Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový mousse s jemnou příchutí pomeranče

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Miquel Miquel

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 839 kJ /
1 635 kcal
Bílkoviny28,33 g
Tuky88,00 g
Vláknina9,60 g
Cholesterol 941 mg
Sodík 172 mg
Sůl0,39 g
Sacharidy177,51 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vodní lázni ušleháme do tuhé světle žluté pěny žloutky, med,cukr, muškátový oříšek a pomerančovou kůru. Odstavíme a za občasného promíchnutí necháme vychladit. Krok 2: Rozpustíme 120 g čokolády ve vodní lázni. Čokoládu opatrně smícháme s hmotou ze žloutků a necháme opět vychladit. Krok 3: Smetanu vyšleháme do tuha. Do vychladlé směsi žloutků a čokolády přidáme dvě lžíce vyšlehané smetany a dobře promícháme. Poté pomalu a opatrně vmícháme zbytek šlehačky. Pěnu dáme do lednice na 15-20 minut. Krok 4: Mezitím si připravíme ozdobný okraj. Na jedné straně fóliového proužku přehneme okraj asi 1 cm. Krok 5: Proužky položíme na stůl (pracovní plochu) těsně vedle sebe. Krok 6: Připravíme si 4 kousky lepicí pásky. Nad párou si rozehřejeme 40 g čokolády. Necháme jí mírně vychladnout. Krok 7: Naplníme si zdobicí sáček (stačí igelitový sáček s odstřihnutým růžkem) a dlouhými tahy sem a tam ozdobíme fólie s tím že centimetrový ohyb necháme čistý. Čokoládu necháme chvíli zavadnout a pak pomocí lepicí pásky tvarujeme formy ve tvaru slzy, centimetrový ohyb bude navrchu fólie. Krok 8: Formy naskládáme na rovný podklad. Cukrářským sáčkem naplníme formy pěnou. Krok 9: Dáme do lednice a necháme minimálně 6 hodin zatuhnout. Poté posypeme kakaem dáme na talíř na kterém budeme mousse podávat a teprve potom odstraníme fólii a dozdobíme.

Zveřejněno 5. 2. 2012

Poznámka autora Miquel

*Použil jsem čokoládu Côte ďOr se 70% kakaa a 35% smetanu.

*Na prezentační foto jsem použil na posyp jemně nastrouhanou bílou čokoládu, na řezu je potom použito kakao.

*Může se stát že když smícháme čokoládu se žloutky že nám hmota ztuhne a vytvoří se chuchvalce. Nic se neděje po přidání dvou lžic šlehačky (jak je uvedeno v receptu) se směs opět rozpustí.

*Mousse můžeme podávat také ve sklenicích nebo udělat jako klasický kulatý dort proložený piškoty máčených v pomerančovém likéru.

*I když tento recept uvádí že je na čtyři porce, z daného množství lze vytvořit až šest těchto minidortíčků.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový mousse s jemnou příchutí pomeranče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WmLX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový mousse s jemnou příchutí pomeranče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WmLX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Vyzkoušeno, vynikající, přidala jsem s dovolením foto, nemám to tak dokonalé, ale chuť je úžasnááááá :yes::-K díky moc

kvinek: Už jsem se lek že vám pěna nechutnala nebo že se nepovedla:-)):yes: Těší mě že jsem alespoň malou částí přispěl k úspěchu;-):-K

Milý Miqueli, musím se na Vás zlobit. Vaše pěna přispěla k bleskovému záhadnému zmizení dortu, který byl plánován min. na 3 dny (byl opravdu velký :-) ). Budu však ráda, pokud ten uschovaný chudáček vydrží do rána - momentálně se třese v koutě ledničky a čeká na svůj osud (nezvratný) :-p
Ne, teď bez legrace, pěna v kombinaci s pomerančovou šťávou a odlehčeným šlehačkovo-zakysankovým krémem je úplně skvostná, přítel prohlásil, že je to jeden z nejlepších dortů, co kdy jedl :-K a proto Vám také patří můj dík :-K:-K:-K

kvinek: Jé děkuji:-Kvelice mě potěšilo že se někdo nechal inspirovat mým receptem:yes: Mě osobně tato pěna chutná že je tam cítit ten pomeranč, že to není jen samotná chuť čokolády;-)

Dnes jsem se nechala inspirovat touto pěnou a vytvořila příteli ke svátku dort. Jako podklad celozrnný piškot pokapaný pomerančovou šťávou, na to trochu punčoviny z odřezků (vykrajovala jsem srdce). Dále tato čoko mousse (bez pomerančové kůry), vrstva piškotů zvlhčených pomerančovou šťávou a vrstva šlehačky smíchané se zakysanou smetanou se ztužovačem. Zdobeno oběma krémy a lemováno trubičkami. Dort jsme zatím nenakrojili, ale samozřejmě jsem při zdobení neodolala a ujídala a musím říct, že je pěna výbornááá:-! :-p Jelikož jsem ale měla pouze 55% čokoládu, je krapet sladší, tak snad to stáhne ta pomerančová šťáva. Příště, pokud budu pracovat se stejnou čokoládou, nebudu žloutky sladit.
Velmi sympatické je i tepelné zpracování žloutků - všechny čokoládové pěny, na které jsem doposud narazila byly se syrovými vejci :-K
Každopádně za nápad i recept ještě jednou autorovi vřele děkuji :-K Doufám, že brzy přibude zase nějaká skvělá pochoutka:-! :-)

Irrena: Měla by.Já už jsem to dělal několikrát a vždy mi to zůstalo na té pěně ;-)

Krása:yes::yes::yes:Ještě dotaz, když se ta folie odstraní, čokoláda zůstane na hmotě?????

Krásné a určitě moc dobré!:yes:

jééééžíš to musí být dobré:-D:yes:

Děkuji:-Kvšem za body a komentáře:yes:

Máš zlaté a šikovné ručičky:yes::-O:-p:-K

jůůůů to se mi líbí;-):-)):yes:

Hned jsem si myslela, že to bude Tvůj recept, už podle fotky. Mousse mám ráda, tohle je zajímavé pojetí :-p:yes::yes:

co dodat, fakt nádhera:yes::yes::yes::-p

:yes: super

Tématické fráze:
recept na cokoladovy mousse, čokoládový mousse, cokoladove mousse, čokoládový mousse dort, cokoladovy mousse recept, čokoládovo pomerančový dort recept, čoko mousse, cokoladovy dort mousse, čokoládový mouss, čokoládový pomeranč, pomeranč v čokoládě recept, pomerančový mousse, čokoládový dort s pomerančem, recept na mousse italský, mausse, dort s pomerančovou příchutí, pěna s pernikovou přichuti, čokomosse, mouss dezerty, čokoládové mousse dort

Suroviny:
žloutek, med, cukr krupice, ořech muškátový, pomeranče, čokoláda hořká, smetana, čokoláda hořká, kakao, jahody, ostružiny, pomeranče

Přidat fotografie receptu