Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štrúdl z bílého jogurtu

Už vás nebaví dělat štrúdl jen z listového těsta? Vyzkoušejte něco nového, máme pro vás skvělý recept. Těsto je díky jogurtu vláčné, skvěle se s ním pracuje a navíc je univerzální. Lze ho použít pro sladké i slané pečení. Teď už jen zvolit tu nejlepší náplň.

Hodnocení receptu je 4,8 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

taddy1 taddy1

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 845 kJ /
3 787 kcal
Bílkoviny74,18 g
Tuky175,39 g
Vláknina41,75 g
Cholesterol 538 mg
Sodík 1,04 g
Sůl2,30 g
Sacharidy457,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme včas na 170 °C. Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kousky, nestrouháme. Krok 2: V prosáté mouce rozmícháme kypřicí prášek, změklý tuk, vejce, jogurt a špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Krok 3: Těsto rozdělíme na dva stejné díly. Každý rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát ve tvaru obdélníku o tloušťce asi 5 mm. Krok 4: Střed rozváleného těsta posypeme lehce strouhankou, poklademe jablky, poházíme lehce rozinkami a zasypeme cukrem s troškou mleté skořice. Boční okraje těsta o šířce asi 2 cm necháme volné. Na povrch naskládáme vlašské ořechy. Krok 5: Pravý a levý okraj těsta přehneme přes náplň jen lehce, aby při pečení náplň nevytékala ven. Poté přehneme přes náplň i horní a dolní třetinu těsta a lehce přitiskneme. Krok 6: Zabalené záviny přeneseme na plech, potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě do zlaté barvy asi 25-30 minut.

TIP: Další inspirace na jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 2. 2. 2012

Poznámka autorky taddy1

Pokud do těsta zabalíme makovou či tvarohovou náplň, získáme chutnou makovou, příp. tvarohovou buchtu. Těsto lze použít i pro slanou úpravu - plnění masovou, špenátovou směsí. Ale jako štrúdl se osvědčilo nejlépe.

V poslední době dělám tento recept častěji a osvědčilo se mi udělat těsto dříve a nechat pár hodin nebo přes noc zabalené v lednici. Pak včas vyndat na pokojovou teplotu, aby se s ním dobře pracovalo. Výsledek je znatelně lepší. :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrúdl z bílého jogurtu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Og7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrúdl z bílého jogurtu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Og7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (32)

Jednoduché těsto, krásně křehké. Doporučuji ☺️

MamlajdaD: Moc a moc děkuji za krásná slova :-K

Taddy1: Tenhle tvůj komentík se mi moc líbí! Recepty po babičkách jsou vždycky ty nejlepší, nejen proto, že jsou opravdu moc dobré, ale i proto, že jsou plné krásných vzpomínek! ;-):-8:-K A budeš se divit, také znám radost ze znovu objevevého ztraceného receptu! To se mi přihodilo dost nedávno. ;-):-D. Přeji ti hodně úspěchů v životě, ve vaření a taky hodně zdraví! :-K:-K:-K

MamlajdaD: Děkuji moc. Já mám s tímhle receptem opravdu velký úspěch u každého, kdo ochutná. Těsto dělávala moje babička a já jsem ztratila sešítek, kde byl recept napsaný. Babička už mi shůry recept znovu dát nemohla a trvalo hodně let, než mi vypadl z dlouho nečtené knížky babiččinou rukou napsaný recept na lístku ze starého trhacího kalendáře. :-K

taddy1: To se stane každému, že se upíše, já mám spoustu překlepů, vše po sobě čtu a i tak mi semtam nějaká chybka uteče. ;-) Ale recept se mi moc líbí, možná někdy zkusím. :yes:<3:-K

ivulinka: Děkuji a omlouvám se za takový nesmyslný překlep.

Lenka01: Děkuji za všímavost. Často podle tohoto receptu také dělávám, už vyhazuji staré popsané papírky s recepty, ale toho jsem si vážně nevšimla, že jsem tam napsala takový nesmysl. Tím se všem omlouvám a děkuji za opravu.

Lenka01: Opraveno;-)

Lenka 01: :yes::-D Jsi opravdu všímavá! :yes::-K:-K Některá z děvčat moderátorek to jistě opraví na gramy, ale je legrace, že si toho za osm let nikdo nevšiml. ;-):-D:-8

2,5kg hery? Vážně?? :-O :-Q

ja třeba dala misto strouhanky musli a bomba
:-8

mika59: S mákem ho také dělám a je moc dobrý. Tohle těsto je dobré i pro slanou nápln, případně nejen jako štrůdl, ale jdou z toho dělat dobré šátečky nebo "šneky" - at už sladké a nebo slané. Těsto je dost univerzální, dala jsem ho sem jako štrůdl, protože ten se dočkal největší obliby v mém okolí.

potkanek: Samozřejmě lze použít máslo i jiný tuk vhodný do pečení, případně kombinace, ale mám vyzkoušeno, že z Hery je opravdu nejlepší. Ona má v sobě jinou chut, která těstu dodá "šmrc".

vyzkouším s mákem,vypadá dobře :yes::-p

Mohu použít máslo , když zrovna nemám heru nebo dát půl na půl děkuji ;-)

Tématické fráze:
štrudl z jogurtu, výborný štrůdl z jogurtu, štrůdl z héry a jogurtu, těsto na štrůdl z bílého jogurtu, štrůdl z bílých jogurtů, těsto na štrudl z jogurtu bez hery, těsto na štrudl z héry, těsto z bílého jogurtu, bílý jogurt recepty, recept na štrůdl z jogurtu, pečeme z jogurtu, těsto na štrůdl z jogurtu, pečení z bílého jogurtu, jogurtový štrúdl, štrudl s jogurtu, strůdl jogurt, jogurtové těsto na štrůdl, bílý jogurt recept, pečeni z jogurtu, závin z bílého jogurtu

Suroviny:
mouka polohrubá, tuk hera, vejce, kypřící prášek, jogurt bílý, sůl, jablko, cukr, skořice mletá, rozinky, ořechy vlašské, strouhanka, vejce

Přidat fotografie receptu