( ještě jsem nad ním nezvítězila, tak těď bude pokus nanaovo )po xsté):-*Moc děkuju Cathleen za tento recept:-K

cathleen: Takových lidí co se snaží jiným pomoct bohužel moc neví. Moc si toho vážím:-K

Zobrazit 3 starší odpovědi

Tento popis určitě pomůže všem, kteří s kynutým těstem začínají;-):yes:

Krásně popsaný a nafocený fotopostup:-K+14:yes::-KMáme stejnou mašlovačku;-):-))

Irrena::-D hlavně až po míchání ať ti nespadne do těsta

Krásná práce:yes: chválihodné:yes:+11

:-* +10 :yes:

Pavla:Pavličko zkus recept na "šátečky s malinovou marmeládou".To těsto dáš jenom dohromady ,žádné urputné mísení a podaří se vždycky.
Je tam i olej docela malé množství a já ho do těsta vážim váha oleje do těsta je 47 gramu ,protože tak malé množství se odměrkou těžko změří! Vyjde z toho vláčné nadýchané těsto se kterým se dobře pracuje a po upečení nemá konkurenci.Co já jsem se jenom natrápila s kynutým těstem,než jsem tady našla tenhle recept!

Je tady jeden recept na kynuté těsto ,který se vždy podaří a to jsou "Šátečky s malinovou marmeládou " tohle těsto se vždycky povede, ani jednou se nestalo,že se nepodařilo a to jsem ho pekla už snad 50 x.

Betyna:to zkusím, ty čepičky mám;-)Mám taky pocit že moje pekárna moc zahřívá při kynutí;-)

cathleen: krásně vypracovaný recept na kynuté těsto, které někdy dává zabrat i zkušeným kuchařkám a začátečnice ho určitě ocení;-)
S úsměvem vzpomínám na rodiče, kdy maminka zadělala těsto a tatínek hnětl. Vždycky mu říkala aby hnětl tak dlouho, dokud se nebudou navrchu dělat bublinky. Tatínka bolela ruka, ale k bublinkám se vždy překonal;-) Knedlíky a vůbec všechno měla maminka nepřekonatelně nadýchané:yes:
Ty máš Cathleen 9.boda:yes:

Irrena: jedna z mojich pekáren, úplně první, při kynutí hodně hřála a taky okorával povrch těsta, to jsem vyřešila tak, že jsem po ukončení míchání na nádobu nasazovala takovu tu igelitovou "čepičku" co má gumičku kolem dokola, prodává se to např. v Tescu. Když si tvaruju ty bulky z kynutého těsta, tak je přikrývám mikrotenovým přířezem, aby na povrchu neoschly a pečivo taky nechávám kynout pod mikrotenovým přířezem, aby na povrchu neoschlo a pak neprasklo.

:yes: +1

;-):yes::yes:

Jiřička 24. 1. 2012 11:39
Já první prohnětení udělám vařečkou a pak si vezmu ruční šlehač, ale s nástavci na hnětení a hnětu tak dlouho až se těsto nelepí na stěnu misky ( to je zase rada mé maminky) , urovnám a posypu moukou, přikreji utěrkou, nechám kynout, a když zdvojnásobí objem tak ho jen vařečkou prohnětu, nechám znovu vykynout a mohu pracovat. Těsto mám vždy pěkné.

cathleen:Cathleen netrhá se, jen prostě nemůžu ten malinko okoralý povrch (z pečky) zapracovat řádně do těsta a je pak takové vrásčité.Nedokážu to pořádně popsat, asi ho nepropracuju pořádně:-8:-8

Pavla: zkuste těsto, po asi půlhodince kynutí, znovu promísit a dokynout...to mu taky dělá moc dobře.;-)

Irrena: :-Oco to znamená...těsto není tak hlaďounké a celistvé...můžeš mi to upřesnit? Těsto se trhá nebo jaké tedy je?

Já mám spíš problém s tím, že po vykynutí a následném propracování těsto není tak hlaďounké a celistvé, v pekárně těsto na povrchu tak trochu osychá,nemohu ho dostat do krásně celistvé hmoty, jestli to málo propracuju?Nechávám jednotlivé hromádky znovu odpočinout a přesto po ukoulení do bulek se mi stává že těsto někde praskne:-8

To mě právě maminka vždycky "vyhrožovala", že budu mít buchty jak beton, když nepůjdou bubliny,bubliny to prý dělají "nadýchaný". Ale dám na Vás (maminka je hooodně stará škola, tak peče holt po staru), o víkendu to zkusím jenom pořádně propracovat, pak sem napíšu ;-). Děkuju.

Pavla: Pavli, ještě když jsem těsto dělávala pouze rukou (později robotem, pak v pekárně) nikdy jsem nevymíchávala až do bublin. Jen pěkně promísit, ať nikde nejsou hrudky, ať je těsto hladké a pružné a hotovo. A vždycky bylo výborné;-)

Jůů, krásný postup, díky :yes:, ale já mám spíš ten problém, že těsto neumím tzv. vymýchat. Nejde mi to, nebaví mě, bolí mě ruka a já nevim co všechno :-D. Maminka mě vždycky učila, že musím těsto vymýchávat "do bublin", ale kdo to má vydržet ;-(. Pekárnu nemám a asi jen tak mít nebudu, pořád nemám zbytečnou tisícovku na její nákup...;-(

To jsem zvědavá, kolik se ti tu objeví dotazů, kde a jak na to kynuté těsto:-O, protože si nepřečtou odkaz v Poznámce ;-);-), jinak prima :yes::yes::yes:
Jo a naprostý souhlas tím, že každá trouba opravdu peče jinak - i téže značky a že je nutno se spolehnout na tu svou a hlídat.;-)

Tématické fráze:
jak dlouho kyne testo, jak dlouho péct kynuté těsto, jak péct kynuté těsto, jak na kynute testo, co z kynutého těsta, kynute testo, co upect z kynuteho testa, jak dlouho má kynout těsto, co upect, jak dlouho se pece kynute testo, kynute testo se trha, na kolik pect kynute testo, jak pracovat s kynutým těstem, těsto se trhá, pečení kynutého těsta, jak má vypadat kynuté těsto, jak dlouho kyne kynuté těsto, co s kynutym testem, jak dlouho kyne těsto?, co upect na vikend

Suroviny:
vejce

Přidat fotografie receptu