Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bigos

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

taddy1 taddy1

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 803 kJ /
1 148 kcal
Bílkoviny182,05 g
Tuky35,45 g
Vláknina5,20 g
Cholesterol 502 mg
Sodík 4,66 g
Sůl10,90 g
Sacharidy22,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechno maso nakrájej na kostky cca 2 x 2 cm - raději větší než menší. Na tuku zpěníš cibuli krájenou na hrubo, zpěníš obě papriky poměrem podle toho, jak ostrý bigos chceš mít. Osmažíš na ní hovězí maso, osolíš, opepříš mletým pepřem, přidáš oboje zelí - jen s částí nálevu, co nejde slít, divoké koření (raději v plátýnku, aby se lépe odstranilo) a podliješ vroucí vodou - lépe vývarem, ale nejsme v profi kuchyni, tak pomůže kostka masoxu a dusíš. Po nějaké době - cca 30-ti minutách, necháš vodu vypařit a přidáš vepřové, pár vteřin osmahneš, podliješ zase vývarem nebo vroucí vodou a po dalších 10-ti minutách tam vraž uzené a klobásu nakrájenou na půl-kolečka. To vše už dovař do měkka. Koření můžeš vyjmout (já ho tam nechávám do druhého dne, aby se "rozleželo"). Bigos zahustíš jíškou, provaříš a je hotovo. Dochucení spočívá jen v soli a pepři, jinak tam všechno je. Přeji dobrou chuť.

Zveřejněno 27. 1. 2012

Poznámka autorky taddy1

Výborná záležitost na Silvestra, večírky s přáteli a zvlášť pak na povzbuzení do druhého dne po probdělé noci.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bigos

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E6rk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bigos

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E6rk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

zizala:Už na to kašlu

1974andrea: Tak je přidej znovu ;-):-K

xjurny:No smazal a asi i to podstatné, co jsem přidávala s odkazy:-S

Některé komentáře jsem včera mazal, chtěl jsem je pročistit. Diskuze o kapustě sem samozřejmě patří, ale asi jsem něco smazal omylem.

tejaja: To nevím, také jsem se včera divila :-O

Kde zmizli ostatné komentáre ? :-O Akej Jitkas zizala odpovedá ?:-O

Qvido:Pro méně chápavé kuchaře a nezkušené lidičky v oblasti vaření jsem seznam ingrediencí upravila. Víc jednoduše už to napsat neumím a Vy prostě ten bigos nevařte, asi by z toho vzniklo něco úplně jiného. Nechci říci "blaf", ale to je první, co mě napadlo při čtení Vašeho příspěvku. Zabývejte se zkoumáním názvů ingrediencí, to Vám půjde evidentně lépe. Jenom, prosím Vás, obcházejte sporák obloukem, tam Vaše parketa není. Přesto přeji příjemný víkend.

spagetka: A to já ano, vydrží mi do příštího nakládání, kdežto jen v soudku má tendenci ke konci se kazit a já jsem ho musela na jaře vyhazovat. Takhle nevyhodím nic. Vykysané zelí se steriluje jen krátce, jen, co chytnou víčka.

zizala: Jaru, holt jsem ze staré školy, zásadně kysané zelí nesteriluju, není důvod

spagetka: Kysané zelí sterilované existuje, prodlouží se tou sterilací doba spotřeby. Lze ho normálně koupit v Lidlu, Kauflandu a leckde jinde, je ve sklenicích.


Jitkas: Přesně tak :yes: Ještě existuje kysané zelí nesterilované, to se prodává v sáčcích.

Kyslá a sterilizovaná kapusta nie je to isté. A ako vraví Laďka, kyslá kapusta sa nesterilizuje. Je vykvasená v sude ( akomkoľvek ) a vydrží tam v pohode od októbra do jari.
Tak už to nepitvajte, toto jedlo si to nezaslúži.;-)

spagetka: Koukám, že se tu stává z kulinářského portálu diskusní. Ty komentáře neregistrovaného Jarouše, Quida - to sem prostě nepatří. Už jednou mě to donutilo recept odstranit, jeden dobrý človíček ho obnovil, za což mu veřejně děkuji. Tobě také za oporu. Pa a hezký víkend všem zdejším přátelům. :-)

kysané zelí se nesteriluje, není důvod totiž, pokud to někdo dělá, už zničí to co je ve vlastním kysání zelí to nejlepší a pak už opravdu nejde o kysané zelí, nýbrž o sterilované;-);-)

Zase zmatečnost v zadání ingrediencí. Sklenice kysaného a sklenice sterilovaného zelí. Vždyť je to totéž. Než se zelí sreriluje (což je druh konzervace), tak se nechává buď kvasit, nebo marinovat. Evidentně jde tedy o zelí kysané a marinované.

xjurny: Ano, domluveni. :-)

Tématické fráze:
bigoš, bigos polski, polsky bigos-recept, polévka bigos, bigos recept, bigus, polský bikoš, bikos recept, recept polský bigos, polska kuchyně recepty, recept na bigos, jak uvařit bigus, recept bigoš, bikoš po polsku, bikoš recepty, polské recepty, pravý bikos, bikos polevka, vykysané zelí, polská polévka bigos

Suroviny:
sádlo, cibule, maso hovězí, maso vepřové, maso uzené, klobása, zelí sterilované, zelí kysané, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, koření divoké, sůl, pepř mletý, jíška

Přidat fotografie receptu