Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Obyčejné kynuté těsto se dá lehce vytvarovat do různých tvarů, nemusíme z něj péct jen obyčejné rohlíky. Ke zvláštním příležitostem ho můžeme zkusit vytvarovat na Vánoce do podoby čertů, o Velikonocích se pokusit o slepičky, kohouty nebo zajíce.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 358 kJ / 1 759 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,33 g |
Tuky | 35,51 g |
Vláknina | 13,20 g |
Cholesterol | 277 mg |
Sodík | 4,91 g |
Sůl | 12,21 g |
Sacharidy | 295,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kynuté těsto si připravíme buď v domácí pekárně - dolů voda a sádlo, pak mouka smíchaná se solí a nahoru cukr a rozdrobené droždí. Program Těsto.
Krok 2: Nebo zaděláme klasicky, mouku smícháme se solí, přidáme vlahý rozpuštěný tuk, kvásek, zbytek vody a vypracujeme těsto. Kvásek si připravíme tak, že odebereme trochu z už odvážené vlažné vody, přidáme lžíci mouky, cukr, droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.
Krok 3: Těsto necháme vykynout, vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na díly.
Krok 4: Nejprve oddělíme kousek těsta na zobák a hřebínek a pak zbytek rozdělíme na 5 dílů, dva z nich budou trošku větší.
Krok 5: Z dílů na tělíčko vypracujeme bochánky a z těch pak uděláme zhruba 50 cm dlouhé hady - nevím jak to lépe nazvat.
Krok 6: Na pečicí plech si dáme teflonovou fólii nebo papír na pečení a z rozválených dílků tvoříme a kompletujeme opeřence. Bude přes celý plech a snažíme se udělat tělo co jak nejdelší.
Krok 7: Pak upravíme hlavu, přidáme zobák, hřebínek - spoje na hlavě navlhčíme velmi mírně vodou a necháme kynout. Pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem, uděláme oko a dozdobíme semínky dle vlastní fantazie.
Zveřejněno 10. 3. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EGB0
Moje poznámka
Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EGB0
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 1 hodinou
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 10 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 11 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno 2. 12. 2024 18:29
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 1 hodinou
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 1 hodinou
Plněné ořechy
Handour před 1 hodinou
Marokánky III - cukroví
Panova před 2 hodinami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 2 hodinami
Kuřecí špízy
Tacek před 2 hodinami
Pečené brambory v troubě
Tacek před 2 hodinami
Makové kytičky
renatamanglova618 před 3 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční beránek z kynutého těsta,
beranek z kynuteho testa,
kynuté těsto velikonoce,
zvířátka z kynutého těsta,
kynutý beránek,
kynuté těsto na velikonoce,
velikonoce z kynutého těsta,
recept velikonoční beránek vyzkoušený,
kynuté těsto ze sádla,
slané těsto velikonoce,
nápady z kynutého těsta,
velikonoční slepička pečení,
velikonoční slepičky pečené z kynutého těsta,
kohout na maso cena,
velikonoce a kynute testo,
velikonoční beránek z kynutého těsta foto,
velikonoční kohout recept,
kynuté na velikonoce,
kynuty mikulas návod,
velikonoce z testa
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
sádlo,
voda,
cukr,
droždí čerstvé,
vejce,
mák,
semínka sezamová,
semínka lněná,
semínka dýňová
Komentáře (32)