Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelítka Rozpis na 10 kg

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

fb.lib fb.lib

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie122 821 kJ /
29 355 kcal
Bílkoviny947,53 g
Tuky1 779,39 g
Vláknina228,00 g
Cholesterol 7,13 g
Sodík 76,71 g
Sůl190,00 g
Sacharidy2 278,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den před zabijačkou uvaříme kroupy. Nesmějí být ani tvrdé ani rozvařené. Vodu scedíme a kroupy neproplachujeme, aby se lépe spojily s krví. Rozloží se v tenčí vrstvě, aby vychladly a uchováme je v chladnu. Krok 2: Očištěná a upravená střeva nakrájíme a na jednom konci zašpejlujeme. Krok 3: Maso a vnitřnosti povaříme, každé zvlášť!. Krok 4: Vyškvařené střevní sádlo oddělíme od škvarků. Krok 5: Maso nasekáme nahrubo, tučné části a škvarky jemněji. Vnitřnosti umeleme s opečenou cibulí. Krok 6: Vychlazené kroupy promícháme s prosezenou krví, pak přidáme ostatní suroviny a hustotu upravíme vývarem. Krok 7: Naplněná zašpejlovaná jelítka vkládáme do vroucí vody a po dobu 30 minut udržujeme teplotu vody na 85-90°C. Správně uvařená jelítka plavou na hladině a když je propíchneme, nevytéká červená tekutina. Krok 8: Jelítka vyjmeme cedníkem z horké vody, opláchneme ve studené vodě a rozložíme v jedné vrstvě na rošt do chladné místnosti. Občas obrátíme. Krok 9: Úplně vychladlé skladujeme při 0°C asi 3 dny. Před podáním opékáme.

Zveřejněno 5. 2. 2012

Poznámka autora fb.lib

Směs do jelit můžeme i péci na plotně (míchá se) a kroupy se používají do polévky.

Při zabijačce se dělají i žemlová jelítka, staročeská žemlová jelítka, francouzská jelítka (bílá), ledvinová jelítka, nejsou tak známá a každé má svoji recepturu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelítka Rozpis na 10 kg

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jLZz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelítka Rozpis na 10 kg

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jLZz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

fb.lib:
Dobrý den, měla bych zájem o recepty. Bylo by tedy možné je zaslat ? Moc děkuji

fb.lib: Mně se Tvé recepty líbí, a myslím, že většině ostatních také, jen to nesmí být po deseti denně. Mne by zajímal rcp na taliány - ty miluji, ale ta cena!
;-) Tak klidně přidávej a když k tomu dáš své postřehy při vaření .... Škoda, že nemáš fotky.
;-) A podobné, jako "Solení masa na uzení" můžeš dát do článků.

jarda Kadic:Přesně tak, můj děda kupoval střev více a když mu zbyly udělal těsto na bramboráky dal do nich uzeninu a udělal jaternice které uvařil. Pak se opékaly jako normální jatrnice. Bylo to skvělé rád na to vzpomínám.:yes:

Nadja:Recepty mistra uzenáře od agentůry VPK vydavané jako sešit v roce 1992 ale recepty jsou z totalitních recepisů.Mám i pekaře a rybáře.Moc jsem recepty nedávám jelikož to lidé odsuzují tak pokud opravdu někdo chce tak recepty dám do WORDU a posílám emailem a poté je dávám na stránky kde jim to nevadí.Sešit obsahuje Tlačenky,paštiky,klobásy,Taliáni,Solení masa na uzení,poměry i napíchání injekcí,uzení,slaniny,párky spousty druhů,salámy spousty druhů,uzenky.Hezký den.:-K

To znamená 5 až 10 m střev přikoupit,nebo zbytek prýtu upéci v pekáčích,není liž pravda?

:-? Františku, z jaké kuchařky své recepty čerpáš? O ledvinových ani francouzských jelitech jsem nikdy ani neslyšela.

Tématické fráze:
žemlová jelita, žemlova jelitka, recept na domácí jelita, jake kroupy se pouzivaji do zabijacky, napichani masa na uzeni, žemlové jelito, jake kroupy do jelit, jak se delaji jelita, kroupy do jelítek, jelítka žemlová, pečené kroupy s krví, staroceska jelitka, recept na žemlové jelítka, domácí žemlová jelítka, recepty mistra uzenáře, jelita žemlová, zemlove jelitka, žemlové jelítko recept, domácí jelítka, jak se dělají jelítka

Suroviny:
maso z vepřové hlavy, lalok vepřový, škvarky, slezina, kroupy, krev, pepř mletý, koření nové koření mleté, majoránka, zázvor mletý, cibule, sůl, vývar, střevo tlusté, koření

Přidat fotografie receptu