Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tyrolské sýrové knedlíky v zahuštěném vývaru

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 160 kJ /
1 472 kcal
Bílkoviny65,85 g
Tuky112,61 g
Vláknina15,16 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 1,71 g
Sůl2,64 g
Sacharidy41,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z hovězího žebra, kořenové zeleniny, malého rajčete a koření připravíme dlouze tažený vývar (vše vložíme do studené vody a od bodu varu necháme zlehounka odpařovat 3-4 hodiny).
Nebo použijeme vývar připravený předem, nebo třeba i rychlý vývar z kostky, jsme-li tak zvyklí. Krok 2: Sýry nameleme na masovém strojku, nebo jemně nastrouháme. Krok 3: Dopředu nakrájíme housky na co nejmenší kousky. Krok 4: Pórek nakrájíme velmi najemno a orestujeme ho na jedné lžíci másla. Necháme vychladnout a promícháme s mletými sýry. Krok 5: Přidáme vejce, mléko a třikrát k němu "strouhneme" muškátový oříšek. Krok 6: Vše dobře promícháme a přisypeme nadrobno nakrájené housky. Osolíme, opepříme, promísíme a necháme asi 15 minut nasáknout.
Z této hmoty vytváříme kuličky velikosti golfového míčku a nakonec je trochu rozplácneme namočenou lžící.
V pánvi rozehřejeme zbytek másla (můžeme přidat pár kapek oleje, aby máslo neprskalo) a knedlíčky opečeme z obou stran. Necháme vychladnout a odmastit na papírové utěrce a poté vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut.

V kastrolku rozehřejeme 2 lžíce másla a zasypeme stejným množstvím mouky. Zalijeme připraveným vývarem do hustoty řidší omáčky a na mírné teplotě prováříme 20-30 minut.
Hotové knedlíčky podáváme přelité zahuštěným vývarem a konzumujeme lžící.

Knedlíčky je možné konzumovat i v polévce s nezahuštěným vývarem, nebo přelité přepuštěným máslem a posypané jemně strouhaným parmazánem.

Zveřejněno 28. 1. 2012

Poznámka autorky Eliza

Recept pochází z GastroNews.cz, článku "Knedlíčky na lžíci". Jelikož existuje několik variant tohoto receptu, předkládám svůj, oblíbený a vyzkoušený.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tyrolské sýrové knedlíky v zahuštěném vývaru

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9O63

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tyrolské sýrové knedlíky v zahuštěném vývaru

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9O63

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

;-):yes::yes:pěkné knedle:-*

:-p krása:yes::-K

Andrejko, syté to je opravdu hodně. Snědla jsem dva a odpadla jsem...:-D I manžel dal jen čtyři.
Ladi, tak si pochutnejte a vyblejskni nám výsledek...:yes:;-)

Eliza: tak zrovna tento díl jsem viděla taky a zuřila jsem u toho jak tajfún:-!:-! ta byla chytrá jak rádio Jerevan..příšerně nesymaptická a všechno věděla, znala..pamatuju si tu osobu docela přesně:no:
vůbec neměla šajnu o tom, jak se má správný vývar dělat..ale my..my víme:-8;-):yes::-D

rebeka: Občas se dívám na Prostřeno na Primě.. Byla tam taková namachrovaná oplácaná frajle (nějak před Vánoci) a tvrdila, že vývar se musí dělat krátce (asi půl hoďky), jinak by byl úplně "vyvařený"(jakože bez chuti)...:-O Bavila jsem se královsky, ale na druhou stranu je to strašné...ovšem komu není rady, tomu není pomoci:yes:

já ta žebra, milá El, zase vidím v pomaláči:-8 asi mám PHmánii:-D:-D
golfáče..hmm, velmi interesantní:-8;-):-):yes::yes:

:-ONo já jen hledím;-)Taková dobrůtka:-p+5:yes:A jak to krásně vypadá:-K:yes:

spagetka:No že to bude dobrota, to je mi jasný:-))

Jé teď mě napadlo, mám čerstvý kozí sýr z farmy od nás, už se těším, zítra bude pochoutka :-p:-p:-p
Manžel schválil, takže zítřejší oběd je jasný:yes::yes::yes:

1974andrea:Odpovím za Elizu, protože to znám - jo syté to je. Ale vynikající!!!!!:-p:-p:-p

To je velmi zajímavý recept a bude to asi i dost syté, viď?:yes:

:yes::yes::yes:

Krásné knedlíčky:-p:yes:

Eli, supéér :yes::yes: jen můj bavorák by ti řekl, co tam má co dělat gorgonzola (ber to jako vtip, ale fakt by to řekl:-D:-D)prostě dělám podle tchýňky, dávám krkonošský sýr.Ale je to dobrota, doporučuju ;-):-p:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
tyrolský knedlík, tyrolský knedlíček, tyrolské knedlíky se sýrem, sýrové knedlíčky, sýrové knedlíky, sýrový knedlík do polévky, tirolský knedlik, tyrolské knedle, tyrolský knedlík do polévky, tirolský knedlíček, tyrolské sýrové knedlíčky, tyrolské speciality, zahuštěný kuřecí vývar, sýrový knedlík, tyrolský štrudl, tyrolské recepty, sýrový knedlíky, dlouze tažený vývar, tažený vývar, špenátové knedlíky

Suroviny:
houska, vejce, pórek, gorgonzola, sýr, mléko, máslo, ořech muškátový, pepř černý, sůl, žebro hovězí, mrkev, celer, petržel, rajče, koření nové koření, bobkový list, pepř, sůl, máslo, mouka hladká

Přidat fotografie receptu