Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 639 kJ / 3 977 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,89 g |
Tuky | 173,18 g |
Vláknina | 9,40 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 726 mg |
Sůl | 2,96 g |
Sacharidy | 537,01 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
Krok 2: Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a nekolikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).
Krok 3: Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmící. Pokud budete míchat příliš razantně, vyžnete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.
Krok 4: Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spray, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.
Krok 5: Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min.
Krok 6: Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5min. odpočinout.
Krok 7: Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.
Krok 8: Postup na krém:
Pudink svaříme ve vodě do husta. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění.
Přikryjeme fólií a necháme schladnout.
Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs Krok 9: Vychladlý korpus dvakrát lehce dokola nařízneme a pomocí nitě jej překrojíme, jako se krájí knedlíky. Krok 10: Spodní části namažeme krémem, poklademe višněmi. Příklopnou část lehce pokropíme šťávou z kompotu s trochou rumu. Potřeme jí slabě krémem a přiklopíme. Krok 11: Skompletovaný korpus pomažeme zbytkem krému, vyrovnáme nerovnosti, uhladíme a dáme stuhnout. Krok 12: Ztuhlý korpus potáhneme rozválenou potahovkou, uhladíme. Dozdobíme dle možností a fantazie, pokud máme nějaká vykrajovátka. Kvítky přilepujeme rozehřátými kousky potahovky. Krok 13: Na polokopulku rozválím kousek hmoty a na třeba otočené mističce vytvarujeme. Naděláme otvory na kvítka a necháme zaschnout. Po uschnutí posadíme na dort, přichytíme na povrch kvítky a lístečky. Krok 14: Kolem dortu uválíme váleček, dle možností vymačkáme ozdobný lem a doladíme vzhled dortu.
Pudink svaříme ve vodě do husta. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění.
Přikryjeme fólií a necháme schladnout.
Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs Krok 9: Vychladlý korpus dvakrát lehce dokola nařízneme a pomocí nitě jej překrojíme, jako se krájí knedlíky. Krok 10: Spodní části namažeme krémem, poklademe višněmi. Příklopnou část lehce pokropíme šťávou z kompotu s trochou rumu. Potřeme jí slabě krémem a přiklopíme. Krok 11: Skompletovaný korpus pomažeme zbytkem krému, vyrovnáme nerovnosti, uhladíme a dáme stuhnout. Krok 12: Ztuhlý korpus potáhneme rozválenou potahovkou, uhladíme. Dozdobíme dle možností a fantazie, pokud máme nějaká vykrajovátka. Kvítky přilepujeme rozehřátými kousky potahovky. Krok 13: Na polokopulku rozválím kousek hmoty a na třeba otočené mističce vytvarujeme. Naděláme otvory na kvítka a necháme zaschnout. Po uschnutí posadíme na dort, přichytíme na povrch kvítky a lístečky. Krok 14: Kolem dortu uválíme váleček, dle možností vymačkáme ozdobný lem a doladíme vzhled dortu.
Zveřejněno 3. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort s hortenziemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Wm7W
Moje poznámka
Dort s hortenziemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Wm7W
Nejnovější recepty
Bramborový salát pro sváteční chvíle
Přidáno před 8 hodinami
Hostomický likér
Přidáno před 11 hodinami
Pečený kuřecí gyros
Přidáno před 11 hodinami
Plněné perníčky
Přidáno před 15 hodinami
Bulgur s rukolou a granátovým jablkem
Přidáno před 16 hodinami
Vánoční makové stromečky
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Cukrovinky na adventních trzích v Praze: Čokolády za 320 Kč, skvělé cukroví na Jiřáku i perníčkový sirup na Míráku
Lékárna.cz: Zdravější sladidla pro vaši linii, zdraví a vánoční pečení bez výčitek
Jak na ty nejlepší vanilkové rohlíčky a jakou mouku do nich použít? Nejčastěji je to hladká, vynikající jsou s ořechy i mandlemi
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nepečené mandarinkové řezy
Jana1973 před 6 hodinami
Cizrna po indicku
martdol@seznam.cz před 7 hodinami
Kuře na kari
Hanina65 před 7 hodinami
Kulajdička, jak ji dělala maminka
misak2 před 12 hodinami
Kaldounová polévka
Hanina65 před 12 hodinami
Falešný "segedín" z cukety
MartinMartin před 13 hodinami
Jelení guláš
MartinMartin před 13 hodinami
Guláš z jeleního masa
Simonyta před 13 hodinami
Cibulová polévka
Kajkajak před 13 hodinami
Domácí listový závin se slanou náplní
Wikki před 14 hodinami
Tématické fráze:
dort košík fotopostup,
čím přilepit fondán,
úžasné dorty videa,
práce s potahovou hmotou,
hortenzie postup,
svatební dort s hortenzií,
čím přilepit ruze na dort,
dort vařečka,
fotopostup na dort loď,
dorty s potahovkou,
svatební dort hortenzie,
cim prilepit ozdoby na fondan,
dort řád zlaté vařečky,
kolik potahovky na dort,
svatební dort s hortenziemi,
fotopostup hortenzie,
jak ozdobit dort,
práce s potahovou hmotou na dorty,
kolik potahove hmoty na třípatrový dort,
úžasné dorty
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr písek,
vejce,
prášek do pečiva,
olej,
voda,
tresť rumová,
sůl,
máslo,
pudink vanilkový,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
voda,
čokoláda bílá,
kompot višňový,
rum,
smartflex
Komentáře (64)