Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gratinovaný platýs

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

Náročný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 144 kJ /
1 469 kcal
Bílkoviny50,44 g
Tuky112,46 g
Vláknina13,05 g
Cholesterol 155 mg
Sodík 5,09 g
Sůl12,30 g
Sacharidy57,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Porce ryb očistíme, osušíme papírovou utěrkou do sucha, porce osolíme, pokapeme citrónem, posypeme kořenící směsí na ryby a necháme dvě až tři hodiny odležet v chladu. Krok 2: Z mouky a z másla si uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem, poté ji rozšleháme, ochutíme a povaříme. Do hotové omáčky vmícháme 2/3 sýra parmezánu a promícháme. Krok 3: Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku i zelenou nať, přidáme pokrájenou hlívu ústřičnou, kmín, pepř a sůl a nepatrně podlijeme a dusíme, dokud nejsou houby měkké a tekutina odpařená. Ryby obalíme v hladké mouce, zprudka je opečeme na oleji a poté přendáme do zapékací nádoby. Jednotlivé porce pokryjeme houbami, přelijeme omáčkou se sýrem a zapečeme vše v předem vyhřáté troubě. Před koncem zapékání posypeme vše připraveným sýrem a dopečeme do zlatova. Krok 4: Vypneme a podáváme s bramborem nebo s pečivem.

Zveřejněno 13. 3. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gratinovaný platýs

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g6EY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gratinovaný platýs

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g6EY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

pipre:Jani u nás parmazán k sehnání je, ale je to cenová pecka:-(( koupila jsem jen jednou k vůli receptu, ale už také nahrazuji jinými druhy:-/
Ivi receptík je hezký:-K+10:-p:yes:

:-K;-) o.k, já ho mám tak 2 x do roka a jen když mi ho někdo koupí, :-K pipre:

varilamyskakasicku: Také si myslím, že se tam dá použít i jiný sýr, chtěla jsem jen napsat, že tu parmazán je těžko k sehnání. A já osobně ho nemusím za každou cenu :-)

pipre: ja taky pro parmezán musím do spec. prodejny na sýry až do centra Prahy, ale ementál, eidam, niva a vše se dá do tohoto rcp. použít, je to pak v kombinaci ryby a hlívy moc dobré:-K

To si ukládám, líbí se mi recept. Jinak musím se zastat Jany R., protože já tu parmazán sehnat nemůžu také. Např. v hypermarketu Albert jsem se po něm ptala několikrát a nemají ho. Nabízeli mi za něho nějakou náhražku - je to směs strouhaných sýrů FORMAGGIO per PASTA. Vzala jsem to, ale není to parmazán, je to směs strouhaných přírodních tvrdých sýrů. Ale za tu cenu mám víc třeba ementálu :-)
Za recept:yes: +10

Jani, máš tam foto toho sýru v sáčku:-K;-)

Jana Remkova: Jani, to seženeš v každém regálu, kde jsou pytlíky se sýry, jak psal syn, i je u nich v Otrokovocích v samoobsluze Coop, takže je dostupný i Albert, je to v pytličku jako ty pytlíčkové strouhané sýry, parmezán jsem hlídala a sháněla a už zase není nikde:-(, tento je ale vždy v regálu opravdu k mání, jen ten název Tě asi vyděsil,:-D pak pošlu obrázek Iva

varilamyskakasicku: slyšíš ten hurónský řev!:-D:-D:-D:-D:-D Takže ty myslíš, že když neseženu obyčejný parmazán, tak PARMIGIANO REGGIANO seženu!!:-?:-D:-D:-D

Jana Remkova: o.k., tak dej Jani tento sýr : "PARMIGIANO REGGIANO od Zanetti a je moc dobrý jemně je již v sáčku nastrouhaný, jinak ale klidně klasika eidam nebo niva, co máš doma, ten sýr, co píši je moc dobrý, a máš ho na delší dobu a jinak děkuji:-K:-K

rebeka::-K;-)

Bibinka: díky, Janinko, sýr dle každého, měla jsem opravdu trošku parmezánu, ale v klidu se dá dát i eidam, niva, cokoliv, je to moc dobré:-K

krásné foto moc pěkně a jistě chutně upravené rybičky;-):-)
bravo, myško:yes::yes::yes::-K:-K

Uloženo. Ryby máme velmi rádi, hlívu také, tak nic nebrání vyzkoušení. Hezký recept:yes:

Ivi, když pořádně prohrabu mrazák, je možný, že na nějakého platýze narazím:-D jen sýr dám jiný, u nás moc parmazán nejede;-) Jinak moc pěkné a dávám 6.boda:yes:

Ivo, platýz je super rybka! Už jsem ji několikrát dělala. Sice nevím, jestli byl z Limanda..:-D, ale nemá chybu.:-p Mám problém s parmazánem:-(. Dneska jsem třeba scháněla šalotku a taková blbost a neseženeš ji tady. Parmazán taky ne.:-(( Ale něčím bych ho nahradila. Velký plus za recept i fotky;-):yes:

Tak potichůnku, jo?:-D

Tématické fráze:
limanda, limanda recept, platýz recept, limanda recepty, ryba limanda, limanda obecná, platýz recepty, recept limanda, platýz foto, recepty limanda, limanda obecná recepty, limanda obecná recept, recept platýz, limanda ryba, recept na rybu limanda, recepty platýz, platys, ryba limanda,recept, limanda platýz recept, platyz

Suroviny:
citron, koření na ryby, mouka hladká, hlíva ústřičná, cibulka jarní, olej, sůl, pepř, kmín drcený, máslo, mouka hladká, mléko, sůl, pepř, sýr parmazán strouhaný

Přidat fotografie receptu