Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravé valašské frgály

Frgály jsou tradiční krajová specialita z Valašska, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Máme pro vás osvědčený poctivý recept jako od babičky, tak se vrhněte na pečení.

Hodnocení receptu je 4,9 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kriss Kriss

Náročný

Doba přípravy 115 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby kynutí

115 min (90 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 827 kJ /
4 500 kcal
Bílkoviny148,83 g
Tuky151,36 g
Vláknina22,84 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 759 mg
Sůl1,75 g
Sacharidy624,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlažného mléka oslazeného cca 10 g cukru z odváženého množství rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, zbytek cukru, přidáme 3 žloutky, rozpuštěný tuk a kvásek. Těsto zpracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme 45-60 minut kynout. Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části a každou zvlášť prohněteme. Zakryté čistou utěrkou necháme kynout asi 15 minut. Krok 4: Náplň připravíme smícháním všech surovin. Krok 5: Poté každou část těsta rozválíme na kulatý tenký plát, natřeme náplní a posypeme drobenkou. Tu připravíme z mouky, másla a cukru, které promícháme a důkladně propracujeme, dokud se nedrobí. Krok 6: Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Krok 7: Frgály pečeme do té doby, než jsou kraje zbarvené dozlatova. Po vytažení z trouby koláče pokapeme rozpuštěným máslem s rumem a okraje směsí bohatě potřeme.

TIP: Jak připravit makovou náplň do koláčů?

Zveřejněno 3. 3. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravé valašské frgály

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wZx1

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravé valašské frgály

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wZx1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Výborný. Dobře se pracuje s těstem, nelepí se.<3

Tady se haní Hera.
Moje zkušenosti - byla jsem na kurzu pečení frgálů ve Velkých Karlovicích. Těsto jsme pod vedením lektorky dělali s olejem. Domů jsme dostali brožuru, kde byl recept na frgály s Herou. Zajímavé, že? Takže kdo ví, jaký tuk je ve skutečnosti v těch pravých frgálech.
Peču především s máslem. Před týdnem jsem zkusila Heru do frgálů /máslo došlo/. Byla jsem mile překvapena- takové vláčné a kypré těsto jsem z másla nikdy neměla a to dělám stále stejný recept.
Jednu bábovku dělám zásadně z Hery, je lepší než z másla.
Nikdy nezatracuji nic, co předem nevyzkouším. Pravda Hera není máslo - ale víme s jistotou, že to máslo je kvalitní máslo a nebylo 3 roky někde v mrazáku v potravinových rezervách?

pavla: Myslím ti ty, kdo je pečou na Valašsku, tak jsou opravdu ty pravé. Proto bych tento recept spíš nazvala domácí valašské frgály. A se surovinou jako je Hera už vůbec ne. Recept na pravé jsem se několikrát pokoušela sehnat, ale ten vám bohužel nikdo neprozradí, je to jejich výrobní tajemství, tak jak u více výrobků.

Milan::yes::yes::-K

"Pravé valašské" pečené z Hery?:-O No to snad ne?! Netvrdím, že by nemohly být i dobré, ale "pravé valašské" určitě nejsou...:-(

pavla:
No, frgál není Sacher, že:-)

Milan:
K té hruškové náplni...
Nejedná se o povidla jako taková, ale o původně usušené hrušky (kvůli uskladnění), které se posléze (před pečením koláčů) rozvařily (odtud i název "hrušková voda") :-K

Zobrazit 3 starší odpovědi

Dobry den, také jsem jezdíval jako kluk k babičce, která dělávala frgále a už je dělam také. Pořad mam v paměti chuť a vůni jejich kolaču. Tady se o tom nikdo nezmiňuje......babička sušila hrušky (hniličky), byly to hrušky nedobre, ale když udělala podidla, mohli jsme se umlátit...ale dělala i tvarohove, makove, ořechove, apod...a ta chuť?...děda popíjel prostějovskou starorežnou a tu měla babička každy den po ruce a to byla ta vuně.

Jarča:
Tak co, jak to dopadlo?
No, asi nedopadlo..., když jste jako hrob.;-)

"mléko na rozředění, kdyby povidla byla příliš hustá"
Mlíííko?
No, vlastně proč neééé, že?
Ale i do těchto "pravých" frgálů dát raději rum! ...a ani nemusí být pravý;-)

zrovna mi kynou těsta podle vás supr :yes::yes::yes::yes::yes::-Kwww.toprecepty.cz

Marcelka Šulcová 8. 10. 2015 15:29
:-*

Fůůůůj hnusná Hera to je urážka frgálu
:-(

Zaměnila jsem heru za máslo a právě dělám kvásek, snad se mi to povede minimálně tak skvěle na oko jak ty vaše : )))

Tak právě mi jich leží osm na stole a jsou opravdu vynikající ;)¨:) Určitě budou někdy znova :) :yes:

Děkuji za odpověď.. :) Tak snad se to nějak podaří.!! :D

Ttena: O něco více kvasnic určitě vadit nebude.;-) Co se týče té drobenky, musíte poměr sladit tak, aby byla sypká. Dávám to od oka, takže opravdu nemohu uvést konkrétní gramáže. Držím pěsti, ať se zadaří!:-K

Kolik asi čeho na tu drobenku.? A nevadí, když dám trochu víc kvasnic.? Prosím, poraďte..! :(

Tématické fráze:
frgály recepty, moravské frgále, valasske frgaly, recept na moravske frgale, valašské frgály recept, recepty valasske frgale, těsto na frgale, valašské frgále, moravský frgál, frgaly recept, frgale, moravské frgály, frgale recept, recept moravsky frgal, recept na valašské frgály, frgaly, recept na frgály, frgal recept, moravsky frgal recept, recept na frgale

Suroviny:
mouka polohrubá, máslo, cukr, žloutek, mléko, sůl, droždí, tvaroh měkký, cukr moučkový, cukr vanilkový, pudink vanilkový, povidla švestková, cukr, povidla švestková, mouka, máslo, cukr, máslo, rum, vejce

Přidat fotografie receptu