Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bacochy

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

clupmi clupmi

Snadný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny pro 8

8

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 650 kJ /
5 175 kcal
Bílkoviny109,77 g
Tuky216,86 g
Vláknina19,61 g
Cholesterol 970 mg
Sodík 268 mg
Sůl0,59 g
Sacharidy686,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: TĚSTO: Všechny suroviny nadávkuje do domácí pekárny (pořadí dodržujte tak, jak uvádí výrobce). Nastavte program těsto (na mé pekárně to trvá 2 hodiny 10 minut). Mezitím si připravíme drobenku a náplň. Krok 2: DROBENKA: Sypké hmoty smícháme a nakonec přidáme ztuhlé máslo. Vidličkou ho zapracováváme do mouky, až vzniknou hrudky požadované velikosti. Drobenku dáme do lednice. Krok 3: TVAROHOVÁ NÁPLŇ: Rozinky spaříme, nebo si je předem namočíme do rumu. Tvaroh utřeme. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutkem. Nastrouháme trochu pomerančové kůry, osolíme špetkou soli, přidáme rozinky a vše důkladně promícháme. Nakonec prošleháme se ztužovačem šlehačky, až náplň zhoustne. Krok 4: Jakmile je těsto hotové, tak ho nadělíme na 8 kusů, rozválíme, plníme tvarohem a balíme do tvaru šátečků. Před pečením mašlujeme povrch rozšlehaným vaječným obsahem a sypeme drobenkou. Krok 5: Vkládáme do trouby předehřáté na 220°C. Pečeme při 180°C 15 minut.

Zveřejněno 2. 3. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bacochy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XnXg

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bacochy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XnXg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Dasty: Děkuji za pochvalu. Nebo vlastně děkujeme, protože to není ani tak má zásluha, jako spíš paměť předků. :-K

Vyzkoušeno, upečeno 3.6.2013, tak můžu hodnotit, bezproblémové těsto, krásně se s ním pracovalo a vynikající chuť upečeného šátečku. Shodlo se na tom více lidiček, nezávisle na sobě, kdo ochutnal jen prostě chválil, je to prostě vyjimečně dobré těsto, ale nechápu čím se tak stane. Kdo nevěří ať vyzkouší, proto sem i tento příspěvěk vkládám. :-K

;-)krásné :yes::yes:+12

Bacochy nebacochy, co je lepší než tvarohový koláč:-8:yes::yes:+11
U našich se říkalo bacoch obecně kynutým buchtám:-D:-D

Clupmi, ochucený tvaroh v kynutém těstě nemůže být jiný, než dobrý-dělám také, i když jinak a je to dobrota:-p
Dávám ti 10.bod:yes:

Anna Kocikova: Přesně tak. Na vysoké škole jsme těm co byli z Jablunkovska říkali "šlonzaci". Když nechtěli abychom rozuměli o čem si povídají, tak spustili "posvojemu". :-D:-K

Moc pěkné :-p:yes:

cathleen::-D:-D:yes::yes:

clupmi: krása.. všechno;-):-):yes::yes: bacoch, bidok.. foto, těsto.. výsledek.. bod jak cip.. nebo cyp:-O:-?:-D:-D:-D:yes::yes:

clupmi::-D:-Dta podivná"ostravština"se používá převážně na ostravsko-těšínsko-jablůnkovsku:-Da někdy člověk opravdu musí hodně zbystřit,aby trošku porozumněl.My jsme tomu doma v Ostravě říkávali,že mluví po"šlonzsky":-DA když tímto nářečím spustí kmotra v Těrlicku,tak se všichni řežeme smíchy a manžel nerozumí ani slovo:-D:-D
Kadlíku ty becoky jůůj to byla pochoutka a hlavně ty červené flekaté,mňam:-pAle už je také nesázím:-/
Ale zpět k receptu-bacochy se mi moc líbí a receptík si ukládám:-p+7:yes::-K

clupmi: Přišla jsem se Ti omluvit:-8:-8:-8:-8:-8
Já jsem si to špatně přečetla, tu větu, že teda teta bacocha donesla pro bidoka. Já špatně v rychlosti četla, že donesla bacocha a ten - jako bacoch že je bidok:-8. To právě říkala i babička nějakým nepovedeným kouskům pečiva. A tady to má jiný význam, je to bráno v legraci, a donesla to jako někomu, kdo si třeba sám nic neupeče a podobně. Nebo to taky znamená, že je na tom někdo bídně, třeba zdravotně nebo že je chudobný. Ale je to slangový výraz a používal se i v naší rodině. Mnohdy v legraci se oslovovalo - ty bidoku. Omlouvám se, vypadá to, že jsem Tě chtěla urazit:-8

Věrka R. 2. 3. 2012 12:39
To jsou dost velký šátečky, že by měl dost snad i chlap. Do tvarohu taky vyzkouším ztužovač. Já zase většinou přidávám pudinkový prášek a taky je to dobrý, ale ztužovač určitě vyzkouším, to jsem ještě nikdy ani neslyšela, tak zase něco se člověk přiučí.

becoky, velké fazole!!!! Letos poprvé je nebudu sadit!!!:-(

Majkaa:Fazole jsou becoky, ty velké.;-)

Jana Pá: Jani, nejak podobně a taky v různých obměnách se říká velkým fazolím:-)

Já znám jen název:-)), ale něco mě to říká:-O, jdu přemýšlet;-):-D

Tématické fráze:
jak sadit fazole, jak a kdy sadit fazole, jak sadit fazole becoky, jak sadit becoky, becoky, ostravština, kdy sadit fazole, ako sadit bacochy, becoky polevka, fazole becoky, fazole becoky recept, flekatá buchta, moravské bacóchy, s čím sadit fazole, recept na becoky, becoky-polévka, tvarohova buchta z jablunkovska, v čem se uvádí recepty, recepty z jablunkovska, recept na koláče bacochy

Suroviny:
olej, žloutek, cukr, mléko, mouka polohrubá, droždí, mouka hrubá, máslo, cukr vanilkový, cukr moučkový, rozinky, sůl, cukr, cukr vanilkový, žloutek, tvaroh měkký, máslo, kůra pomerančová, ztužovač šlehačky

Přidat fotografie receptu