Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Steak z hovězího pupku – flank steak

Máte-li po ruce kousek kvalitního hovězího pupku, připravte si dokonalý flank steak. Základní recept je velmi rychlý a jednoduchý. Abychom výtečnou chuť masa nepřebili, k dochucení nám stačí sůl, pepř a kapka oleje.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie929 kJ /
222 kcal
Bílkoviny42,00 g
Tuky6,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 100 mg
Sodík 140 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Osušíme steak papírovým ubrouskem. Před přípravou necháme steak po vyjmutí z lednice odpočinout, aby dosáhl pokojové teploty. Krok 2: Rozpálíme grilovací pánev s trochou oleje. Krok 3: Steak lehce potřeme olejem, aby na něm dobře držela hrubozrnná sůl a koření. Steak tedy osolíme a za pomocí mlýnku okořeníme čerstvě mletým chilli kořením. Krok 4: Steak děláme poté na pánvi při vysoké teplotě. Opékáme nezakryté a to z každé strany 6 minut. Po této době je steak středně syrový a trochu tužší. Krok 5: Steak vyjmeme z pánve a dáme do maximálně rozpálené trouby na 15 minut dopéct. Krok 6: Po této době steak vyjmeme a zabalíme do připraveného alobalu. Krok 7: Necháme 5 minut odpočnout, aby došlo k stejnoměrnému rozložení šťávy a steak byl celý šťavnatý. Krok 8: Příloha opečené tousty, nebo čerstvý chléb či jen zeleninový salát.

TIP: Dělení hovězího masa. Přední bývá šťavnatější, zadní libové

Zveřejněno 19. 2. 2012

Poznámka autora Colombo65

Já používám kořenící mlýnek Jamie Oliver- Chilli směs Hot & Smoky. Jelikož steak z pupku je trošku tužší, tak jej krájíme těsně před servírováním přes vlákno, na plátky cca 5 mm silné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Steak z hovězího pupku – flank steak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ln5v

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Steak z hovězího pupku – flank steak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ln5v

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

major: casino: hledala jsem pro zajímavost na TOPkách flank steak...
Důvod - v restauraci, kde kuchař opravdu ví, co dělá (vyzkoušeno opakovaně), jsem si v pátek dala flank steak...měla mne "trknout" cena jídla, 275 Kč, steak 200 g....pokud se cena vyzrálého kvalitního flanku pohybuje kolem 700 kč/kg tak to jaksi nesedí...kuchař s flákotou dělal co mohl, ale bylo to fakt pro argentinskou dogu:-D jak píše hezky Major...
Takže bych asi s domácí minutkovou přípravou pupku byla hooooodně opatrná na výběr masa....

Eliška Haveljová: Manžílek, nebo pupek :-?:-O

Eliška Haveljová 18. 1. 2015 19:43
major:Tak, tak... Takhle ho dělá manžílek a je nej!

Colombo ty jsi idiot.Flank steak podle tvého receptu by možná rozkousala moje argentinská doga.Jediné v čem souhlasím je, že maso má mít pokojovou teplotu.Nejdůležitější je aby maso bylo odleželé - vyzrálé.Zkus ho bez oleje a koření/to na grilu stejně hoří/Na rozpálenou grilovací pánev/240-250 st./ vhoď hrubou sůl/maldonku/,můžeš ji namačkat
i na maso z obou stran.Maso dej na pánev a až se tzv.odlepí, tak ho otoč a dívej se na šťávu, která z něj bude vytékat.Čím tmavší,tím více je propečený.Potom ho dej dotáhnout do trouby na 55 st. na 5 min. max.Před podáváním dochuť čerstvě mletým pepřem.Až ho ochutnáš,tak se zblázníš,to ti garantuji.Pokud to nezvládneš, tak v Hotelu Sloup můžeš ochutnat i jiné steaky než flank,třeba ball tip nebo top blade
Pro ty co si dávají hovězí steaky propečené-dejte si raději řízek.
Major

Krom tý první věty to vidím podobně jako major: :-)
***
Máme vakuovačku a jeden potomek si pořídila sous vide (su víde) https://www.idnes.cz/hobby/domov/vareni-sous-vide....
Jsem jak biblický Tomáš :-) a kdybych nezkusil "vaření pod vakuem" (zatím jenom) kachní stehna, pastrami, dokonce vajíčka na měkko:-O ale především POŽIVATELNÝ pupek na minutku!!! tak tomu fakt neuvěřím.
Doposud pro mě byla příprava stejků jako hrát ruletu;-( ale sous vide, to je sázka na jistotu:yes:
Vakuovaný pupek šetrně "uvařený" ve folii vytemperujeme (nebo můžeme uložit do mrazáku a stejným způsobem použít posléze), osušíme, potřeme olejem, vložíme na ROZPÁLENOU pánev (bez tuku!) a opečeme do hněda (cca 2 minuty + 2 minuty) Pokud je flákota tlustější, tak ji dáme na pár minut do tepla (do 100°C), Pak osolíme, opepříme, pokrájíme přes vlákna na plátky a podáváme. Maso má asi 2 mm kůrčičku a vo vnútri je nádherně starorůžové (což choulostivějším náturám může trošku vadit)
Je to jedna báseň:yes: a druhé překvapení je (už jsem to kdesi četl) že je to jedlé i takřka bez soli! Takže bacha, ať nepřesolíte...:-K
***
Kachnička, že aby měla chrumkavou kůžičku, tak chvilku spočinula pod rozpáleným grilem :yes:

Já si osobně myslím, že 6 minut z každé strany na tenhle nízký steak je strašně moc. A pak ještě dopékat v troubě ...:-O;-)

Steak jsem dělal dle receptu a bylo tu tuhé, že se to nedalo rozkousat, tak nevím kde jsem udělal chybu. Maso bylo bio z mladého býka plemena Angus z farmy Kunclův mlýn, vyzrálé, cena 290 Kč/kg. Vyhozené peníze.:-(

Dědek Polívka: flank ne flam :yes:

Delame u nas tento steak casto. Pouzivam troche jine koreni,ale mohu potvrdit ze je vynikajici.

Dědek Polívka 27. 5. 2014 23:36
Já na steaky jen chodil do "Steak baru" a o hovězím pupku jsem věděl že je , ale hlavně jsem ho považoval za nějaký "divný maso".:-// Ale pozor! Změna! To trvalo jen do té doby, než jsem si z něj neudělal steak vlastnoručně. Technologii (recept) jsem dodržel přesně jak se píše a stal se zázrak. Prostě FLAMSTEAK nemá chybu. Dokonce už si umím i u řezníka vybrat maso. Jen s tím jeho "stařením" je trochu problém. Ale učim se rychle...;-);-):-)

spagetka:
... dík, ale já jsem už "velkej kluk" a obhájím se sám;-);-);-) .... a jasno mám jak nikdy:-D:-D:-D

Colombo65: otto, dotyčná holt nedočetla podpis autora - já ho tu dám od ní jako rozklik, aby bylo jasno ;-);-);-);-)
http://www.titanovepanve.cz/recepty/grilovani/40-...

Andulakovina:
.... velmi vtipné - zkuste se podívat kdo je podepsán pod receptem :-D:-D:-D:-D

Neni tento recept nahodou okopirovany?To by se nemelo ne?
:-// www.titanovepanve.cz/recepty/grilovani/40-steak-z-hoveziho-pupku-flank-steak

Zapa + Calista: Zajděte si na flank steak do restaurace El Barrio de Angel u pražského Anděla, zapijte sklenkou skvělého jihoamerického Cabernetu Savignonu a hned změníte názor. ;-) Vtip není v tom, že je to hovězí pupek, ale z jak kvalitního kusu dobytka pochází. Hovězí, které se leckdy koupí na pultech českých masen je někdy skutečná podrážka, a je jedno, že je to třeba "kvalitní" kýta.

Souhlasím s 6 minutami z každé strany, nemám ráda, když mi z masa cáká krev, ať si to klidně někdo považuje za barbarství. Když jsem jedla v El barrio flank steak naposledy, měla jsem chuť na úplně propečené maso a nadhodila jsem číšníkovi, že to asi je považováno za barbarství. Dostalo se mi odpovědi, že to záleží na chuti každého jednotlivce. A zcela barbarsky jsem tu dobrotu tentokrát zapila bílým nikoliv červeným vínem značky Antarés. Vrcholný gurmánský zážitek.:yes:

suhlasim s tebou 1,5 az 3 minuty z kazdej strany je viac ako dost!!!
6 minut je barbarstvo!!!!:yes:

Tématické fráze:
hovězí pupek podle pohlreicha, hovězí pupek, hovězí pupek recepty, hovězí steaky připrava, hovězí steak podle pohlreicha, hovězí pupek recept, hovězí pupek na grilu, hovezi pupek steak, hovezi pupek steak recept, flam steak, flank steak na grilu, recept hovezi pupek steak, hovězí steak pohlreich, co je hovězí pupek, flan steak, hovězí steak příprava, hovezi pupek cena, hovězí steak, recept na hovezi pupek, hovezi pupek na gril

Suroviny:
pupek hovězí, sůl hrubozrnná, olej, koření

Přidat fotografie receptu